Tribunalul București a decis că avizul de mediu pentru PUZ Sector 1 este legal

Postat la: 09.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Tribunalul București a decis că avizul de mediu pentru PUZ Sector 1 este legal

Tribunalul Municipiului București, printr-un complet al Secției a II-a Contencios Administrativ și Fiscal a respins ca neîntemeiată acțiunea prin care mai multe ONG-uri ceruseră suspendarea executării actului administrativ în ceea ce privește avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1.

În dosarul 9483/3/2020, reclamanții sunt Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Asociația Cartierul Rezidențial Drumul Stegarului, Asociația Protecția Lacului Băneasa, iar reclamanți intervenienți Asociația Ecocivica și Asociația Salvați Bucureștiul. Calitatea de pârâți le revine Primăriei Sectorului 1 și Agenției pentru Protecția Mediului București. Intervenientă alături de pârâți este Vego Concept Engineering, firma de arhitectură care a elaborat pro bono PUZ Sector 1. Potrivit portalului instanțelor, completul de judecată „Respinge acțiunea și cererea de intervenție principală ca nefondată." Soluția instanței poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile.

Deputatul Dan Tudorache, fost primar al Sectorului 1, cel care a inițiat PUZ-ul, spune că decizia de ieri a instanței dovedește că afirmațiile potrivit cărora PUZ Sector 1 ar fi încălcat legislația de mediu, că ar fi permis construirea în Pădurea Băneasa și în Parcul Herăstrău sunt niște neadevăruri. Dimpotrivă, PUZ Sector 1 urmărește să interzică orice construire în Pădurea Băneasa. Cât privește Parcul Herăstrău, documentația de urbanism respectivă nu conține referiri la acesta, din simplul motiv că parcul nu se află în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 și, deci, Primăria din Banu Manta nu poate promova reglementări de urbanism pentru o zonă asupra căreia nu are nici un fel de atribuții, explică Tudorache.

Fostul edil al Sectorului 1 mai spune că grupul de consilieri PSD de la Sectorul 1 nu este de acord cu inițiativa actualului primar, Clotilde Armand, care, prin proiectul de buget, propune elaborarea, contra cost, a nu mai puțin de patru PUZ-uri pentru tot atâtea zone ale Sectorului 1. Alocarea de fonduri de la bugetul local pentru aceste documentații de urbanism ar fi o risipă, atâta timp cât există PUZ Sector 1, care a fost elaborat gratuit, iar instanța a stabilit că nu încalcă normele de mediu, conform lui Tudorache. În context, trebuie amintit faptul că, la finele lunii mai a anului trecut, Tribunalul București a suspendat avizul de mediu pentru PUZ-ul Sectorului 1.

Conform ONG-urilor care atacaseră în instanță avizul acordat de către Agenția pentru Protecția Mediului București, documentația de urbanism ar fi urmat să autorizeze construirea de blocuri pe zeci de hectare în Parcul Herăstrău și Pădurea Băneasa. Reprezentanții ONG-urilor susțineau, la vremea respectivă, că 23 din cele 187 de hectare ale Parcului Herăstrău, dar și alte zeci de hectare din Pădurea Băneasa și alte parcuri ale Sectorului 1, ar fi urmat să fie trecute ilegal în categoria suprafețelor construibile.

loading...
PUTETI CITI SI...