Studiu: Din cauza încălzirii climatice plantele înfloresc cu o lună mai repede

Postat la: 03.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Studiu: Din cauza încălzirii climatice plantele înfloresc cu o lună mai repede

Plantele înfloresc cu o lună mai repede din cauza încălzirii climei, arată un studiu din Marea Britanie care cuprinde date despre sute de mii observații din perioada 1753 - 2019. Dacă va continua încălzirea în ritmul actual vom ajunge ca primăvara să înceapă în mod regulat în luna februarie, spun realizatorii. Cercetarea se vrea a fi un semnal de alarmă, fiindcă această înflorire timpurie are și consecințe negative.

Pentru că vremea s-a încălzit mult, primăvara începe în medie mult mai repede, dar și toamna se termină mai târziu și frunzele stau până mai târziu în copaci. Dar schimbările climatice au făcut ca plantele să înflorească în Marea Britanie cu o lună mai repede, arată studiul care a analizat peste 400.000 de observații din perioada 1753 - 2019, de la peste 400 de specii de plante și arbuști. Chiar dacă nu existau măsurători de temperatură, în Marea Britanie se făceau încă din secolul 18 observații extinse despre data înfloririi diverselor plante și ierburi.

Dacă temperaturile globale continuă să crească în ritmul actual, primăvara ar putea începe în februarie în mod regulat, potrivit studiului, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.

„Rezultatele sunt cu adevărat alarmante", spune profesorul Ulf Büntgen, autorul principal al studiului, de la Departamentul de Geografie al Universității din Cambridge. „Când plantele înfloresc prea devreme, este de așteptat să apară consecințe dăunătoare pentru fauna sălbatică, dar și pentru agricultură și grădinărit".

În timpul iernii, plantele sunt capabile să se protejeze de îngheț, deoarece ele intră într-un fel de latență, într-o hibernare. Cu toate acestea, o primăvară timpurie face să debuteze mai repede faza în care plantele încep să crească. Dacă în acest răstimp apare un îngheț, plantele vor avea de suferit, iar unele pot muri.

Mai este o altă problemă complexă cu multe ramificații, o problemă legată de sincronizarea ecosistemelor. Plantele, insectele, păsările și animalele sălbatice au evoluat de-a lungul timpului pentru a-și coordona modul în care se dezvoltă. O modificare a acestui ciclu poate iniția o reacție în lanț, provocând daune ecosistemelor.

De ce? Fiindcă o anumită plantă înflorește și atrage un anumit tip de insectă, care atrage, la rândul ei, un anumit tip de pasăre și așa mai departe. Problema este că dacă o componentă răspunde mai repede decât celelalte, există riscul să apară desincronizări, ceea ce poate duce la prăbușirea speciilor și la pierderea biodiversității, dacă nu se pot adapta suficient de repede.

Cercetătorii au analizat primele date de înflorire ale copacilor, arbuștilor, ierburilor și plantelor agățătoare și au clasificat datele în funcție de loc, altitudine și dacă provin din zone urbane sau rurale. Au fost culese informații din toate provinciile Regatului Unit și chiar și din cele mai nordice puncte.

Primele date de înflorire au fost comparate cu înregistrările climatice lunare, care au arătat că prima înflorire medie a avansat cu o lună și este strâns legată de creșterea temperaturilor globale.

loading...
PUTETI CITI SI...