Sute de procese împotriva producătorului Ozempic. „Stomacul meu era paralizat, nu voi mai mânca niciodată alimente solide"
Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Sute de americani au intentat un proces în mai multe state, susținând că producătorii Ozempic și Mounjaro le-au provocat leziuni care le-au schimbat viața. Acțiunea în instanță a fost intentată împotriva Novo Nordisk și Eli Lilly, cei doi giganți farmaceutici care au încasat miliarde de dolari datorită medicamentelor de succes pentru pierderea în greutate.
Dana Filmore, originară din Ohio și bunică a șapte copii, nu mai poate mânca alimente solide și trebuie să își paseze mesele. Jacqueline Barber din Louisville a vomitat atât de mult încât a devenit periculos de subnutrită.
Bob Tuttle, muncitor pe platforma petrolieră din Tennessee, a fost nevoit să renunțe la locul de muncă pentru că durerile de stomac erau insuportabile. Iar Debbie Kirtz, născută în Philadelphia, a crezut că nu va ieși în viață din spital, scrie dailymail.com.
Aceștia și mulți alții susțin în proces că Lilly și Novo nu au avertizat milioanele de clienți dornici de medicamente cu privire la riscul foarte real de leziuni gastrointestinale grave, inclusiv paralizia stomacului, probleme cu vezica biliară, extirparea colonului și multe altele, precum și că au făcut declarații înșelătoare cu privire la siguranța medicamentelor.
Dana Filmore, o diabetică în vârstă de 55 de ani, nu se simțea confortabil cu perspectiva de a trebui să se înțepe cu un ac în fiecare săptămână, când medicul ei i-a sugerat să încerce Ozempic pentru a-și gestiona diabetul de tip 2.
Timp de aproximativ doi ani, medicamentul a făcut ceea ce a fost aprobat să facă - să reducă nivelul zahărului din sânge. Dar în ultimele șase luni în care l-a luat, greața severă și-a făcut apariția. Grețurile s-au agravat treptat, iar ea a fost nevoită să își ia toate concediile pentru a se recupera.
A ajuns la un punct în care i-a fost frică să mănânce alimente solide, pentru că câteva înghițituri o trimiteau la baie. Ea a declarat pentru USA Today: "Alimentele solide sunt foarte dificile pentru mine. Corpul meu pur și simplu le respinge". Ea a fost diagnosticată recent cu gastropareză sau paralizie a stomacului. Provoacă contracții musculare în stomac care devin prea slabe pentru a digera alimentele și a le transmite intestinelor, făcând ca alimentele să rămână în stomac mai mult timp decât ar trebui. Atunci când stomacul eliberează alimentele, în loc să o facă treptat, într-un mod constant, stomacul se golește în explozii mai mari, neprocesate, provocând diaree haotică.
Dana Filmore, care a trebuit să se scuze la doar câteva minute după ce a început o masă, a declarat: "Nu știi niciodată ce îl va declanșa". Acesta a perturbat chiar și naveta de 35 de minute până la locul de muncă, unde gestionează o echipă de tehnicieni la o companie mecanică. Ea a spus: "La jumătatea drumului spre serviciu, trebuie să mă opresc la un restaurant sau la o benzinărie. Stomacul meu nu-mi dă suficient timp să mă decid unde să merg".
Dieta ei constă acum în cea mai mare parte din shake-uri proteice și un desert din gelatină. Este singurul plan alimentar care o împiedică să alerge la toaletă.
În Louisville, Kentucky, Jacqueline Barber, o altă reclamantă în acest caz, a fost de asemenea diagnosticată cu gastropareză care i-a amenințat viața.
I s-a prescris Ozempic pentru diabetul său de tip 2 în 2021, dar și-a petrecut fiecare noapte timp de peste un an dormind pe canapea lângă un coș de gunoi pentru a-și gestiona vărsăturile incontrolabile. Femeia în vârstă de 48 de ani a declarat: "Să stai întinsă pe canapea și să vomiți non-stop, să nu reușești să mergi nicăieri, este foarte deprimant". Tot ce putea să înghită erau alune, biscuiți cu unt de arahide și prăjituri cu unt de arahide. "Am sfârșit prin a pierde 140 de kilograme. Ajunsesem la aproximativ 87 de kilograme, nu puteam să merg sau să mă deplasez, nu mă puteam ridica de pe canapea. Nimeni nu știa ce se întâmplă. Nimeni nu a pus cele două lucruri cap la cap".
Jacqueline Barber a trebuit să fie conectată la un tub de alimentare. "Stomacul meu era paralizat", a spus ea. "Nu puteam tolera nimic".
Între timp, Bob Tuttle, 60 de ani, originar din Tennessee, se afla la 60 de mile de țărm pe o platformă petrolieră din Golful Mexic, când a trebuit să fie transportat cu elicopterul la camera de urgență după patru zile în care nu a putut să înghită alimente. El a fost diagnosticat cu paralizie stomacală în decurs de o săptămână, legată de Ozempic care îi fusese prescris în 2018. Dl Tuttle, consilier pentru siguranță și mediu pe platformă, era sănătos și în formă - o necesitate pentru munca sa, care include multe scări și alergări.
Medicamentul i-a gestionat cu succes nivelul A1C și i-a ținut diabetul sub control. Dar, treptat, a început să piardă în greutate fără să intenționeze acest lucru. A devenit din ce în ce mai obosit și, mai târziu, cu greață severă. A primit diagnosticul la doar câteva zile după ce a părăsit platforma petrolieră: "Gastropareza, în termeni simpli, este doar incapacitatea stomacului de a procesa solidele sau lichidele ingerate.
"În timpul testelor pe care mi le-au făcut în spital, stomacul meu a procesat o parte din lichide, dar niciunul din solide.
Deși acum nu mai ia medicamentul și nu mai suferă de greață cronică, a trebuit totuși să renunțe la locul de muncă pentru a face față bolii. Tuttle s-a alăturat procesului intentat împotriva companiilor.
Novo și Lilly au negat acuzațiile potrivit cărora medicamentele lor provoacă paralizie stomacală. Un purtător de cuvânt al Novo Nordisk a declarat că acestea sunt nefondate, iar riscurile semaglutidei, ingredientul activ din Ozempic, sunt clar menționate pe etichetă.
Aceștia au adăugat: "Novo Nordisk susține siguranța și eficacitatea tuturor medicamentelor noastre GLP-1 atunci când sunt utilizate conform indicațiilor și când sunt luate sub îngrijirea unui profesionist autorizat din domeniul sănătății". Eticheta de avertizare a Ozempic aprobată de FDA menționează 'reacții adverse gastrointestinale', iar niciuna dintre cele enumerate nu include gastropareza.
Aproape 22.000 de reacții adverse la Ozempic au fost înregistrate în sistemul voluntar de raportare a evenimentelor adverse al FDA. Afecțiunile gastrointestinale, cum ar fi paralizia stomacului, reprezintă 43% din aceste rapoarte. Asta nu înseamnă că toate cele 22.000 de leziuni au fost cauzate de medicamente. Și având în vedere că milioane de persoane iau medicamente în fiecare zi, medicii spun că panoul de efecte secundare ale injecțiilor este destul de sigur.
Acum că au trecut câțiva ani de la introducerea Ozempic pentru persoanele cu diabet zaharat, cercetătorii sunt mai în măsură să urmărească efectele pe termen lung ale administrării medicamentului, dincolo de faptul că ajută oamenii să piardă din greutate.
Cercetătorii de la University of British Columbia au studiat o tranșă de dosare medicale între 2006 și 2020 ale persoanelor care luau liraglutide, un alt medicament pentru diabet, semaglutide, și un alt medicament numit bupropion-naltrexonă.
Cercetătorii au constatat că persoanele care utilizează semaglutid pentru pierderea în greutate, care acționează prin legarea de receptorii GLP-1 din pancreas și creier pentru a reduce pofta de mâncare și a controla poftele, au fost de 9,1 ori mai susceptibile de a dezvolta pancreatită (inflamație a pancreasului), o afecțiune care poate necesita uneori intervenții chirurgicale.
În plus, utilizatorii de semaglutid au fost de 4,22 ori mai predispuși să prezinte obstrucție intestinală, o afecțiune care poate pune viața în pericol, și au avut un risc de 3,67 ori mai mare de a dezvolta gastropareză (adesea numită "paralizie stomacală"), care încetinește sau oprește mișcarea alimentelor de la stomac la intestinul subțire.
Într-un trio de studii privind efectele agoniștilor GLP-1 - o clasă care include Ozempic și Wegovy - asupra sănătății GI, cercetătorii au examinat datele din lumea reală pentru pacienții cărora li s-a prescris unul dintre medicamente între 2021 și 2022. Ei i-au comparat cu un grup de control de persoane diabetice sau obeze cărora nu li s-au prescris medicamentele.
Pacienții care au luat un GLP-1 au fost cu 66% mai susceptibili de a fi diagnosticați cu gastropareză în comparație cu cei care nu au luat medicamentele.
-
Agenda 2030: UE va impune limite mai stricte pentru poluarea aerului cu microparticule, dioxid de azot și dioxid de sulf!
Miniştrii mediului din Uniunea Europeană, reuniţi luni la Luxemburg, au aprobat oficial obiective mai stricte privind po ...
-
Probleme serioase în funcționarea hidrocentralei Porțile de Fier 1, cea mai mare a României. Defecte ascunse la turbinele a trei hidroagregate din șase
Hidroelectrica cumpără un Studiu de Fezabilitate care să releve sursa problemelor la sistemul de reglaj al poziției pale ...
-
Trooper face istorie. Mihai Viteazul: Poemele Românilor se lanseaza alaturi de orchestra simfonica la Sala Palatului fiind deja un succes fenomenal
Interviul care urmeaza, daca ar fi sa respectam o regula nescrisă a scriiturii jurnalistice, ar necesita o introducere g ...
-
Milioane de telefoane Android în pericol din cauza unei vulnerabilități critice descoperite recent. Lista dispozitivelor si felul cum pot fi afectate
O nouă vulnerabilitate zero-day, etichetată CVE-2024-43047, a fost descoperită în nu mai puțin de 64 de modele de chipse ...
-
Lege pentru românii care locuiesc la curte: Foarte multi dintre acestia riscă demolarea și amendă pentru anexele ilegale din gospodarie
Românii care locuiesc la curte trebuie să fie bine informați cu privire la legislația în domeniul construcțiilor. Este e ...
-
Atenție unde încărcați telefonul mobil: Prizele publice vă pot lăsa fără bani
Într-o lume în care telefoanele mobile sunt esențiale, mulți dintre noi ne îndreptăm adesea spre stațiile de încărcare p ...
-
Fotoliile de masaj cu scanare morfologică: tehnologia care îți citește corpul pentru un wellness personalizat
În ultimele decenii, tehnologia a avansat rapid, oferind soluții inovatoare care să țină pasul cu stilul de viață al omu ...
-
Agenda 2030: Criza economică va veni in Romînia chiar de la inceputul anului viitor dupa alegerile prezidentiale si parlamentare. Următorii 5 ani vor fi crânceni
Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune, deşi nu este scenariul de bază, con ...
-
OMS a aprobat un vaccin anti-mpox, boală cunoscută drept 'Variola maimuței'
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a aprobat utilizarea vaccinului anti-mpox de la Bavarian Nordic ...
-
Document din anul 1366: A cui este Transilvania?!
Un conflict interesant în care sunt implicați românii din actualul sat Petriș și sașii din actualul Satu Nou, are loc în ...
-
"Poarta către lumea de dincolo" din Siberia: Misterioasa gaură scoate sunete și se extinde
În îndepărtata Siberie, un fenomen geologic cunoscut sub numele de Craterul Batagaika captează atenția lumii întregi nu ...
-
Cât timp mai are de trăit câinele tău iubit? O metodă poate prezice probabilitatea decesului în termen de șase luni
Un studiu de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord propune un nou instrument pentru a ajuta oamenii și veterinar ...
-
Cum își curăță creierul celulele dăunătoare ce pot provoca Alzheimer. Oamenii de știință dezvăluie misterul
Studiul care ar putea ajuta la explicarea modului în care creierul elimină deșeurile, precum cele care se acumulează și ...
-
Taiwanul, sub presiune extremă: China desfășoară o încercuire militară totală. Crește amenințarea unei confruntări directe
China a lansat luni manevre militare menite să încercuiască Taiwanul desfăşurând avioane şi nave, a anunţat Ministerul c ...
-
Importanta rulourilor exterioare la o casa
In 2024 si in anii care urmeaza, securitatea si eficienta energetica a unei locuinte sunt preocupari fundamentale pentru ...
-
Un pionier al Inteligenței Artificiale spune că AI rivalizează cu animalele de companie
Yann LeCun, profesor la Universitatea din New York și cercetător principal la Meta Platforms, spune că avertismentele cu ...
-
Singurul lucru care spală pesticidele de pe fructe și legume. "Chiuveta este mai murdară decât credeți!"
Pe lângă îndepărtarea resturilor de pământ și a insectelor de grădină rătăcite de pe fructe și legume, mulți dintre noi ...
-
Cine e bărbatul care a murit la Maratonul București. Străbătuse mii de kilometri ca să alerge în România
Bucharest RUNNING CLUB, organizatorul Maratonului Bucureşti, a anunţat că alergătorul care a murit duminică, un finlande ...
-
Anchetă la Casa Verde Fotovoltaice. Mii de români vor fi verificaţi dacă au fraudat sistemul
Toate situaţiile în care documentele au fost depuse în timp record vor fi verificate, iar beneficiarii riscă pierderea f ...
-
Rusia a trimis potopul de rachete peste Ucraina: Cu ce a atacat armata lui Putin
Forţele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât 31 din cele 68 de drone de atac Shahed lansate noaptea trecută de Ru ...
-
Vremea se schimbă radical! Temperaturile scad dramatic: minimele vor fi cuprinse între 0 și 10 grade
România este străbătută de un val de frig, context în care meteorologii au emis o prognoză pentru săptămâna viitoare.
-
Misterul armei secrete a Rusiei doborâtă în Ucraina. Seamănă cu drona americană creată cu un deceniu în urmă
Când două urme de vapori albi traversează cerul lângă linia frontului în estul Ucrainei, tinde să însemne un lucru. Avio ...
-
Tarifele RCA, plafonate doar „în teorie": Șoferii plătesc sute de lei în plus față de anul trecut. Cum reușesc asiguratorii să mărească tarifele
Deși tarifele RCA ar trebui să fie plafonate conform legislației adoptate în primăvara anului trecut, mulți șoferi din R ...
-
Internetul, zguduit de un atac fără precedent: cum era să rămânem fără Arhiva Internetului, adevărata mașină a timpului care ne oferă acces la trecutul online
Într-o lume tot mai influențată de tehnologie, Arhiva Internetului se dovedește a fi o resursă digitală de neprețuit, fu ...
-
Planeta noastră se află în pragul unor schimbări ireversibile: cei mai reputați oameni de știință spun că omenirea atârnă de un fir de păr
Un raport recent, realizat de către unii dintre cei mai respectați experți științifici la nivel global, a evaluat 35 de ...
-
Licoarea magică a dacilor: Vindecă peste 40 de afecțiuni și întărește imunitatea
Încă din cele mai vechi timpuri, busuiocul a fost perceput ca având o valoare mai mare decât cea de simplă plantă aromat ...
-
Cât va mai dura până când angajații din România vor fi înlocuiți de inteligența artificială: "O să existe un haos în piața locurilor de muncă"
Inteligența artificială începe să câștige tot mai mult teren în domeniile de activitate din țara noastră. Un studiu publ ...
-
Viruși uriași găsiți pe calota glaciară din Groenlanda: O descoperire revoluționară care poate rescrie înțelegerea ecosistemelor polare
Cercetătorii au descoperit pe calota glaciară din Groenlanda viruși uriași coexistând cu alge într-un habitat surprinzăt ...
-
Eveniment nemaivăzut pe Pământ: NASA comunică cu o navă extraterestră, la 466 de milioane de kilometri distanță
Noile tehnologii privind explorarea universului și descoperirea altor lumi extraterestre, ne arată că evoluția cunoașter ...
-
Pacienţi bătuți, înfometați și „pedepsiţi" cu electroşocuri. Cum erau torturați bolnavii într-un spital din România
Două anchete sunt în derulare la Spitalul de Psihiatrie din Ștei (județul Bihor), după ce s-a descoperit că angajații fo ...