Scandal la Vatican: după ce a cerut arestarea Papei Francisc, un important arhiepiscop lansează o serie de noi acuzații

Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal la Vatican: după ce a cerut arestarea Papei Francisc, un important arhiepiscop lansează o serie de noi acuzații

Carlo Maria Viganò este un cleric italian care în ultimii ani s-a aflat din ce în ce mai mult în dezacord cu Papa Francisc în ceea ce privește direcția Bisericii Catolice, cerând anterior arestarea papei.

El a devenit o figură populară în rândul unor conservatori din SUA datorită susținerii sale pentru fostul președinte Donald Trump și opoziției față de acceptarea comunității LGBTQ+ în biserică, în timp ce Papa Francisc a încercat să facă biserica mai incluzivă. Papa Francisc a fost văzut ca fiind mai liberal în unele probleme sociale decât predecesorii săi și s-a confruntat cu critici din partea catolicilor mai conservatori din cauza comentariilor sale publice de susținere a preoților care binecuvântează cuplurile de același sex, a sprijinului pentru imigranți și a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

Joi, Viganò a scris că este judecat pentru schismă. El a fost convocat la Palatul Sfântului Oficiu, fie personal, fie reprezentat de un avocat, potrivit unei scrisori pe care a încărcat-o online și care părea să îl notifice cu privire la convocare. Scrisoarea includea o semnătură de la John Joseph Kennedy, un secretar al secției disciplinare. Arhiepiscopul a declarat că Vaticanul îl trimite în judecată pentru o presupusă "schismă". Schisma este definită ca o divizare formală sau o separare de o biserică sau de un corp religios.

Potrivit acestei scrisori, el a fost acuzat că a negat legitimitatea Papei Francisc, că a rupt comuniunea cu acesta și că a respins Conciliul Vatican II. Vaticanul nu a confirmat faptul că Viganò este judecat și nici nu a comentat acuzațiile sale. Newsweek a contactat Vaticanul și pe Viganò pentru comentarii prin e-mail. Acesta a declarat că privește acuzațiile împotriva sa ca pe o "onoare" în scrisoarea postată pe site-ul său, în care a adoptat un ton sfidător la adresa conducerii Papei Francisc. El a spus că acuzațiile confirmă "tezele pe care le-am apărat în mod repetat în diferitele mele discursuri".

"Niciun catolic demn de acest nume nu poate fi în comuniune cu această "biserică bergogliană", deoarece acționează în discontinuitate și ruptură clară cu toți papii din istorie și cu Biserica lui Hristos", a scris el. El a scris că, în opinia sa, catolicii trebuie să se întrebe dacă "este consecvent cu profesiunea de credință catolică să asiste pasiv la distrugerea sistematică a Bisericii de către liderii săi, așa cum alți subversivi distrug societatea civilă". Papa Francisc "își depășește rolul în chestiuni care țin strict de știință, a scris el.

"Dar întotdeauna și numai într-o singură direcție: o direcție care este diametral opusă la ceea ce Biserica a învățat întotdeauna", a scris el. În ianuarie, Viganò a spus că Papa Francisc ar trebui să fie arestat din cauza unei controverse legate de o carte scrisă de un cardinal despre sexualitate în 1998. În 2020, el a cerut o "exorcizare în masă" în legătură cu pandemia COVID-19. El s-a opus închiderii serviciilor religioase pentru a preveni răspândirea virusului. Arhiepiscopul a fost anterior ambasador al Vaticanului în SUA timp de cinci ani; a fost numit Nunțiu Apostolic în 2011 și a rămas în funcție până la pensionare, în 2016.

loading...
PUTETI CITI SI...