Robotaxi-ul Tesla "Cybercab" a fost dezvăluit de Elon Musk. Când va fi gata de lansare VIDEO

Postat la: 11.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Robotaxi-ul Tesla

Într-o prezentare care a avut loc joi, 10 octombrie, la Los Angeles, Elon Musk a dezvăluit noul "cybercab" Tesla, un robotaxi care ar putea ajunge pe piață în doar câțiva ani. Alături de vehiculul complet automat, Musk a oferit detalii și despre Robovan, o dubă care se conduce singură și despre Optimus, un robot Tesla umanoid.

Prototipul de vehicul complet automat Tesla ce va fi folosit ca taxi urmează să intre în producţie "înainte de 2027", în pofida numeroaselor obstacole de ordin tehnic dar şi legal privind exploatareasa. Acest vehicul autonom, fără volan sau pedale, va fi comercializat începând de la 30.000 de dolari (27.500 euro), se încarcă prin inducţie şi va fi "de 10 până la 20 de ori" mai sigur decât un autovehicul cu şofer uman, conform lui Elon Musk.

Tesla speră să lanseze conducerea "complet autonomă, nesupravegheată" în Texas şi California în 2025 cu modelele existente, înainte de a începe producţia în masă a robotaxi-ului, numit "cybercab". "Am tendinţa să fiu puţin optimist în privinţa termenelor, dar în 2026, deci da, înainte de 2027. Să spunem aşa", a declarat Elon Musk, adăugând că cincizeci de unităţi ale acestui vehicul cu uşi care se deschid în sus au fost deja fabricate.

"Cybercab" va trebui, totuşi, să depăşească obstacole tehnice şi de reglementare înainte ca primii clienţi să se poată urca la bordul său, vehiculul autonom având misiunea să convingă de fiabilitatea şi siguranţa sa. "Într-o lume autonomă, putem considera maşina ca un mic living (...) Poţi să faci ce vrei cât eşti acolo şi când vei ieşi, vei fi ajuns la destinaţie", a mai spus Elon Musk.

Evenimentul, anunţat iniţial pentru 8 august, a fost amânat până joi, Elon Musk menţionând în special "o schimbare semnificativă a designului în partea din faţă".

În cadrul unei prezentări mai degrabă lipsită de detalii, Elon Musk a dezvăluit şi "Robovan", un vehicul autonom care arată ca un prăjitor de pâine mare şi care se presupune că poate transporta 20 de pasageri sau mărfuri. El nu a precizat o dată de lansare a acestui vehicul.

Miliardarul a prezentat apoi şi roboţi umanoizi dansatori, numiţi "Optimus", asigurând că aceştia vor fi capabili într-o zi să îndeplinească sarcini domestice şi să întreţină relaţii de prietenie, pentru un preţ cuprins între 20.000 şi 30.000 de dolari (18.300 la 27.500 de euro).

Din nou, nicio dată exactă, iar capacităţile acestor roboţi nu erau clar observabile, susţine AFP, deşi umanoizii au discutat cu vizitatorii şi au prestat unele servicii. "Elon Musk vorbeşte despre disponibilitatea iminentă a maşinilor cu conducere autonomă de peste un deceniu", comentează Paul Miller, analist la Forrester. Dar "nu suntem încă acolo", a adăugat el. Potrivit lui Garrett Nelson, analist la CFRA Research, "Tesla încă nu are autorizaţie de testare a vehiculelor autonome" pe reţeaua de drumuri.

Dotat cu camere gemene şi un "creier artificial" dar fără sistem lidar (lasere de detectare), "cybercab-ul" provoacă dezbateri intense cu privire la progresele şi riscurile pe care le reprezintă. Provocarea este înainte de toate tehnologică, de a atinge cel mai înalt nivel de autonomie, considerat a fi echivalentul şoferului uman. Potrivit S&P Global Mobility, acest lucru nu va putea fi realizat înainte de 2035.

loading...
PUTETI CITI SI...