Rod Dreher întrebat la București: Cum ne adaptăm la Metavers? Răspunsul scriitorului american a uimit asistența!

Postat la: 11.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Rod Dreher întrebat la București: Cum ne adaptăm la Metavers? Răspunsul scriitorului american a uimit asistența!

Scriitorul american Rod Dreher a fost prezent, saptamana trecuta, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din București, unde a ținut conferința "Cum să fii creștin într-o lume anti-creștină". Acesta a fost profund impresionat de interpelarea unui tânăr, care l-a întrebat cum poate fi împăcată viziunea creștină cu noua realitate virtuală a Metaversului care se conturează.

"Putem să adaptăm regula benedictină și la noua realitate care se conturează și care, până la urmă, va reprezenta viitorul, sau soluția e să punem lumea virtuală de o parte și să ne construim viața în afara acestei realități? Mă refer aici la Metavers. Generația noastră este sub o presiune de a se adapta lumii digitale", a spus tânărul. În primă fază, Rod Dreher a raspuns: „E o întrebare extrem de importantă și probabil e cea mai importantă întrebare a generației voastre. Mă gândesc la legătura dintre Sfântul Benedict și un preot numit părintele Kolakovic. Acesta era unul dintre cei care organizau rezistența din Croația împotriva naziștilor, în 1942, a auzit că era vânat de aceștia și a fugit. Ajungând în Cehoslovacia, și-a format o comunitate de discipoli în jurul lui, cărora le spunea: Am vești proaste și vești bune. Veștile bune sunt că naziștii vor pierde războiul. Veștile proaste sunt că sovieticii vor câștiga acest război și o dată ce-l vor câștiga, primul lucru pe care îl vor face va fi să înceapă să distrugă Biserica."

"Părintele Kolakovic le mai spunea discipolilor săi că trebuie să fie pregătiți de această persecuție la care vor fi supuși. Așa că atât studenții, cât și preoții se rugau împreună, dar și vorbeau despre ce se întâmpla în lumea din jurul lor și despre cum pot rezista în fața unei asemenea presiuni și ca indivizi, dar și la nivel de Biserică. Ierarhii catolici din Slovacia erau foarte nemulțumiți de acest preot. Ei spuneau: Oprește-te, ești apocaliptic, îi sperii pe oameni. El nu s-a oprit, pentru că își dădea seama că ceea ce avea să urmeze era un lucru real și trebuia să-i pregătească pe oameni. Astfel, preoții au construit o mișcare, o rețea care a acoperit întreaga țară și, după 2 ani, aproape în fiecare oraș erau preoți care urmau practicile părintelui Kolakovic. Când comuniștii au venit, așa cum a spus părintele Kolakovic, primul lucru a fost să persecute Biserica, însă în partea slovacă a Cehoslovaciei, Biserica subterană (din catacombe) era una foarte puternică pentru că fusese deja pregătită de părintele Kolakovic", a mai explicat scriitorul american.

"M-am referit la această poveste ca să răspund întrebării dumneavoastră pentru că avem o problemă similară, a unei persecuții care va începe în foarte puțini ani, iar locul în care va începe este chiar lumea digitală. Vom fi marginalizați sau excluși din viața digitală, mă refer în special la rețelele de socializare, dacă nu ne vom conforma ideologiei pe care ne-o propune viziunea globalistă. Cred că vom avea ceva foarte similar sistemului de credite sociale și în lumea occidentală chiar vedem deja ceva asemănător, în Canada de exemplu, premierul Justin Trudeau a blocat conturile bancare ale celor care protestau împotriva obligativității vaccinării. Cred că e foarte important să construim modalități prin care să ne sprijinim unii pe ceilalți atunci când acest lucru se va întâmpla și ne vom regăsi excluși din lumea digitală. Nu știu să fac eu însumi acest lucru, dar cu siguranță există creștini care știu să construiască astfel de rețele. Trebuie să aflăm cine sunt ei, să le dăm tot sprijinul și instrumentele necesare și să-i ajutăm să construiască astfel de rețele.", spune Dreher.

"De exemplu, cunosc un creștin asumat în Statele Unite ale Americii care a lucrat în Armată, în serviciile de informații, și lucrează acum la modalități care să-i ajute pe creștinii asumați să comunice dacă va veni ziua în care nu vom mai putea face acest lucru în siguranță în mediul digital. Metaversul reprezintă, însă, un pericol mult mai profund. Cu cât petrecem mai mult timp în lumea virtuală, cu atât vom deveni mai separați și rupți de realitate. Cred că acest moment al ideologiei transgender pe care îl trăim acum nu ar fi fost posibil fără lumea digitală, deoarece acum avem o generație de adolescenți care cred că realitatea e formată exclusiv din jocuri pe calculator, din Facebook, Twitter și Instagram. Și eu sunt vinovat, până la urmă, de același lucru, deoarece sunt scriitor, îmi petrec mare parte a timpului în mediul online, urmărind ce se întâmplă acolo, însă încerc să mă disciplinez, să am un moment la care închid laptopul și ies afară, în lumea reală și văd realitatea cu ochii mei. Cred că primul pas e acela de a ne deconecta, de a ne extrage din lumea virtuală și de a reîncepe să trăim în viața și lumea adevărată.", a conchis Rod Dreher.

loading...
PUTETI CITI SI...