Statele Unite acuză Rusia de crearea unui sistem sofisticat de răspândire de dezinformări privind coronavirusul

Postat la: 07.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Statele Unite acuză Rusia de crearea unui sistem sofisticat de răspândire de dezinformări privind coronavirusul

Surse intermediare pentru distribuirea de informații false, utilizarea presei finanțată de stat și dezinformarea cibernetică sunt trei din principalele capete de acuzare pe care Statele Unite le aduc Rusiei într-un raport al Departamentului de Stat în care Moscova este acuzată de crearea unui „ecosistem" sofisticat pentru răspândirea de dezinformare și propagandă în legătură, în principal, cu pandemia de coronavirus.

Cea mai mare parte a studiului se concentrează asupra unor portaluri web intermediare folosite pentru amplificarea mesajelor și a discursului fals, website-uri despre care spune că asigură conexiunea între sistemul de dezinformare rus și spațiul mediatic internațional. „Ecosistemul de dezinformare și propagandă a Rusiei este o colecție de canale de comunicare și platforme oficiale, intermediare sau neasumate pe care Rusia le folosește pentru a crea și amplifica narative false", se subliniază în raportul oficial al Departamentului de stat, dat publicității miercuri.

Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile venite dinspre Statele Unite privind implicarea în campanii de dezinformare în mediul online, chiar, săptămâna trecută, numindu-le o „fobie persistentă". Departamentul menționează zeci de site-uri, folosite ca metode „intermediare" de către Rusia, pentru a răspândi o serie de de teorii ale conspirației despre pandemie care sunt distribuite masiv și dezbătute pe rețelele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram.

Site-urile care le găzduiesc sunt în aparență independente de guvernul rus, dar în realitate servesc drept intermediari între Kremlin și media finanțată de stat care promovează constant astfel de manipulări prin propriile canale, arată oficialii americani.

Departamentul de Stat identifică mai multe teorii ale conspirații care s-au răspândit pe scară largă în lunile pandemiei, precum: crearea Covid-19 drept o armă biologică, folosirea ei de către multimiliardarul Bill Gates drept un pretext pentru microcipare sau teoriile privind existența pandemiei drept un simplu plan al companiilor farmaceutice de a se îmbogățiți prin crearea de vaccinuri. Niciuna dintre aceste teorii nu a fost vreodată prezentată alături de dovezi, ci doar prin simplă narațiune.

De altfel, chiar recent, o analiză publicată de Politico, preluată și de cotidianul italian La Repubblica, pornește de la datele unui sondaj care arată că 41% dintre români cred că noul coronavirus e o armă biologică fabricată în SUA. „Rusia are o lungă istorie privind răspândirea de informații false privind chestiuni medicale sau științifice. (...) Ecosistemul rus de dezinformare se bazează pe exploatarea fricii și confuziei", susțin oficialii americani.

În construirea unei bazei de urmăritori pe rețele precum Facebook sau Twitter, unele site-uri au minimalizat legăturile cu serviciile de informații rusești sau au ascuns finanțările primite de la Kremlin.

Unul dintre acestea, Global Research cu sediul în Canada, a strâns o audiență de 300.000 de urmăritori pe Facebook. El publica în mod regulat articole în care erau citate personaje fictive create de serviciul de informații al armatei Ruse, celebrul GRU. Una din postările site-ului susținea că noul coronavirus a apărut în Statele Unite, iar postarea a ajuns să fie distribuită până și de un oficial chinez până să fie înlăturată de către Twitter.

De altfel, China, Iranul și Rusia au răspândit în mod repetat narative similare pe rețele de socializare și în media finanțată de stat. Un alt site, NewsFront, se prezenta drept o sursă alternativă de informare la pentru publicul din Vest, în ciuda faptului că era finanțat de Kremlin și era înregistrat de guvernul rus, se arată în raportul Departamentului de Stat. Facebook a eliminat zeci de conturi și pagini asociate NewsFront pentru acțiuni coordonate de distribuire de materiale false în luna aprilie.

Alte platforme numite de Departamentul de Stat pe lista celor care propagă informații false în Statele Unite și în Europa sunt SouthFront, Katehon, Geopolitica.ru, The Strategic Culture Foundation, New Eastern Outlook. Majoritatea celorlalte site-uri sunt mult mai neînsemnate, cu numere mici de următori și prezență redusă în social media concentrată pe distribuirea de materiale legate de coronavirus ce nu au ajuns să fie distribuite decât de un număr limitat de persoane.

Raportul de miercuri nu se concentrează și pe implicarea Rusiei în influențarea alegerilor din Statele Unite ce vor avea loc în noiembrie, dar secretarul de stat american Mike Pompeo a înaintat, în această săptămână, o recompensă de până la 10 miliarde de dolari pentru orice are informații privind persoane care lucrează guverne străine pentru a se implica în influențarea alegerilor prin acțiuni cibernetice ilegale.

loading...
PUTETI CITI SI...