Specialiștii au rămas șocați de intensitatea ciclonului Boris: Au activat cel mai înalt cod de avertizare

Postat la: 17.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Specialiștii au rămas șocați de intensitatea ciclonului Boris: Au activat cel mai înalt cod de avertizare

Ciclonul Boris, care a lovit în weekend-ul trecut și România, a făcut prăpăd în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Hidrologii care au analizat fenomenul s-au arătat șocați de intensitatea acestuia și arată că au rămas fără coduri de culori pentru a emite avertizările, așa că s-a trecut la "alb", acesta fiind cel mai înalt grad de alertă.

Liz Stephens, profesoară specializată în riscuri climatice şi rezilienţă la Universitatea Reading din Marea Britanie susține că hidrologii se uitau cu groază cum se materializează cel mai negru scenariu închipuit. "Ne uitam cu un amestec de uimire şi groază, la modul în care previziunile devin realitate".

Hidrologii au fost nevoiți să activeze Codul Alb, cel mai înalt nivel de avertizare. "Ploaia a fost atât de intensă încât hărţile precipitaţiilor, care utilizează nuanţe vii pentru a descrie cele mai abundente precipitaţii, au rămas fără culori; a trebuit să trecem la alb, iar pe hartă era, într-adevăr, foarte mult alb", a spus ea.

La rândul său, Malcolm Mistry, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a explicat că furtunile precum Boris sunt alimentate de temperaturile ridicate de la suprafața mării.

"Furtunile precum Boris sunt alimentate, în esenţă, de temperaturile ridicate de la suprafaţa mării, care permit umidităţii să se evapore; cu alte cuvinte, cu cât suprafaţa mării este mai caldă, cu atât furtuna se alimentează cu mai mult combustibil în timpul trecerii sale", a explicat Malcolm Mistry, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

loading...
PUTETI CITI SI...