Scurgere radioactiva chiar langa granita cu Romania, la cativa kilometri de Iasi

Postat la: 14.03.2019 08:36 | Scris de: ZIUA NEWS

Scurgere radioactiva chiar langa granita cu Romania, la cativa kilometri de Iasi

O scurgere radioactiva a avut loc la granita de est a tarii, la doar 125 km de Iasi. La Uzina Metalurgica din Rabnita (Transnistria) a avut loc zilele trecute o scurgere radioactiva, iar nivelul radiatiei in zona (140 km de Chisinau) ar depasi de 300 de ori norma admisa. Informatia a fost ascunsa de catre autoritati, aceasta aparand din surse anonime pe retelele de socializare, scrie Unica.md. Incidentul a fost confirmat de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chisinau.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinta la incidentul produs la Uzina Metalurgica din or. Rabnita, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmam ca un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de interventie ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nu au fost solicitate, desi la nivelul dialogului dintre Chisinau si Tiraspol exista un grup de lucru pe probleme ce tin de situatiile exceptionale. In cadrul comunicarii cu Tiraspolul, la fata locului se desfasoara o cercetare interna pentru clarificarea cauzelor situatiei", se arata intr-un comunicat de presa al Biroului de la Chisinau.

In mesajul anonim publicat pe Facebook se arata ca, in ziua incidentului, la fata locului s-au deplasat 40 de oameni in costume speciale si cu masti pe fata. Angajatilor Uzinei insa li s-a cerut sa taca, iar unii ar fi fost platiti cu 200 de dolari pentru a curata zona periculoasa. „Oamenii se tem sa nu-si piarda locul de munca si de aceea tac", se arata in postare.

„Nu exista motive de ingrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. In afara gardului uzinei nu exista niciun pericol", a declarat Ion Apostol, directorul Agentiei Nationale de Reglementare a Activitatilor Nucleare si Radiologice (ANRANR) de la Chisinau. Ribnita este un oras din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, resedinta Raionului Ribnita de pe malul stang al raului Nistru. Orasul e situat la o distanta de aproximativ 130 km de Chisinau si este un important centru industrial. In cadrul Transnistriei, Ribnita este considerata „capitala de nord a tarii".

loading...