Rusia acuză Ucraina că fură gazele Moldovei și anunță că o să închidă robinetul pe ruta Sudja!

Postat la: 23.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia acuză Ucraina că fură gazele Moldovei și anunță că o să închidă robinetul pe ruta Sudja!

Gigantul industrial rus Gazprom a acuzat Ucraina că fură din gazul natural destinat Republicii Moldova, sifonându-l în tranzit, și a amenințat că oprește livrările pe ruta Sudja. Într-o declarație a Gazprom de marți se arată:

„Volumul de gaz livrat de Gazprom către stația de măsurare a gazului de la Sudja (foto) pentru tranzit către Moldova via Ucraina depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova."

În document, guvernul ucrainean este acuzat că ar fi furat 52,52 de milioane de metri cubi de gaze destinați Moldovei. Gazprom spune că această cantitate de gaze nu a părăsit teritoriul Ucrainei.

Compania rusească a amenințat că dacă dezechilibrul persistă va începe să reducă aprovizionarea cu gaze de la stația Sudja pentru tranzitul către Ucraina, începând cu 28 noiembrie, de la ora 7 GMT, „cu nivelul cantității nelivrate zilnice".

Ucraina dispune de o rețea vastă de conducte de transport al gazului natural din Rusia care alimentează Europa. Paradoxal, acestea au rămas singura cale de aprovizionare cu gaze rusești pentru Europa Centrală și de Vest, după sabotarea Nord Stream.

În ciuda războiului, circa 42 de milioane de metri cubi de gaze naturale tranzitează zilnic Ucraina via Sudja, localitate aflată la numai 200 de metri de frontiera ucraineană.

Republica Moldova, care a depus recent o cerere de aderare la UE, este puternic dependentă de gazele rusești și, în ultima vreme, a fost afectată de întreruperi ale curentului electric.

loading...
PUTETI CITI SI...