Top 10 gafe și omisiuni din cartea lui Nicolae Ciucă, "În slujba Țării". Ce scrie șeful PNL despre Revoluție, Ceaușescu și Iohannis
Postat la: 11.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Cu o campanie de promovare care a ridicat cheltuielile de marketing la aproape 4 milioane de euro, cartea "În slujba Țării" a devenit cea mai scumpă operă literară din România. Așteptată în primăvară, cartea lui Nicolae Ciucă a fost lansată abia în septembrie 2024, cu doar câteva săptămâni înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
În mod cu totul surprinzător, cartea lui Ciucă include și o serie de erori, gafe sau omisiuni aproape inexplicabile la acest nivel. Asta în condițiile în care stilul autorului este unul cursiv cu pasaje descriptive și repere istorice și culturale demne de un scriitor cu vechi ștate, scrie fanatik.ro
Nicolae Ciucă a uitat-o pe maica Elena de la Voroneț
Primele informații despre o iminentă lansare a cărții lui Nicolae Ciucă au apărut în primăvara anului 2024, doar că titlul volumului ar fi trebuit să fie ceva mai lung, "Un ostaș în slujba Țării". Cartea a beneficiat de un site de promovare, în care erau inserate pasaje din viitoarea biografie. Unul dintre acestea se referă la o vizită pe care fostul premier ar fi avut-o la Mănăstirea Voroneț, acolo unde a fost abordat de o măicuță.
"Eram la Mănăstirea Voroneț. A venit spre mine o măicuță pe la 90 de ani și mi-a spus: `Domnule general, când vom ajunge la Judecata de Apoi, Dumnezeu nu ne va întreba ce am făcut rău sau ce am făcut bine. El ne va întreba ce am putut să facem și nu am făcut. Pentru asta vom fi judecați `. Maica Elena o chema, iar vorbele ei mi-au răsunat în minte pentru multă vreme...", scria Nicolae Ciucă. Evocarea momentului respectiv ar fi trebuit să justifice decizia de a forma o alianță cu PSD, respectiv cu Marcel Ciolacu.
Ciuca carte veche
Nicolae Ciucă a renunțat la pasajul care explica alianța cu PSD. Problema este că în septembrie 2024, Nicolae Ciucă a uitat de respectivul pasaj și nu l-a mai inclus în carte. De altfel, Ciolacu lipsește cu desăvârșire din biografia lui Ciucă. O variantă care a circulat în ultimele luni este că PNL nu a fost mulțumit de prima variantă a cărții lui Ciucă, așa că volumul a fost rescris.
Tăcere în jurul ascensiunii soției lui Ciucă în MApN. Cristina Maria a absolvit un liceu industrial
Nicolae Ciucă și-a întâlnit soția, Cristina Maria, la Craiova, pe vremea când el urma școala militară, iar ea era elevă la Liceul Industrial 6. Cei doi au avut parte de o iubire la distanță, începută prin bilețele schimbate printr-o crăpătură a gardului între cele două unități de învățământ. În general, în carte, soția lui Ciucă este descrisă ca o soție răbdătoare și o mamă perfectă pentru fiul lor. Fostul premier mărturisește, la un moment dat, că aceasta era obișnuită să-l aștepte din lungile misiuni externe. "Viața conjugală a fost făcută mai mult din așteptări", spune șeful PNL, care notează că cea mai sinceră declarație de dragoste pe care i-a făcut-o soției a fost: "Dacă eu aș fi fost tu, nu aș fi stat măritată cu mine".
Ceea ce evită Nicolae Ciucă în carte este că, pe măsură ce tresele i se înmulțeau pe umăr, și soția lui a avut o parte de o carieră prodigioasă în armată. Potrivit unor informații din presă, Maria Cristina Ciucă ar fi lucrat la ISU, după care a trecut chiar la MApN. Gurile rele spun că femeia a făcut parte din așa-zisul serviciu de informații al armatei, DGIA (Direcția Generală de Informații a Capitalei). Cert este că, în prezent, Cristina Maria Ciucă încasează o pensie militară de peste 5.000 de lei pe lună.
Confuzie bizară între numele unor generali
Nicolae Ciucă face o confuzie destul de mare, ținând cont de anii petrecuți în armată. El povestește că, în timpul liceului militar, "comandantul Brigăzii 30 Gardă, colonelul Constantin Oprișor" a vizitat școala în căutare de candidați. În realitate, comandantul Brigăzii 30 Gardă era, la acea vreme, colonelul Gheorghe Ambrozie Onișor.
Personajul evocat în carte există și el. Constantin Onișor este general de brigadă în retragere și a absolvit școala militară la "tanchiști". Ulterior, el a ajuns cadru didactic la Academia Militară și Academia de Informații, ca director al școlii doctorale. (Citește aici mai multe despre acest subiect)
Suspectat de plagiat, Nicolae Ciucă a "copiat" și numele cărții
În ciuda bugetului uriaș de care a beneficiat pentru debutul său în lumea literară, Nicolae Ciucă nu a fost deloc inspirat atunci când a ales titlul cărții. "În slujba Țării" este și numele unui volum scos pe piață în anul 2001 de generalii Vasile Apostol și Constantin Ucrain.
Vasile Jenică Apostol este un general cu 4 stele, care a îndeplinit funcția de locțiitor al Statului Major al Forțelor Terestre și Inspector-șef al Armatei Române și a participat la misiuni de menținere a păcii în Afghanistan. El are 76 de ani și este doctor în științe militare.
Nicolae Ciuca in slujba tarii
Generalii Apostol și Ucrain au lansat cartea "În slujba Țării" cu 23 de ani înaintea lui Nicolae Ciucă
Constantin Urican este profesor universitar, doctor în istorie și general de brigadă. În perioada în care era activ, el a fost comandant de subunități, șef Stat Major Regiment Artilerie. În paralel, el a fost consilier științific la 15 filme de lung metraj, alături de regizorul Șergiu Nicolaescu.
Ciucă trece prea ușor peste episodul Revoluției din 1989: "Eram la Plenița, tăiam porcul, când am primit un telefon"
Nicolae Ciucă trece extrem de rapid peste episodul Revoluției din 1989, perioadă în care atât el cât și tatăl său erau militari activi. Viitorul general povestește doar că, în decembrie 1989, era la acasă, la Plenița, și tăia porcul, când amândoi au fost convocați la unitate.
"Trebăluiam prin curte, când a venit mătușa și i-a spus tatălui că: „Au sunat după tine! Te cheamă urgent la unitate!" Tata a ridicat neputincios din umeri, uitându-se la bunicul ca un fel de scuză că va trebui să plece și nedumerit în legătură cu urgența rechemării la unitate. „Nu-i nimic, a zis bunicul. Rămâne flăcăul ăsta." Adică eu. Nici n-a apucat tata să se spele, că a venit din nou mătușa, acum pentru mine: „Au sunat și după tine. Urgent la unitate!" Abia în clipa aia am înțeles toți trei ce se întâmplă, iar bunicul, care și le știa, din amintirile de veteran, pe ale lui, ne-a spus: „Nu care cumva să lăsați rușii să ne ia țara!"
Pentru mine, însă, anul acela a însemnat mai ales nașterea fiului nostru, Ștefăniță Bogdan", a povestit Ciucă.
Fostul premier nu spune, însă, ce a făcut în perioada 21-26 decembrie 1989, dacă doar a stat în unitate sau a ieșit pe teren cu arma. Ciucă spune doar că, în timpul Revoluției, "care la Craiova și-a avut victimele ei, soția mea își strângea, cu nedumerire amestecată cu teamă, pruncul la sân".
Mitul generalului care câștigă cât să-și poată întreține familia. Familia Ciucă, 8.000 de euro pe lună, de la stat
Generalul Ciucă susține că nu a fost niciodată înclinat către bogăție. "Am câștigat atât cât să-mi pot întreține familia și trimite copilul la școală. Am urmat pilda tatălui meu, care dintr-o leafă de subofițer și-a ținut soția și doi copii", spune, cu modestie, Nicolae Ciucă. El mai susține că "veniturile nu au depășit decât cu puțin cheltuielile", cât să nu aștepte "cu teamă sosirea facturilor".
"În relația mea cu băncile e așa cum o arată declarația de avere: mereu am avut mai mult de dat decât de luat", spune Ciucă.
În 2023, Nicolae Ciucă a trăit din indemnizația de prim-ministru, care a fost de 185.676 de lei și o pensie de serviciu, care s-a ridicat la 221.616 lei. De asemenea, soția lui, are o pensie de la MApN în valoare de 61.680 de lei. Asta înseamnă un venit annual de 468.972, adică aproape 40.000 de lei pe lună (8.000 de euro). Nicolae Ciucă are și un credit de 100.000 de lei, pe care l-a contractat în anul 2020 și trebuie să-l achite până în 2025.
Cum se numesc membrii guvernului în România: "M-a sunat Iohannis, n-am putut să-l refuz"
Nicolae Ciucă povestește că a avut mereu o relație bună cu președintele Iohannis, încă din perioada în care era șef al Statului Major al Apărării. După căderea guvernului Dăncilă, Ciucă povestește că a fost sunat personal de Klaus Iohannis. "Mă întreba dacă sunt de acord să trec în rezervă și să devin ministru al Apărării". Generalul spune că nu avea cum să refuze o astfel de propunere, pentru că "președintele e comandantul forțelor armate", iar o rugăminte din partea acestuia era echivalentă unui ordin.
Viitorul premier mărturisește că a primit telefonul în octombrie 2019, iar o lună mai târziu devenea ministru în cabinetul condus de Ludovic Orban.
Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură la data de 10 octombrie 2019, însă premierul de atunci a rămas în funcție, ca interimar, până la acordarea votului de încredere al noului cabinet, condus de Orban, la data de 4 noiembrie 2019.
Legea din România spune că Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Șeful statului poate numi, la propunerea primului-ministru pe unii membrii ai Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală.
Totuși, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului (cum s-a întâmplat în 2019), Președintele va putea face numiri de miniștri doar pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. Apelul telefonic pentru desemnarea unui ministru de către președinte nu apare ca o procedură inclusă în lege.
În realitate, părinții lui Nicolae Ciucă nu au fost fericiți când a ajuns premier: "L-am sunat că nu e bine pentru el"
Părinții lui Nicolae Ciucă sunt descriși în carte ca un real sprijin de care Nicolae Ciucă s-a bucurat în carieră. Viitorul candidat la Cotroceni spune doar că tatăl său ar fi vrut să-l vadă electronist, pentru că viața de militar este una foarte grea. Ciucă vorbește mai puțin despre relația pe care a avut-o cu părinții săi după ce a ales să intre în politică.
Reporterii FANATIK au stat de vorbă cu mama lui Nicolae Ciucă în 2021, după ce acesta a ajuns premier. Lucia Ciucă a dezvăluit atunci că nu e deloc încântată de alegerea fiului ei.
"Vă spun sincer, nu ne place deloc că Nicu e prim-ministru. Ne bucurăm pentru el, normal, că e băiatul nostru, dar atât. L-am și sunat atunci și i-am spus că nu e bine pentru el. Prea mult stres, știți cum e...Noi eram fericiți când el era ministru la apărare, da, acolo ne plăcea când era!", a declarat mama lui Ciucă pentru FANATIK.
Povestea candidă a furtului unei arme dintr-o unitate militară
Nicolae Ciucă povestește cu duioșie despre o "năzbâtie" pe care a comis-o în copilărie, după ce s-a mutat la Craiova. Este vorba despre furtul unui "pistolet secționat", care nu funcționa cu muniție. Furtul a fost comis de tânărul Ciucă și de amicii lui, care au intrat printr-o spărtură în gard și au luat arma pentru a se juca cu ea. Ulterior, ei au abandonat obiectul pe un câmp din apropiere.
"Bieții militari au căutat arma toată ziua. Era o piesă importantă pentru instructaj, mai ales pe vremea aia când orice armă, chiar și nefuncțională, era inventariată cu strășnicie", povestește Ciucă.
Până la urmă, arma a fot găsită, iar făptașii au fost demascați, până la urmă. "Am căpătat o mustrare strașnică, probabil că ei, militari fiind, nu-și puneau mintea cu niște copii, altmiteri am fi primit o chelfăneală groaznică", mai spune autorul.
În realitate, pătrunderea ilegală într-o unitate militară și furtul unei arme, chiar și nefuncțională, reprezenta și la acea vreme o faptă penală. În plus, militarii erau obligați să raporteze superiorilor un astfel de incident. E greu de crezut că o astfel de faptă se poate încheia încheia cu o simplă mustrare. Probabil a contat și faptul că unul dintre "hoți" era fiul unui cadru militar.
Relația cu Nicolae Ceaușescu. I-a dat onorul fostului președinte, acum vrea el să devină șef de stat
Nicolae Ciucă recunoaște că nu a fost un rebel și că doar și-a făcut datoria față de țară, atât în vechiul cât și în noul regim. "Am fost disciplinat, dar nu servil", spune șeful PNL. Chiar și așa, există un pasaj în cartea liberalului, în care acesta dezvăluie faptul că s-a bucurat că nu a fost selectat în Brigada 30 Gardă, care îi dădea onorul președintelui Ceaușescu.
Spre finalul cărții, Ciucă recunoaște, însă, că a ajuns să-i dea onorul dictatorului, și asta chiar în fruntea oamenilor pe care îi conducea. De data aceasta, spune el, a fost o recunoaștere a meritelor sale.
"Ei bine, datorită performanțelor noastre în ridicarea capacității de luptă a Batalionului am primit răsplata ca detașamentul unității noastre să deschidă parada militară a blocului de tehnică, de Ziua națională, care pe atunci era 23 august. Iar eu, comandantul acelui pluton, care purta titlul de Plutonul 1 TAB-Cercetare, am făcut parte din acel detașament.
Dând onorul spre dreapta, a fost prima și ultima dată când am văzut pe viu cuplul dictatorial. Imensa clădire a Casei Radio de pe Calea Știrbei Vodă era pavoazată, încât părea ca nouă", a dezvăluit Nicolae Ciucă în cartea "În slujba Țării".
-
Comisia Europeană cere imperativ digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate in zona Schengen. Deci si in România
Comisia Europeană a propus digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate pentru oricine intră sau iese din zon ...
-
Zeci de mii de americani fug din calea uriaşului uragan Milton. Imagini spectaculoase văzute din spațiu VIDEO
Pentru locuitorii din Florida, miercuri, 9 octombrie, este ultima zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înainte ca ...
-
Mega-anchetă DIICOT în energie: Greenpeace și alte organizații de mediu sunt suspectate că fac jocurile Rusiei
DIICOT desfășoară, în această perioadă, o mega-anchetăo anchetă în energie, care vizează realizarea mai multor proiecte ...
-
Silvestru Șoșoacă: "Amantul Dianei Șoșoacă are un loc pe liste. O să facă ani grei de pușcărie. Nu mi-e milă de ea"
Silvestru Șoșoacă a povestit că fosta senatoare este la doar un pas distanță să ajungă în închisoare! Dublul refuz din p ...
-
O criză de proporții a bubuit în Europa: efectele se resimt la cel mai înalt nivel
Germania, cândva gigantul industrial al Europei, se confruntă acum cu o criză care ar putea remodela peisajul economic a ...
-
BBC: Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă
Marea Britanie vrea să mute temporar într-un centru al ONU din România, zeci de migranți blocați, ținuți de ani de zile ...
-
"Triplandemia" lovește România: UE a bagat toate spitalele si toate autoritatile in alerta de grad zero - trei viruși si toti trei!
Specialiștii au intrat în alertă din cauza unei triple epidemii, dupa cum o numeste UE. Europa se pregătește pentru o si ...
-
Femeile curajoase și hotărâte, omagiate la Gala Green Woman 2024
Gala Green Woman a celebrat și premiat 12 femei remarcabile, fiecare contribuind semnificativ la binele comunității și l ...
-
Real Horror: Un medic de familie a încercat să omoare un pacient cu un vaccin fals împotriva COVID. Motivul este de coșmar
Un medic de familie, în vârstă de 53 de ani, din Sunderland, Anglia, a pledat luni vinovat pentru acuzația de tentativă ...
-
Hackerii chinezi au intrat în sistemele de interceptări telefonice ale instanțelor din SUA
Hackerii chinezi au accesat rețelele furnizorilor de servicii din SUA și au obținut informații prin sistemele utilizate ...
-
Supraveghere în masă cu ajutorul AI utilizat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris va deveni permanent
Potrivit mass mediei franceze, sistemul de supraveghere în masă alimentat de inteligența artificială, instituit pentru a ...
-
Problema gravă cu „orașul de 15 minute" în Capitală. Cât stau bucureștenii în trafic din lipsa utilităților în jurul casei
Dezvoltarea imobiliară accelerată din București nu a fost însoțită de o creștere corespunzătoare a infrastructurii publi ...
-
Cine sunt cercetătorii care au luat Premiul Nobel pentru Medicină. Au descoperit principiul care stă la baza activității genelor
Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2024 a fost câştigat de cercetătorii americani Victor Ambros şi Gary Ruvkun ...
-
Proiectul Salariului Minim European intră în linie dreaptă pentru viitorul Venit Minim Garantat preconizat de Forumul Economic Mondial
Proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european) intră, luni, în dezbatere la Se ...
-
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad: Soția unuia dintre ei a regizat totul
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad, care au reușit, în urmă cu câteva zile, să fugă chiar ...
-
Primul Brain Scan al momentului morții arată care ar putea fi ultimele noastre gânduri
De ani de zile, expresia „viața mi-a trecut prin fața ochilor" a fost asociată cu experiențele apropiate de moarte. Acum ...
-
Imperiul Îngerilor: Ciclurile de 7 ani ale vieții omului
Există o legătură puternică cu mama. Cunoașterea lumii are loc pe orizontală. Se creează simțurile. Mirosul mamei, lapte ...
-
Piramida lui Keops nu putea fi construita de oameni intr-o generatie: necesita 20 de ani cu 100.000 de muncitori punand blocuri de 10 tone o data la 2 minute
Știință și inginerie egipteană în construirea celei mai mari piramide a lui Keops:
-
Colierul pentru care Adriean Videanu a fost oprit de vameșii germani: o bijuterie Cartier de circa 500.000 de euro
Adriean Videanu și soția sa au fost opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro despre care vameșii ...
-
La ce se pricepe al dracu' de bine Chat GPT: "Daca erai satana si voiai sa deturnezi un om cum ai proceda?"
Narcis Virgiliu a scris pe Facebook: "Tineti-va tare,am intrebat ChatGPT-ul: 'Daca erai satana si voiai sa deturnezi un ...
-
Dieta mediteraneana e fake: Faimoasele zone albastre ale lumii în care trăiesc cei mai mulți centenari au fost mistificate pentru un motiv meschin și nu există
Tendința de a încasa pensii în numele unor persoane decedate a fost depistată la nivel de sute de mii de oameni care era ...
-
A fost readusă la viață o specie dispărută de pom din Biblie care era considerat vindecător de boli
În anii 1980, arheologii au dezgropat o sămânță dintr-o peșteră din deșertul Iudeii. Zeci de ani mai târziu, Dr. Sarah S ...
-
Mâna unei civilizații superioare? Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă
Ascunsă în peisajele misterioase și fascinante ale Peruului, Naupa Huaca este un sit arheologic plin de enigme, situat î ...
-
Vești proaste pentru toți cei care au avut Covid-19: studiile recente au dezvăluit ce efect dezastruos are infecția pe termen lung
Două studii recente au adus din nou în prim-plan riscul de deteriorare cognitivă persistentă la un an după infectarea cu ...
-
Cercetătorii au descoperit „timpul negativ" într-un experiment de fizică cuantică
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, conduși de Daniela Angulo, au dezvăluit un rezultat cuantic ciudat: fotoni ...
-
Noi descoperiri uimitoare în Turcia: Arca lui Noe ar putea fi mai mult decât o legendă biblică
Legenda Arcei lui Noe, una dintre cele mai emblematice în tradiția biblică, simbolizează atât salvarea cât și speranța. ...
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a ori ...
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al ...
-
Răzvan Exarhu filmat după ce a parcat neregulamentar: "Vreți să vă băgați telefonul ăla în c**?"
Răzvan Exarhu, cunoscut om de radio, a fost surprins când a parcat neregulamentar și a ajuns să se certe cu o persoană c ...
-
UE a decis pentru România: Trebuie să recunoască o schimbare de gen obţinută în alt stat UE
Statele UE trebuie să recunoască o schimbare de gen obţinută în alt stat UE , a hotărât CJUE într-un caz românesc.