Trei dezbateri vizând Aeroportul, turnuri de 18 etaje şi un cartier cu peste 150 de case

Postat la: 07.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Trei dezbateri vizând Aeroportul, turnuri de 18 etaje şi un cartier cu peste 150 de case

Mai multe planuri de urbanism zonale, unele foarte consistente, vor fi în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Trei dezbateri publice asupra unor documentaţii de urbanism de interes pentru municipiu vor avea loc săptămâna viitoare, în tot atâtea zile consecutive, la Primăria Iaşi. „La şedinţa publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile, cei interesaţi - cetăţeni afectaţi, persoane fizice/ organizaţii/ asociaţii/ iniţiatorii, respectiv proiectanţii/ arhitecţii implicaţi", se menţionează în cele trei anunţuri.

Prima dezbatere, programată pentru miercuri, 15 ianuarie, are două Planuri de Urbanism Zonale (PUZ) pe lista de proiecte supuse discuţiilor: construirea unui centru de neuroexcelenţă în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu" şi dezvoltarea Aeroportului Iaşi.

Prima zi: De la „Neuro" la Aeroport

Potrivit descrierii din prima documentaţie, „se propune extinderea spitalului existent în zona Pavilion I, cu regim de înălţime Subsol-Demisol-Parter-7 Etaje, cu un corp nou de clădire pentru Centrul de Neuroexcelenţă. Regimul de înălţime al corpului nou de clădire va fi D-P-3E, având înălţimea maximă de 17,80m. Clădirea va avea spaţii în care se vor desfăşura activităţi spitaliceşti: două săli de operaţie, spaţii pentru recuperare medicală, servicii de investigaţii şi tratamente de recuperare specifice domeniului de neurologie".

Planul Urbanistic Zonal propus pentru Aeroport aminteşte de extinderea Terminalului T2, care ar urma să fie supraînălţat până la 16 metri. Înălţimea altor construcţii pe partea de vest va fi avizată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a încuviinţat până acum doar dimensiunea T2. Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, ne-a explicat că importante sunt zonele de servituţi prevăzute în PUZ, în primul rând regimul de înălţime maximă şi distanţa minimă faţă de axul pistei ale construcţiilor care ar urma să fie ridicate în zonă. Planuri similare trebuie dezbătute şi adoptate şi de către comunele cu care se învecinează Aeroportul Iaşi, Aroneanu şi Holboca.

Noile turnuri din vestul oraşului

Joi, vor fi dezbătute opt planuri de urbanism, referitoare de astă dată mai ales la locuinţe individuale şi colective. Discuţiile vor începe cu proiectul realizării dincolo de capătul liniei de tramvai în Nicolina a unui spaţiu comercial profilat pe materiale de construcţii.

Urmează planul construirii unui complex de locuinţe colective, hotel, spaţii comerciale în regim de 4 etaje (înălţime maximă 17 m) în spatele caselor monument istoric de pe strada Păcurari, vizavi de zona AMRS. Terenul va fi ocupat până la şoseaua Arcu, unde acum funcţionează un restaurant.

Printre proiectele ce vor fi discutate joia viitoare se află şi complexul de zece blocuri propus pentru zona Comat. Aici, firma fostului deputat Traian Dobre intenţionează să dea jos vechile hale şi construcţii şi să ridice în loc turnuri de 6, 10 şi 18 etaje. Înălţimea maximă a blocului de 18 etaje va fi de 75m. În comparaţie, turnul Palas măsoară 73 m, fiind în acest moment cea mai înaltă clădire din municipiul Iaşi.

Ziarul nostru a relatat deja despre acest proiect cu două săptămâni în urmă, atrăgând mai multe comentarii negative. Primul dintre ele, semnat Mihai, ridică problema locurilor de parcare şi a accesului de pe străzi cu o singură bandă pe sens (serg. Gr. Ioan şi Tabacului). Un alt comentariu invocă lipsa unui Plan Urbanistic General coerent. „Asemenea aberaţii - 10 blocuri cu, probabil, peste 500 de apartamente, fără spaţii verzi, fără parcări, fără nicio strategie pentru trafic, pe 2 hectare de teren - nu ar fi aprobate în vecii vecilor", a subliniat Berenger.

Vineri, 17 ianuarie, sunt programate mai multe PUZ-uri pentru locuinţe individuale, dar şi planul unui complex care urmează să fie ridicat în spaţiul dintre Biserica Catolică Sf. Anton de Padova şi pasarela Octav Băncilă. Destinaţia clădirilor noi sau extinse până la 6, respectiv 10 etaje, va fi de birouri şi spaţii de produceţie, precum şi locuinţe colective sau de serviciu.

Peste 150 de case proiectate în Bucium

Un alt PUZ, ce va fi discutat tot vineri, vizează construirea unui cartier întreg de locuinţe individuale în zona Bucium, în apropierea Plopilor fără Soţ. Aici, pe o suprafaţă de aproape 12 hectare vor fi ridicate locuinţe cu un etaj sau două - 11, respectiv maximum 12,5 metri înălţime. Sunt prevăzute căi de acces cu o lăţime de 7 m şi trotuare late de 0,75 m, dar şi locuri de parcare - minimum unul/parcelă, numărul lor ajungând la şase, în cazul duplexurilor desenate pe planşele publicate pe pagina de internet a Primăriei. În total, sunt menţionate 270 de locuri. Pentru clădirea cu funcţiuni publice (educaţie şi sănătate), care va fi ridicată după finalizarea celor individuale, sunt prevăzute 8 locuri de parcare supraterane şi 18 la demisol. Mai întâi, cele 12 hectare trebuie introduse în intravilanul municipiului.

loading...
PUTETI CITI SI...