Sorin Blejnar achitat definitiv în dosarul "Motorina" după ce în primă instanţă primise 5 ani închisoare

Postat la: 15.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Sorin Blejnar achitat definitiv în dosarul

Fostul preşedinte ANAF Sorin Blejnar a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Motorina" după ce în primă instanţă el fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

În acest dosar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) era acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. În primă instanţă, Sorin Blejnar fusese condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare. În acelaşi dosar, afaceristul Radu Nemeş a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar soţia sa, Diana Nemeş, a fost achitată. În primă instanţă, Radu Nemeş primise o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat (în forma constituirii), iar soţia sa fusese condamnată la 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) la data faptelor, şi care a primit în primă instanţă o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Măsura achitării a fost luată şi pentru Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) la data faptelor, el primind în primă instanţă 5 ani de închisoare.

În aceeaşi cauză, omul de afaceri Andrei Florin Jugănaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 5 ani şi 6 luni, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Tot la 5 ani şi 6 luni a fost condamnat şi Dumitru Emilian Preda, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de peste 13.200.000 dolari de la Radu Nemeş. Decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este definitivă. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, fost şef ANAF, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau "palierul de protecţie", precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, "care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

loading...
PUTETI CITI SI...