S-a descoperit cea mai valoroasă comoară găsită vreodată în Marea Britanie

Postat la: 23.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

S-a descoperit cea mai valoroasă comoară găsită vreodată în Marea Britanie

Un tezaur în valoare de 4,3 milioane de lire sterline va fi expus luna viitoare la British Museum, după ce a fost descoperit întâmplător de căutători de metale, conform The Guardian.

A început cu o excursie într-un câmp din sud-vestul Angliei. Un grup de șapte căutori de metale erau preocupați să afle cum funcționează un nou echipament pe care și l-au cumpărat, nu să dezgroape o comoară de mare importanță istorică.

Dar prietenii au dat peste un tezaur uimitor - 2.584 de bănuți de argint - de pe vremea cuceririi normande, care a fost evaluat la 4,3 milioane de lire sterline, făcându-l cea mai mare comoară găsită vreodată în Anglia.

Jumătate din valoarea comorii va reveni celor care au descoperit-o.

Prima monedă descoperită a fost un bănuț cu William I, în tonuri de albastru. Apoi au găsit rapid o altă monedă și de acolo aparatele au continuat să sune. Până la sfârșitul zilei, găsiseră aproximativ 2.400 de monede. Săptămâna următoare au dus monedele la Muzeul Britanic.

Descoperirea o eclipsează în valoare chiar și pe cea a tezaurului din Staffordshire , o colecție de lucrări metalice anglo-saxone din aur și argint, care a fost evaluată la 3,3 milioane de lire sterline.

În conformitate cu Treasure Act 1996 , care se aplică în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, cei care găsesc „comori" sunt eligibili pentru o recompensă, finanțată de un muzeu care dorește să o achiziționeze.

Organizația de caritate South West Heritage Trust a anunțat că a achiziționat monedele și a descris tezaurul ca fiind unul dintre cele mai remarcabile găsite vreodată. Monedele provin dintr-o perioadă de cotitură în istoria Angliei, o perioadă de tranziție de la dominația saxonă la cea normandă imediat după bătălia de la Hastings și că a fost probabil depozitată pentru păstrare în timpul rebeliunilor din sud-vest împotriva lui William I.

Pe mai puțin de jumătate dintre monede este reprezentat Harold al II-lea, ultimul rege saxon încoronat al Angliei, în timp ce puțin peste jumătate îl prezintă pe William I.

loading...
PUTETI CITI SI...