Razboiul intra in faza periculoasa: Ucraina a primit incuvintarea să atace adânc în Rusia de la SUA si Marea Britanie

Postat la: 12.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Razboiul intra in faza periculoasa: Ucraina a primit incuvintarea să atace adânc în Rusia de la SUA si Marea Britanie

Autoritățile britanice vor permite utilizarea rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru lovituri adânci în teritoriul rusesc, au declarat surse din guvernul britanic pentru The Guardian.

Pe de altă parte, Casa Albă finalizează în aceste zile planurile de extindere a zonelor în care Ucraina poate lovi în Rusia, relateză POLITICO. De cealaltă parte, Moscova amenință cu lovituri cu rachete Marea Britanie.

Potrivit The Guardian, o astfel de decizie a fost deja luată, dar nu este de așteptat să fie anunțată public vineri, când premierul britanic Keir Starmer se va întâlni cu președintele american Joe Biden.

Publicația notează că secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au purtat discuții la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul de externe Andriy Sybiha.

Potrivit lui Blinken, Statele Unite au fost gata să-și adapteze politica "din prima zi", pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă din Ucraina s-a schimbat.

"Vom continua să facem acest lucru. Scara rulantă aici este Putin. Putin a exacerbat situația cu furnizarea de rachete din Iran. Vedem o nouă alianță a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord", a spus secretarul de stat american.

Rachetele Storm Shadow, dezvoltate de Marea Britanie și Franța, au o rază de acțiune de 250-500 km. Primele astfel de rachete au ajuns în Ucraina în mai 2023.

Partea rusă a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei le-au folosit în lovituri asupra autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL) și au încercat, de asemenea, să atace Crimeea.

În același timp, Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că armata rusă a reușit să intercepteze rachete și să lovească aerodromurile în care se aflau aeronavele care lansau Storm Shadow.

Anterior, Biden și Blinken au confirmat că autoritățile americane discută despre utilizarea rachetelor occidentale pentru lovituri adânci pe teritoriul rusesc.

Potrivit acestora, posibilitatea utilizării rachetelor ATACMS va permite Ucrainei să răspundă în mod adecvat la furnizarea de către Iran a peste 200 de rachete balistice către Rusia. Iranul neagă însă că ar fi livrat astfel de rachete. Directorul CIA a numit furnizarea de rachete iraniene Rusiei o "escaladare dramatică". Blinken, la o conferință de presă la Londra înainte de vizita sa cu omologul său britanic David Lammy miercuri la Kiev, a confirmat livrarea. Aceste rachete pot fi folosite împotriva Ucrainei "în săptămânile următoare", a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA este în favoarea unei ridicări complete a interdicției, în timp ce Pentagonul și serviciile de informații rămân precaute, temându-se de o escaladare a conflictului și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia, scrie Financial Times (FT).

Rachetele ATACMS nu vor ajuta prea mult Ucraina, deoarece Rusia a mutat 90% din aeronavele sale implicate în misiunile sale de bombardament pe aerodromuri dincolo de raza de acțiune a acestor rachete, a declarat săptămâna trecută secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Directorul CIA, William Burns, și directorul serviciilor de informații britanice MI6, Richard Moore, au declarat la conferința FT din weekend că amenințările nucleare ale lui Putin nu ar trebui luate cu ușurință, dar nici că Occidentul nu ar trebui să fie speriat în mod nejustificat. "Putin face bulling și, din când în când, va continua să-și zdrăngănească săbiile", a spus Burns.

Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei şi o voce importantă printre "durii" Kremlinului, susține în acest context că Rusia ar putea ataca Marea Britanie.

„Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a promis Ucrainei 100 de ani de sprijin. 1) El minte. 2) Așa-zisa Ucraina nu va dura nici un sfert din acel timp. 3) Insula numită Marea Britanie este probabil să se scufunde în următorii câțiva ani. Rachetele noastre hipersonice vor ajuta, dacă este necesar", e răspunsul dat de Medvedev la planurile Londrei.

Kremlinul a ameninţat miercuri că Rusia va da „un răspuns adecvat" dacă Statele Unite permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune. Moscova va avea un răspuns „adecvat" dacă acest lucru s-ar întâmpla, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu trebuie să ne aşteptăm la un singur fel de răspuns peste tot", a adăugat Peskov, fără a detalia. „Fiecare dintre aceste decizii, luate de Occidentul colectiv şi apoi atribuite Ucrainei, este o confirmare suplimentară a justificării, necesităţii şi inevitabilităţii operaţiunii militare speciale", a mai spus Peskov.

Casa Albă finalizează un plan de relaxare a unor restricții privind modul în care Ucraina poate folosi armele donate de SUA și se poate proteja mai bine de rachetele rusești, potrivit unui oficial occidental și altor două persoane familiarizate cu discuțiile, informează POLITICO (au vorbit pentru POLITICO sub protecția anonimatului, pentru că nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect).

Discuțiile au avut loc îndeaproape în cadrul unui mic grup de oficiali din interiorul Casei Albe, a declarat una dintre persoanele implicate în dezbatere pentru sursa citată.

Detaliile planului sunt încă în curs de elaborare.

Dar oficialii de la Washington, Londra și Kiev au discutat în ultimele zile despre extinderea zonei din interiorul Rusiei pe care Ucraina o poate lovi cu arme americane și britanice.

De asemenea, au discutat despre cum să prevină atacuri transfrontaliere suplimentare ale Rusiei, inclusiv faptul că SUA au fost de acord să permită Ucrainei să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune care conțin părți americane pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Discuțiile actuale dintre Washington și Kiev marchează o schimbare semnificativă de ton față de cele pe care cele două țări le-au avut la începutul acestei veri. Și semnalează că administrația Biden ar putea fi gata să accepte în sfârșit cererile Kievului de a permite armatei ucrainene să se apere mai puternic și să facă mișcări mai agresive în interiorul Rusiei.

Într-un interviu acordat PBS Newshour în iunie, consilierul American pentru securitate națională Jake Sullivan a indicat că SUA ar putea fi dispuse să extindă zona în care ar permite Ucrainei să folosească arme americane în Rusia.

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bunul simț", a spus el.

Când a fost întrebat dacă administrația va ridica restricțiile privind armele cu rază lungă de acțiune, Biden a spus reporterilor marți: "Lucrăm la asta acum".

Conversațiile au crescut în urgență în ultimele zile, după ce SUA au confirmat că Iranul a trimis cu succes rachete balistice Rusiei.

De luni de zile, oficiali americani de rang înalt au rezistat apelurilor Kievului și ale altor țări europene de a ridica toate restricțiile privind utilizarea armelor americane donate în Rusia. În mai, administrația Biden a decis să lase Ucraina să folosească anumite arme pentru a lovi în interiorul Rusiei, dar a împiedicat Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acțiune.

Raționamentul Washingtonului pentru menținerea restricțiilor rămase în vigoare a oscilat între a nu dori să escaladeze tensiunile cu Moscova și a susține că Rusia a mutat prea multe dintre țintele sale de mare valoare în afara razei de acțiune pentru ca Ucraina să le lovească, chiar dacă permisiunea ar fi acordată.

Secretarul de stat Antony Blinken și omologul său britanic David Lammy s-au aflat miercuri la Kiev pentru a discuta problema armelor, împreună cu incursiunea Ucrainei în Rusia și recentele avansuri rusești în Ucraina.

Liderii britanici ai apărării au discutat cu omologii lor americani de săptămâni întregi pentru a convinge SUA să aprobe utilizarea rachetelor britanice Storm Shadow pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a subliniat comentariile secretarului apărării Lloyd Austin săptămâna trecută, după o întâlnire a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania, unde a spus: "Nu cred că o anumită capacitate va fi decisivă și susțin acest comentariu. Cred că Ucraina are o capacitate destul de semnificativă de a aborda ținte care sunt cu mult dincolo de raza de acțiune a ATACMS sau chiar a Storm Shadow".

Nu este clar dacă administrația Biden a decis să ridice restricțiile privind sistemele de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune, pe care SUA le-a transferat Ucrainei. Anterior a spus Ucrainei că nu dorește ca armata sa să folosească aceste arme pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Discuțiile dintre Washington și Kiev despre relaxarea politicii administrației Biden față de Ucraina vin după ce ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a vizitat Washingtonul pe 30 august. În timpul acelei vizite, el a prezentat oficialilor americani o listă de ținte de mare valoare pe care armata sa le-ar putea lovi în Rusia dacă SUA ar relaxa restricțiile, după cum a scris la vremea respectivă POLITICO.

Decizia anterioară a lui Biden de a permite Ucrainei să efectueze lovituri limitate în interiorul Rusiei a venit cu mai multe avertismente, inclusiv faptul că Kievul poate folosi armele doar în regiunea Harkov și în jur. În cele din urmă, SUA au extins acestă zonă în mare parte pentru ca Ucraina să poată doborî bombele rusești.

loading...
PUTETI CITI SI...