Spațiul, granița nevăzută în războiul din Ucraina!

Postat la: 06.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Spațiul, granița nevăzută în războiul din Ucraina!

Războiul din Ucraina a evidențiat importanța tot mai mare a spațiului pentru armatele de la sol. Într-un interviu acordat BBC, șeful Forței spațiale americane, generalul Jay Raymond, îl descrie ca fiind "primul război în care capacitățile spațiale comerciale au jucat cu adevărat un rol semnificativ". Este, de asemenea, primul conflict major în care ambele părți au devenit atât de dependente de spațiu, conform BBC.

Generalul Raymond - al cărui serviciu este cea mai nouă ramură a forțelor armate americane - evită să dea detalii precise despre modul în care SUA și aliații săi au ajutat Ucraina. Dar el dă o indicație clară a ceea ce a făcut. "Folosim spațiul pentru a ajuta la lovirea cu precizie. Folosim spațiul pentru a oferi avertismente cu privire la rachete, la orice amenințare care ar putea veni către Statele Unite sau către aliații sau partenerii noștri", spune el.

Există deja peste 5 000 de sateliți în spațiu, majoritatea fiind operați în scopuri comerciale. Printre aceștia se numără însă sute de sateliți militari specializați - SUA, Rusia și China deținând cel mai mare număr. Ucraina nu are niciunul. Dar a primit un ajutor semnificativ din partea Occidentului în mai multe moduri. Primul este furnizarea de informații, supraveghere și recunoaștere - sau ISR. Ucraina a avut acces la o cantitate fără precedent de imagini din satelit comercial.

În cadrul unei conferințe recente, directorul Agenției Naționale de Informații Geospațiale a SUA a declarat că, în perioada premergătoare războiului, a crescut de mai mult de două ori numărul de imagini comerciale disponibile deasupra Ucrainei.

Vicemareșalul aerului Paul Godfrey, care conduce Comandamentul Spațial al Regatului Unit, spune că, alături de ISR comercial și civil furnizat Ucrainei, "există o mulțime de națiuni cu capacități militare în spațiu - și ele se uită la Ucraina".

ISR-ul spațial a ajutat la identificarea acumulării inițiale a forțelor rusești înainte de invazia din 24 februarie și a mișcării trupelor și a echipamentelor militare de atunci. Sateliții au fost utilizați pentru a urmări navele de război rusești în Marea Neagră, inclusiv crucișătorul Moskva, care a fost scufundat de Ucraina. Radarele de avertizare timpurie - precum cel gigantic de la RAF Fylingdales din North Yorkshire - au putut, de asemenea, să urmărească lansarea rachetelor balistice.

Mareșalul Godfrey spune că sateliții ISR au fost, de asemenea, esențiali pentru "a spune adevărul" despre război. El dă exemplul masacrului de la Bucha, în apropiere de capitala Ucrainei, Kiev. El spune că afirmațiile rușilor potrivit cărora cadavrele civililor morți erau deja pe străzi când au sosit au fost contrazise de imaginile din satelit cu marcaj temporal care arată contrariul. Organizațiile de presă, inclusiv BBC, au avut, de asemenea, acces fără precedent la imagini comerciale din satelit - care pot fi folosite pentru a confirma afirmațiile de pe teren. Aceasta include identificarea gropilor comune sau recentul atac al Ucrainei asupra unei baze aeriene rusești din Crimeea.

Radarele de avertizare timpurie au putut, de asemenea, să urmărească lansarea de rachete balistice. De asemenea, SUA poartă în prezent discuții detaliate despre instalarea mai multor radare gigantice în Marea Britanie pentru a supraveghea ceea ce se întâmplă în spațiu.

Iar recent, voluntari ucraineni au strâns suficienți bani pentru a cumpăra un întreg satelit care să ajute armata țării în detectarea țintelor rusești. Satelitul Sar (Synthetic Aperture Radar) al companiei finlandeze ICEYE s-a dovedit a fi extrem de eficient - doar în primele două zile de utilizare, pagubele provocate armatei ruse au depășit 16 milioane de dolari - mai mult decât costul achiziției satelitului, spun oficialii ucraineni. Spațiul a fost, de asemenea, esențial pentru comunicații pe tot parcursul războiului.

Elon Musk a trimis mii de kituri de internet Starlink în Ucraina, oferind acces la constelația de sateliți de pe orbită a SpaceX. Aceștia au fost esențiali pentru a oferi armatei ucrainene comunicații sigure și cunoașterea situației pe tot parcursul războiului. Le-am văzut fiind folosite din buncărele de comandă ucrainene din regiunea Donbas, în estul țării. Atât Rusia, cât și, mai recent, Ucraina, s-au bazat pe poziționarea, navigația și sincronizarea (PNT) bazate pe spațiu pentru a efectua lovituri de precizie asupra unor ținte cheie, rachetele de croazieră ale Rusiei folosind proprii sateliți de poziționare Glonass pentru a-și găsi țintele.

În cazul Ucrainei, adăugarea de arme de precizie furnizate de SUA la arsenalul său a fost esențială pentru progresele sale recente.

Rachetele Himars - care au o rază de acțiune de până la 80 km (50 de mile) și sunt ghidate prin GPS - au fost folosite pentru a distruge ținte-cheie, cum ar fi depozitele de muniții și centrele de comandă aflate mult în spatele liniei frontului. Precizia a făcut diferența.

loading...
PUTETI CITI SI...