Statul roman trebuie sa-i plateasca 70.000 de lei lui Dan Radu Rusanu, cheltuielile cu avocatii facute de fostul parlamentar in dosarul in care a fost achitat

Postat la: 24.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Statul roman trebuie sa-i plateasca 70.000 de lei lui Dan Radu Rusanu, cheltuielile cu avocatii facute de fostul parlamentar in dosarul in care a fost achitat

Fostul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu (70 de ani), trebuie sa primeasca suma de 70.000 de lei din partea statului roman, prin Ministerul Finantelor, potrivit unei decizii date marti e Curtea de Apel Bucuresti.

In iunie 2018, Rusanu a deshis un proces la Tribunalul Bucuresti si cerea ca statul roman, prin Ministerul Finantelor, sa-i plateasca 904.359 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata in Dosarul Carpatica. Practic, instanta a admis in parte solicitarea politicianului.

Fost deputat si senator PNL, Rusanu a fost retinut de procurorii DNA in Dosarul Carpatica pe 25 februarie 2014, arestat preventiv aproximativ patru luni (4 martie - 23 iunie) si a stat in arest la domiciliu alte doua luni, pana pe 8 septembrie 2014. In total: o zi retinere, 111 zile arestare preventiva si 78 zile arest la domiciliu.

Un caz in care, dupa 3 ani de procese, Dan Radu Rusanu a fost achitat definitiv. In faza de fond a procesului, judecatorii au respins cererea lui Dan Radu Rusanu, dar acesta a contestat-o la Curtea de Apel Bucuresti. "Admite apelul. Anuleaza sentinta apelata si rejudecand: Admite in parte actiunea. Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 70.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare, sub forma onorariilor avocatilor, efectuate in cadrul dosarului penal nr. 2827/2/2014.

Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 2.505 lei cheltuieli de judecata in fond. Obliga intimatul sa plateasca apelantului suma de 1.252,5 lei cheltuieli de judecata in apel. Cu recurs in termen de 30 de zile de la comunicare," este minuta data marti de Curtea de Apel Bucuresti, conform portalului instantelor. Cererea de recurs urmeaza sa fie depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

Cum a calculat Rusanu suma de 904.359 de lei pe care o solicita? "A fost un dosar care a durat 3 ani, in care au fost audiati 75 de martori," explica aparatorul politicianului, in sala de judecata, cum s-a ajuns la aceasta suma. Avocatul a precizat ca Inalta Curte in decizia de achitare a aratat ca statul trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata ale lui Rusanu, asa ca a atasat toate chitantele prin care s-au facut platile.

Tribunalul Bucuresti care a respins initial ca neintemeiata solicitarea, a motivat ca aceasta pretentie nu indeplineste conditiile din Codul de Procedura Civila, privind cuantumul cheltuielilor de judecata, "intrucat procesul s-a desfasurat in conformitate cu dispozitiile Codului de Procedura Penala." "Instanta civila nu se poate pronunta asupra chestiunilor stabilite cu putere de lucru judecat intr-un proces penal, cu exceptia situatiei prev. la art. 538 Cod Procedura Penala (dreptul la repararea pagubei in caz de eroare judiciara- n.red.) pe care reclamantul nu a inteles sa o invoce," a motivat Tribunalul Bucuresti.

Intr-un alt dosar deschis la Tribunalului Bucuresti in noiembrie 2017, Rusanu cerea ca statul roman, prin Ministerul Finantelor, sa-i plateasca daune morale si materiale totale de 5,9 milioane de lei si 784.000 de euro, sume la care se adauga dobanda de la data introducerii actiunii si pana la data platii efective a acestor sume si cheltuielile de judecata.

Sumele erau astfel defalcate:

- 904.359 lei - daune materiale, cheltuieli de judecata - onorarii de avocat - ocazionate de desfasurarea procesului penal

- 784.000 euro - echivalent in lei la cursul BNR de la data platii - daune materiale, contravaloarea drepturilor salariale nete neincasate, pentru durata celor 56 de luni calendaristice ale mandatului de presedinte al ASF;

- 5.000.000 lei - cu titlu de daune morale, reparatia morala pentru privarea de libertate in perioada 25 februarie - 26 februarie 2014 si 4 martie -8 septembrie 2014;

- Dobanda legala la sumele precizate mai sus, calculata de la data introducerii actiunii si pana la data platii efective a acestor sume;

- Plata cheltuielilor de judecata ocazionate de derularea procedurii judiciare in cauza de fata.

Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata cererea lui Dan Radu Rusanu in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, a jurisprudentei CEDO si a unei decizii date de Inalta Curte in timpul solutionarii unui recurs in interesul legii. Cazul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si are termen in septembrie 2020, potrivit portalului instantelor.

loading...
PUTETI CITI SI...