România cere Comisiei Europene renegocierea contractelor vaccinurilor. Inițiativa a fost lansată de Polonia care a anunțat deja că refuză noi livrări!

Postat la: 06.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

România cere Comisiei Europene renegocierea contractelor vaccinurilor. Inițiativa a fost lansată de Polonia care a anunțat deja că refuză noi livrări!

Un grup de zece țări est-europene între care și România a adresat o petiție Comisiei Europene în care se cere renegocierea contractelor de vaccin împotriva coronavirusului, conform unei scrisoari citate de POLITICO, în care se invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, informează și TVR.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic", spun guvernele mai multor țări din Europa de Est care au urmat inițiativa puternică a Poloniei. Polonia nu va lua și nici nu va plăti mai multe doze de „vaccin" Covid în cadrul contractului de furnizare al Uniunii Europene, a declarat în luna aprilie ministrul Sănătății de la Varșovia, Adam Niedzielski, pregătind terenul pentru o bătălie juridică cu firmele producătoare de vaccinuri, informa agenția Reuters.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a avut inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Comisia, printr-un contract secret și controversat cu Pfizer, a cumpărat pe banii cetățenilor europeni până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi", se arată în scrisoare. Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului". Țările scriu că părțile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate, mai menționează sursele citate.

loading...
PUTETI CITI SI...