Teoria „Blue Monday". Cum s-a stabilit că luni, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi din an

Postat la: 18.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Teoria „Blue Monday

Teoria „Blue Monday” a apărut în urmă cu 16 ani. Conform acesteia, cea mai deprimantă zi a anului este a treia zi de luni din ianuarie. Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday", ziua cea mai deprimantă din an, conform unei teorii ce a apărut în urmă cu 16 ani.

Teoria despre „Blue Monday" a apărut în 2005 şi îi aparţine psihologului britanic Cliff Arnall, scriu jurnaliştii Digi 24. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulţi factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Conform teoriei, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil şi nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Şi ideea că au trecut vacanţele ajută la starea deprimantă, iar în calcul s-a luat şi faptul că ziua de luni este ziua pe care o urăsc cei mai mulţi oameni. Teoria lui Cliff Arnall are la origine o campanie publicitară „Blue Monday" care promova excursiile/vacanţele în luna ianuarie. De aceea, teoria a fost contestată, psihologul fiind acuzat că influenţează oamenii să-şi programeze vacanţe în ianuarie pentru a scăpa de depresii.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunţând că „Blue Monday" nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an, adaugă Digi 24.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulţi ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

loading...
PUTETI CITI SI...