Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin

Postat la: 13.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin

Războiul sângeros al lui Putin, care a depășit borna de 930 de zile, trece printr-un moment de cotitură, după străpungerea surpriză a Ucrainei din regiunea rusă Kursk. Există indicii puternice în ultimele zile că SUA și Marea Britanie sunt gata să ridice restricțiile legate de folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune livrate Kievului pentru a lovi adânc în inima Rusiei.

Secretul din spatele rachetei Storm Shadow de 1 milion de dolari este că ea ar putea fi scânteia, ce ar putea aprinde un război direct între Putin și NATO.

Asta înseamnă escaladarea conflictului de către Kremlin dincolo de Ucraina, iar Moscova ar fi pregătită să lovească în principal punctele de tranzit al rachetelor în drumul lor spre Ucraina, cum ar fi o bază aeriană din Polonia. Iar acest lucru ar declanșa punerea în aplicare a punctului 5 din statutul NATO, iar alianța ar fi în război cu Rusia, potrivit BBC.

Ucraina pledează de săptămâni întregi pentru ridicarea restricțiilor privind folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră anglo-franceză cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 250 km (155 mile). Francezii îi spun SCALP. Este lansată din aeronave, apoi zboară cu viteza aproape de cea a sunetului, înainte de a cădea și de a detona focosul său puternic exploziv.

Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru pătrunderea buncărelor și a depozitelor de muniție, precum cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari SUA (767.000 de lire sterline), așa că tind să fie lansate ca parte a unei rafale atent planificate, cu drone mult mai ieftine, trimise înainte pentru a deruta și epuiza apărarea antiaeriană a inamicului, la fel cum face Rusia cu Ucraina.

Marea Britanie și Franța au trimis deja aceste rachete în Ucraina - dar cu avertismentul că Kievul le poate trage doar în ținte din interiorul propriilor granițe. Au fost folosite cu mare efect, lovind cartierul general naval al Mării Negre din Sevastopol și făcând întreaga Crimee nesigură pentru marina rusă.

Justin Crump, un analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al companiei de consultanță Sibylline, spune că Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina. "Nu este surprinzător faptul că Kievul a făcut lobby pentru utilizarea sa în interiorul Rusiei, în special pentru a ținti aerodromurile utilizate pentru a organiza atacuri cu bombe cu ghidare, care au împiedicat recent eforturile ucrainene în prima linie", spune el.

Multe dintre rachetele și bombele cu ghidare care provoacă devastări asupra pozițiilor militare, blocurilor și spitalelor sunt lansate de avioanele rusești departe în interiorul Rusiei. Kievul se plânge că a nu avea voie să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri este asemănător cu a-l face să lupte în acest război cu un braț legat la spate.

Washingtonul își face griji că, deși până acum toate liniile roșii amenințate ale președintelui Vladimir Putin s-au dovedit a fi niște blufuri goale, permiterea Ucrainei să lovească ținte în adâncul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, ar putea să-l împingă peste limite și să riposteze masiv.

Teama de la Casa Albă este că persoanele dure de la Kremlin ar putea insista că represaliile iau forma atacului punctelor de tranzit pentru rachete în drumul lor spre Ucraina, cum ar fi o bază aeriană din Polonia.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, articolul 5 al NATO ar putea fi invocat, ceea ce înseamnă că alianța ar fi în război direct cu Rusia.

Încă de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, scopul Casei Albe a fost să ofere Kievului cât mai mult sprijin posibil, fără a fi târâtă în conflict direct cu Moscova, ceva care ar risca să fie un precursor al unui război de neconceput: o catastrofă, un posibil schimb nuclear.

loading...
PUTETI CITI SI...