The Wall Street Journal, avertisment: Cum se transmite virusul Covid-19

Postat la: 24.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

The Wall Street Journal, avertisment: Cum se transmite virusul Covid-19

Contaminarea suprafețelor cu noul virus, întâlnirile întâmplătoare sunt mult mai puțin îngrijorătoare decât interacțiunile directe, de la persoană la persoană, pe perioadă mai lungă de timp, reprezintă concluzia unui studiu publicat de The Wall Street Journal.

La șase luni de la apariţia crizei coronavirusului, există un consens tot mai mare cu privire la o întrebare centrală: Cum se infectează indivizii? Oamenii de știință susţin că nu iei Covid-19 de pe o suprafață contaminată. Mai mult, întâlnirile scurte dintre oameni, discuţiile purtate în aer liber, răspândesc mai puţin coronavirusul. În schimb, interacțiunea apropiată, de la persoană la persoană, pe o perioadă mai îndelungată, reprezintă cauza principală a răspândirii virusului.

Aglomerările urbane, zonele slab ventilate și locurile în care oamenii vorbesc tare sau cântă maximizează riscul. Descoperirile recente ajută companiile și guvernele să elaboreze strategii de redeschidere a spaţiilor publice, în sensul protejării oamenilor şi a economiilor. Specialiştii recomandă instalarea barierelor din plexiglas, purtarea măștilor în magazine și în alte locuri, utilizarea sistemelor de ventilație, precum şi menţinerea ferestrelor deschise, atunci când este posibil.

Două studii recente au arătat că izolarea populaţiei, restricţiile de circulaţie, şederea acasă, interzicerea adunărilor publice și închiderea afacerilor au prevenit milioane de infectări și decese în întreaga lume. Acum, cu mai multe date la îndemână, orașele și statele pot implementa tactici de intervenții țintite, pentru a împiedica revenirea pandemiei, au spus oamenii de știință și experții din sănătate publică.

Specialiştii recomandă sisteme de protecţie pentru lumea medicală şi pentru familiile cu mulţi copii. Aceştia insistă pentru menţinerea distanțării sociale, pentru purtarea măștilor și reducerea numărului de adunări publice în spaţii închise.

„Nu ar trebui să ne gândim la o nouă izolare, ci la modalități de creștere a distanțărilor sociale", a declarat Tom Frieden, directorul executiv al "Resolve to Save Lives", o inițiativă non-profit de sănătate publică. „Prin acest lucru se înţelege permiterea activităților outdoor, mersul cu bicicleta la birou, menţinerea distanţării sociale şi alte soluţii inovatoare menite să reia activităţile economice în deplină siguranţă, fără temerea reaprinderii focarului."

Recomandările mai includ: testarea în masă, cercetarea epidemiologică, precum și izolarea persoanelor infectate sau expuse. Un factor important, evidenţiat de cercetători, este transmiterea virusului prin activităţi aparent benigne, cum ar fi vorbirea și respirația, care pot răspândi virusul cu ajutorul curenților de aer și pot infecta persoanele din apropiere.

Autorităţile de sănătate publică au identificat principala sursă de răspândire a virusului: stropii infectaţi din aer. Aceştia pot transfera virusul de la o persoană la alta dacă aterizează în ochi, nas sau gură. Dar, în acelaşi timp, cad pe pământ sau pe alte suprafețe destul de repede şi devine inofensive. Unii cercetători spun că noul coronavirus poate fi transmis și prin aerosoli sau prin picăturile minuscule care plutesc în aerul închis. Acești aerosoli pot fi inhalați direct. Asta s-a întâmplat la un restaurant din Guangzhou, China.

Un bolnav a transmis virusul la cinci persoane de la mesele adiacente. Ventilarea a fost slabă, instalaţiile de evacuare ale aerului erau oprite, potrivit unui studiu cu privire la condițiile de răspândire a coronavirusului într-un restaurant. Pornirea aerului condiţionat ar fi putut contribui la recircularea particulelor din aer, potrivit autorilor studiului, care totuşi nu au reuşit să se pună cu toţii de acord.

Este foarte importantă circulaţia aerului în spaţiile intens populate, a spus Yuguo Li, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din Hong Kong. Ventilația corectă - cum ar fi împingerea aerului către tavan și pomparea acestuia afară sau aducerea aerului curat într-o cameră - diminuează cantitatea de virus dintr-un spațiu, scăzând riscul de infecție.

Un alt factor de răspândire a coronavirusului este expunerea prelungită. Menţinerea, mai mult de 15 minute, a unui contact neprotejat de mască, la mai puţin de şase metri distanţă, e un factor de risc, a spus John Brooks, directorul principal al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ca răspuns la întrebarea cum se răspândeşte Covid-19. Un strănut sau un contact intim sunt mai puţin periculoase dacă au durată mică de timp, a mai spus el.

87% dintre membrii unui cor din Washington s-au infectat, în luna martie, a spus Lea Hamner, un epidemiolog al departamentului de sănătate publică. Membrii corului au schimbat locurile de patru ori în timpul cântatului, care a durat două ore și jumătate, într-un spaţiu închis. Majoritatea fiind persoane mai în vârstă erau mai vulnerabile la boli, a conchis ea. 53 din 61 de participanți la evenimentul coral s-au infectat, unul nu a avut simptome şi doi au murit. Mai mulți factori au contribuit la răspândirea virusului, a spus doamna Hamner. Când cântă, coriştii emit multe particule respiratorii mari și mici. De asemenea, cântăreții respiră profund, sporind șansa de a inhala particule infectate.

Dinamica transmiterii rapide a virusului se menţine la cote înalte în sălile de sport, la spectacolele muzicale sau de teatru, conferințe, nunți și botezuri. 61 de grupuri din Japonia au fost studiate, în perioada 15 ianuarie - 4 aprilie, iar majoritatea infectărilor s-au produs fie la petreceri de karaoke, în cluburi, discuții apropiate din baruri, precum și în locurile cu exerciții fizice, cum ar fi sălile de sport, potrivit unui studiu recent publicat în revista „Emerging Infectious."

Așa-numita rată de atac - procentul de persoane infectate într-un anumit timp sau loc - poate fi foarte mare în spaţiile aglomerate, în case și în alte locuri în care multe persoane sunt în contact strâns și prelungit. Se estimează că 10% dintre persoanele cu Covid-19 sunt responsabile pentru aproximativ 80% din transmisii, potrivit unui studiu publicat recent în „Wellcome Open Research".

Unele persoane infectate pot avea o încărcătură virală mai mare sau pot produce mai multe picături, atunci când respiră sau vorbesc, iar coinfectarea este mult mai mare dacă acestea sunt într-un spaţiu închis, fără ventilaţia corespunzătoare, a spus Jamie Lloyd -Smith, profesor la Universitatea din California, profesor din Los Angeles, care studiază etiologia bolilor infecțioase. Dar, în general, „riscul ca o persoană infectată să transmită celorlalţi este destul de scăzut", a spus Scott Dowell, un director adjunct al Fundației Bill & Melinda Gates, care studiază pandemia Covid-19.

Rata de atac pentru Covid-19 în gospodării variază între 4,6% și 19,3%, potrivit mai multor studii. A fost mai mare pentru soți, cu 27,8%, decât pentru ceilalți membri ai gospodăriei, respectiv 17,3%, într-un studiu realizat în China. Nimeni nu știe cu siguranță ce încărcătură virală trebuie să existe pentru ca cineva să se infecteze, dar studii recente oferă câteva indicii. Într-un mic studiu publicat recent în revista "Nature", cercetătorii nu au putut cultiva coronavirus viu de pe un tampon din gâtul unui pacient infectat, fiindcă un mililitru de spută conținea mai puțin de un milion ARN-uri virale.

Călătoriile cu avionul sunt de asemenea responsabile pentru transmiterea coronavirusului. Totuşi, check-in-ul fără atingere, scuturile din plexiglas, verificările de temperatură, îmbarcarea cu respectarea distanţării sociale, scaune intermediare goale sunt soluţii de reducere a riscurilor. Clemens Wendtner, unul dintre autorii studiului și șeful departamentului de boli infecțioase și medicină tropicală din München Klinik Schwabing, susţine că a descoperit, alături de echipa sa, persoane extrem de contagioase cu un titru de o mie de ori mai mare decât al altora. Aşa îşi explică de ce e extrem de contagios.

Pe baza acestor cercetări emergente contagiunii, unele politici publice se schimbă. Procedura standard pentru cineva care a fost testat pozitiv este carantina la domiciliu. Unele orașe oferă locuințe temporare și servicii sociale gratuite persoanelelor infectate, care pot rămâne în izolare, pentru a evita transmiterea virusului către membrii familiei. CDC a îndemnat recent americanii să continue să poarte măști și să mențină o distanță față de ceilalți, pe măsură ce se reiau activităţile. „Cu cât relaţionezi mai strâns cu ceilalți, pe o durată mai lungă de timp, cu numărul persoanelor e mai mare, cu atât este mai mare riscul de răspândire a Covid-19", a spus Jay Butler, managerul de gestionare a programului Covid-19 al CDC.

Dacă numărul cazurilor de reinfectare cu Covid-19 vor începe să crească dramatic, atunci anumite localităţi vor trebui să se reîntoarcă la restricţiile din luna martie, a mai spus el. Liniile directoare ale CDC pentru angajatorii, ai căror lucrători se întorc la serviciu, includ: necesitatea purtării măștilor, limitarea utilizării transportului public în comun, a ascensoarelor pentru a reduce expunerea, interzicerea îmbrățișărilor, strângerilor de mână și a pupatului. Agenția a mai sugerat, de asemenea, înlocuirea gustărilor comune cu produse preambalate, precum şi consumarea lor la o distanţă de 6 metri.

Ghidurile actuale pentru locurile de muncă ale CDC nu vorbesc despre distribuția aerosolilor sau a particulelor mici într-o cameră, a spus Lisa Brosseau, consultant pe probleme respiratorii a Centrului de cercetare și politici în domeniul bolilor infecțioase al Universității din Minnesota. „Transmiterea aerosolilor infectaţi este un lucru înfricoșător", a conchis ea.

Alţi oameni de știință spun că totuşi virusul nu pare să se răspândească prea mult prin aerul ambiental. Ei au dat exemplul rujeolei şi tuberculozei, care nu se răspândesc prin sistemele de aerisire şi de recirculaţie a aerului. Studierea particulelor din aerulul zonelelor cu trafic ridicat ar putea ajuta angajatorii să-și dea seama cine trebuie să fie testat, a declarat Donald Milton, profesor de sănătate a muncii la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland.

Psihologii încearcă să găsească soluţii pentru terapiile în masă. Profesorul Milton susţine că sunt bune posturile de dezinfectări, dar marea problemă rămâne cea legată de discuţiile faţă în faţă.

Virusul se degradează rapid pe suprafeţe materiale, mai spune el. Recomandă să nu se cheltuiască mai mult de jumătate din bugetul alocat prevenţiei răspândirii COVID-19 pe măsuri sanitare şi să ia mai multe măsuri de prevenţie. În intreprinderi, folosirea echipamentelor de protecţie reduc riscurile. Cea ce-i preocupă pe cercetători sunt reuniunile din pauză, vestiarele și punctele de control de securitate, unde oamenii interacționează mai mult.

loading...
PUTETI CITI SI...