Scumpirea medicamentelor. Tratamentele ieftine nu vor mai fi posibile din motive comerciale. În terapie sunt folosite produse farmaceutice tot mai scumpe!

Postat la: 04.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Scumpirea medicamentelor. Tratamentele ieftine nu vor mai fi posibile din motive comerciale. În terapie sunt folosite produse farmaceutice tot mai scumpe!

Prețurile medicamentelor au crescut în România cu 3% în aprilie 2022 față de luna aprilie a anului trecut, potrivit estimărilor INS. În prezent, inflația în România a ajuns la 14%, iar analiștii economici spun că nu se va opri aici.

În România accesul pacienților la tratament este limitat, în condițiile în care au dispărut aproximativ 2.500 de medicamente generice din țară. "Din ianuarie până acum s-au retras din comercializare încă 100 de medicamente. Fenomenul continuă. Medicamentele ieftine dispar iar în terapie sunt folosite medicamente mai scumpe", a afirmat dr. Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România într-un interviu pentru 360medical.ro.

Medicul spune că România are un preț maximal impus de către Ministerul Sănătății, care este prețul minim european, la care se adaugă o taxă clawback, care nu este sustenabilă. Taxa clawback este 28% din prețul medicamentului, deci aproape o treime. "Dacă nu vom face ceva pentru a încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România", a spus dr. Daniel Bran.

Modul de înregistrare, rigurozitatea cu care sunt produse, comercializate și eliberate către pacient sunt aceleași și pentru medicamentele inovative, și pentru medicamentele generice. Doar că pentru a inventa un medicament inovativ sunt necesare sute de milioane de euro, în timp ce pentru un medicament generic sunt suficiente între 5 și 30 de milioane de euro.

Medicamentul generic este acel medicament care are aceleași efecte terapeutice, același profil de siguranță ca medicamentul inovativ. Medicamentul inovativ a fost inventat, în urmă cu 10-15 ani, a avut o perioadă de exclusivitate, iar după această perioadă pot veni variantele generice.

Medicamentele generice și biosimilare au importanță națională pentru sistemul de sănătate deoarece generează acces de până la trei ori mai mare al pacienților la tratamente de calitate, sigure și cu eficacitate dovedită, dă asigurări Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) conform unui raport transmis Ziare.com.

Reprezentanții APMGR spun însă că aceste medicamente ce ar putea ajuta mulți pacienți sunt penalizate de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea, bariere la prescriere și o metodologie a prețurilor nealiniată la realitățile economice actuale

"În ultimii 6-7 ani au fost doar câteva investiții punctuale, în același timp mai multe companii au decis să se retragă din România", mai atrag atenția cei de la APMGR Iar asta se întâmplă pentru că producătorii de medicamente generice nu beneficiază de susținere din partea Guvernului, deși aceste medicamente sunt de importanță strategică pentru orice țară.

Cele cu prețuri mici de până în 50-100 de lei, în special cele între 5 și 50 de lei, sunt cele mai impactate de mediul de operare (taxa clawback, cel mai mic preț), deși prezintă cea mai mare importanță pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate din perspectiva accesului crescut al pacienților la medicamente cât și a generării economiilor de cost la bugetul pentru compensarea medicamentelor.

Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și la jumătate comparativ cu piața din Cehia. Chiar și în țări în care cheltuielile pentru sănătate sunt comparabile cu România, numărul de generice intrate pe piață este mai mare.

Pe lângă faptul că medicamentele generice oferă un acces crescut al pacienților la terapii valoroase și necesare, facilitează și optimizarea bugetară. Pierderea exclusivității unor medicamente de referință în perioada 2015 -2021 a generat economii de cost în valoare totală de 780 mil euro, generate de 1.000 de medicamente generice care au intrat pe piață în această perioadă.

Medicamentele generice intră pe piață cu un preț, în medie, cu 40% mai mic decât prețul medicamentului de referință, și generează în 4 ani de la lansare o scădere a prețului medicamentului de referință de 51%.

În acest mod, accesul pacienților la tratamente crește semnificativ din perspectiva costului. Datorită impactului bugetar pozitiv în mai multe arii terapeutice, accesul pacienților români la tratament se poate tripla, se mai arată în raportul APMGR.

Producătorii români de medicamente nu pot majora prețurile, acestea fiind înghețate la nivelul Ministerului Sănătății. Prin urmare, producătorii de medicamente generice propun autorităților sanitare din România câteva măsuri.

  • scăderea taxei clawback cu 6% în 2023 pentru medicamentele generice;
  • eliminarea celui mai mic preț de referință și introducerea mediei celor mai mici trei prețuri din cele 12 țări de referință europene pentru toate medicamentele din CaNaMed;
  • eliminarea barierelor la prescriere pentru medicamentele generice și biosimilare;
  • aprobarea rapidă a medicamentelor generice lansate pe piață pentru creșterea accesului pacienților și optimizarea bugetară;
  • transparența proceselor de achiziție publică.

Sunt multe medicamente prescrise de medicii de familie sau specialiști care se găsesc rar în farmacii sau nu se găsesc deloc. Chiar și banalele antitermice pentru copii sau siropuri de tuse ori chiar picături de pus în nas se epuizează rapid încă din prima zi în care sunt aduse. Printre medicamentele generice aflate în pericol să dispară de pe piață se află unele esentiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice si gastrointestinale.

loading...
PUTETI CITI SI...