Salman Rushdie face în "Cuţitul" o pledoarie pentru iubire şi libertate, pentru literatură ca un mod de a-l înţelege pe celălalt

Postat la: 02.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Salman Rushdie face în

"Cuţitul" este "un mini-roman autobiografic", în carte autorul prezintă cititorilor reflecţiile sale în urma supravieţuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York.

În "Cuţitul", cititorul va găsi umor, frustrare, o negociere cu suferinţa fizică. Avem în faţă o carte despre traversarea unor graniţe multiple: dintre intimitate şi exterioritate, dintre realitate şi ficţiune. Avem o mostră extraordinară specifică lui Rushdie, care mizează pe gândirea sociativă, care trece foarte firesc de la planul personal la povestea unor personaje din mitologie, din literatura indiană veche, dar şi din propriile lui cărţi, aşa că paginile din Cuţitul sunt pagini care ne ajută să pătrundem în universul lui Salman Rushdie care nu se exprimă doar împotriva unui fundamentalism, ci împotriva fundamentalismului.

În acest volum, Salman Rushdie dialoghează fictiv cu atacatorul lui. În "Cuţitul", e pe de o parte incredibil dialogul lui imaginar, în măsura în care atacatorul nu are ce să ne spună. În dialogul acela este mai important felul în care Rushdie pune acest dialog. Ceea ce este frisonant este portretul cu totul lipsit de orice calitate al atentatorului, care e denumit la început animal, e un individ fără niciun fel de profil nici social, nici uman, este mai puţin decât banal. Sunt multe tăieturi în această carte şi Salman Rushdie le analizează pe toate. Una este în interiorul propriei lui căsnicii, pentru că în nicio altă carte nu a fost atât de sentimental. El construieşte o imagine a unei dragoste construită în câţiva ani tocmai pentru a arăta cât de adâncă e această tăietură atentatului în interiorul acestei fericiri pe care el o găseşte la 70 de ani, destul de târziu.

Rushdie a fost în România unde a fost mai bine protejat decât în SUA, deşi a refuzat atunci protecţia. "Dacă eşti transformat de către cineva într-o ţintă a urii, întotdeauna vor exista oameni care te vor urî", spune Salman Rushdie în carte, referindu-se la "giganţii modelatori ai gândirii de grup" ca Facebook, YouTube. „N‑am văzut cuţitul sau cel puţin nu‑l ţin minte. Nu ştiu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de vânătoare, sau îngustă, ca un stilet, zimţată ca la un cuţit de pâine sau curbată ca o seceră, un briceag de copil al străzii sau chiar un cuţit obişnuit de tăiat carnea, furat din bucătăria maică‑sii. Nici nu‑mi pasă. Arma aceea nevăzută a fost suficient de utilă şi şi‑a făcut treaba.", a spus scriitorul.

 

loading...
PUTETI CITI SI...