STUDIU: Răcelile obişnuite pot crea o barieră protectoare împotriva virusului Covid

Postat la: 11.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

STUDIU: Răcelile obişnuite pot crea o barieră protectoare împotriva virusului Covid

Cercetătorii de la Imperial College London spun că nivelurile ridicate de celule T şi rolul lor în combaterea Sars-Cov-2 reprezintă o "descoperire importantă". Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care ajută la protejarea organismului împotriva infecţiilor.

Dr. Rhia Kundu, primul autor al studiului, de la Imperial's National Heart & Lung Institute, a declarat: „Faptul de a fi expus la virusul Sars-CoV-2 nu duce întotdeauna la infecţie şi am fost dornici să înţelegem de ce. Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când este infectat cu alte virusuri umane, cum ar fi răceala comună, pot proteja împotriva infecţiei Covid-19.

Probele de sânge de la cele 52 de persoane pe care se bazează studiul au fost prelevate în termen de şase zile de la expunerea la virus, pentru a permite cercetătorilor să analizeze nivelurile de celule T preexistente induse de infecţii anterioare cu coronavirusul răcelii comune care, de asemenea, recunosc încrucişat proteinele din COVID. Cercetătorii au constatat că existau niveluri semnificativ mai ridicate ale acestor celule T cu reactivitate încrucişată la cele 26 de persoane care nu au fost infectate, în comparaţie cu cele 26 de persoane care au contractat coronavirusul Sars-Cov-2.

Studiul - publicat în Nature Communications - a declarat că celulele T vizează mai degrabă proteinele interne din virus decât proteina spike de la suprafaţa virusului. Vaccinurile actuale nu induc un răspuns imun la aceste proteine interne și de aceea se infecteaza si vaccinatii daca proteina spike face prea multe mutatii, cum este cazul acum cu Omicron.

Profesorul Ajit Lalvani, autor principal al studiului şi director al Unităţii de cercetare NIHR Respiratory Infections Health Protection Research Unit de la Imperial, a declarat: „Studiul nostru oferă cele mai clare dovezi de până acum că celulele T induse de răceala comună joacă un rol protector împotriva infecţiei cu Sars-CoV-2. Aceste celule T oferă protecţie prin atacarea proteinelor din interiorul virusului, mai degrabă decât a proteinei spike de la suprafaţa acestuia."

loading...
PUTETI CITI SI...