Smart contract: Ce este și cum funcționează

Postat la: 12.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Smart contract: Ce este și cum funcționează

Din punct de vedere al termenilor pe care îi cunoaștem cu toții, un contract este o înțelegere scrisă între două părți, care aduce de la sine obligația respectării termenilor precizați în aceasta. Garanția respectării termenilor este oferit de legislația în baza căruia este semnat contractul. Nerespectarea termenilor din partea uneia dintre părți duce la proces judiciar.

Un smart contract este asemănător cu cel clasic, doar că se bazează pe cod criptografic. Diferența intervine la clauzele precizate, care sunt auto executate și auto aplicate de părțile implicate. Credibilitatea este mai mare, fără a fi nevoie de validare. Pentru că totul se realizează automat, contractele inteligente beneficiază de siguranță maximă și taxele sunt mult mai reduse. Datorită beneficiilor pe care le aduce smart contract, tot mai multe criptomonede au aplicat acest tip de program.

Tehnologia blockchain a determinat apariția criptomonedelor și a contractelor inteligente. Caracteristica principală este execuția fără implicarea omului, fiind combinată cu risc minim de erori. Acesta este un program care rulează pe blockchainul Ethereum, fiind format din cod și date. Acesta este un protocol computerizat care are ca scop verificarea termenilor contractului și relevanța aplicării algoritmului digitali. Implementarea contractelor îi ajută pe oameni să realizeze procesul de predare-primire a monedelor într-un mod inteligent și sigur.

Smart contract funcționează, deci, într-un mod automatizat, adică nu trebuie să intervină nimeni pentru a se realiza procesul. Totodată, în cazul unui astfel de contract, dacă nu se îndeplinesc condițiile sunt prevăzute și anumite penalități.

Haideți să vedem împreună care sunt principalele avantaje a acestor tipuri de contracte:

1. Securitate

Având o tehnologie bazată pe blockchain, aceasta garantează siguranța de păstrare a datelor. Principalul avantaj al tehnologiei este că nu poate fi hackuit, adică nu poate fi urmărit istoricul și nici persoanele identificate.

2. Disponibilitatea

După cum am menționat, aceste contracte nu au nevoie de persoane terțe sau intervenție umană, ceea ce înseamnă că pot fi disponibile 24/7. Acest aspect determină disponibilitatea permanentă. Poți încheia sau deschide contracte de oriunde și oricând, oferind flexibilitatea fără a ține cont de timp și spațiu.

3. Rapiditate si eroare minima

Având lipsa factorului uman, având o execuție digitală, oferă executare imediată și duce la lipsa influenței negative. Același avantaj al lipsei omului, duce la lipsa de erori. Fiind operațiuni executate digital, printr-un sistem bine pus la punct, erorile sunt foarte rare. Atunci când trebuie executată corect un contract, se apelează la acest model în general.

4. Fără comision

Tranzacționarea de criptomonede în România prin contractele smart nu percep comisioane suplimentare. Acesta reprezintă un avantaj enorm, care le permit oamenilor să economisească bani, în comparație cu modelul clasic de contract.

În concluzie, contractele inteligente sunt stocate pe un blockchain și îndeplinesc condițiile stabilitate de cel care utilizează rețeaua. Acest tip de contract a apărut din nevoie industiei criptomonedelor pentru a scoate timpi îndelungați de așteptare și erori.

Dacă te gândești să investești în criptomonede, alege o platformă care oferă servicii, atât pentru începători, cât și pentru traderi.

loading...
PUTETI CITI SI...