România, în Scenariul 4 de alertă națională. Există și un Scenariu 5?

Postat la: 30.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

România, în Scenariul 4 de alertă națională. Există și un Scenariu 5?

România ia toate măsurile necesare implementării Scenariului 4 în criza coronavirusului, iar foarte mulți români își pun întrebarea dacă... se poate și mai rău. Medicii spun că da, din nefericire, ne putem aștepta la un număr din ce în ce mai mare de pacienți infectați, vorbindu-se și de periculoasa transmitere comunitară.

Dacă există Scenariul 4, atunci este firesc să existe și un Scenariu 5, consideră mulți. Asta ar însemna o altă etapă, cu măsuri mult mai dure și cu o restricționare severă. Totuși, informația oficială este că nu există un Scenariu 5 de luptă împotriva COVID-19, toate măsurile viitoare care vor fi luate de autorități fiind în contextul Scenariului 4 și adaptate situației de moment, în funcție de evoluția medicală.

În ceea ce privește derularea Scenariului 4, în această criză medicală a coronavirusului, unele zone sau localități ar putea fi închise. Totodată, măsurile de izolare devin și mai restrictive. Scenariul 4 aduce noi măsuri și pentru spitalele din România. Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a menționat că pacienții cu simptome ușoare vor fi tratați acasă, urmând a fi internați doar cei cu simptome moderat-severe. Aceștia vor fi duși la secțiile de boli infecțioase, ceea ce se va întâmpla și cu pacienții în stare critică, tratați în secțiile ATI.

Personalul medical pozitiv la Covid-19 (dar asimptomatic) va trata pacienții spitalizați, iar spitalele suport - 36 la număr - vor primi și ele pacienți infectați. Sunt 8.000 de paturi în aceste spitale. Autoritățile române preconizează un vârf al epidemiei de Covid-19 în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie.

Alexandru Rafila spune, fără menajamente, că România va intrat în Scenariul 4 astăzi sau mâine, iar informația - chiar dacă îngrijorează - trebuie să fie nu doar un semnal de alarmă, ci și un punct de plecare pentru noi măsuri care încerce limitarea răspândirii COVIND-19 pe teritoriul României.

„Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că toate cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este decizia care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusivă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă", a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

loading...
PUTETI CITI SI...