Războiul ARNm: Pfizer cere instanței să revoce brevetele pentru vaccinul COVID-19 al Moderna!

Postat la: 04.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul ARNm: Pfizer cere instanței să revoce brevetele pentru vaccinul COVID-19 al Moderna!

Pfizer și partenerul său BioNTech au cerut unei instanțe din SUA să revoce brevetele Moderna pentru tehnologia vaccinului COVID-19.

Pfizer și BioNTech au declarat, în noile dosare depuse la Comisia de apel și judecare a brevetelor din cadrul Oficiului pentru brevete și mărci comerciale din SUA, că brevetele Moderna sunt atât de largi încât, în esență, "acaparează întregul domeniu" al tehnologiei ARN mesager, care este utilizată în unele vaccinuri COVID-19.

Brevetele, obținute în timpul pandemiei COVID-19, sunt "inimaginabil de largi" și acoperă tehnologii care erau cunoscute cu mult înainte de 2015, când Moderna susține că a dezvoltat tehnologia, se arată într-un dosar.

Moderna nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Unul dintre brevetele Moderna contestate acoperă vaccinurile cu ARN mesager cu proteina spike sau subunitatea proteică spike a oricărui betacoronavirus, cum ar fi COVID-19, administrate în corpul uman printr-un sistem de administrare a lipidelor. Un altul acoperă o tehnologie similară.

Pfizer și BioNTech solicită o revizuire inter partes a unui proces la consiliu care ar urma să analizeze dacă tehnologia brevetată de Moderna a fost deja descrisă.

Oamenii de știință au descoperit în 1990 că ARN-ul mesager ar putea fi folosit în moduri care ar îmbunătăți vaccinurile, iar în 1993, oamenii de știință au descoperit că vaccinurile cu această tehnologie produc un răspuns imunitar, au declarat Pfizer și BioNTech în fața instanței.

Aceștia au indicat experimentele pe care Dr. Robert Malone și alții le-au raportat în 1990 în revista Science și testele descrise într-un articol din 1993 în European Journal of Immunology.

Legea federală care guvernează brevetele spune că o persoană are dreptul la un brevet dacă invenția revendicată nu a fost "brevetată, descrisă într-o publicație tipărită sau utilizată de public, pusă în vânzare sau pusă la dispoziția publicului în alt mod înainte de data efectivă de depunere a invenției revendicate".

Revizuirile inter partes adjudecă contestațiile pe această bază, un domeniu al dreptului brevetelor cunoscut sub numele de "artă anterioară".

Îmbunătățirile ulterioare ale tehnologiei, cum ar fi utilizarea nanoparticulelor lipidice pentru a livra ARN-ul mesager, au fost, de asemenea, descrise în materiale publice înainte ca Moderna să solicite brevetele, se arată în documentele depuse.

Aceasta include un brevet depus în 2013 care a descris sistemul de livrare.

Brevetul "este artă anterioară" în conformitate cu legea, au declarat Pfizer și BioNTech.

Instanța de brevete nu s-a pronunțat încă cu privire la dosarele depuse.

Pfizer și BioNTech au folosit, de asemenea, ARN mesager în vaccinul lor COVID-19, unul dintre cele mai utilizate în întreaga lume, dar spun că injecția s-a bazat pe o tehnologie brevetată.

"Rămânem încrezători în proprietatea noastră intelectuală care susține vaccinul Pfizer/BioNTech și ne vom apăra viguros împotriva acuzațiilor din proces", au declarat în 2022, după ce au fost dați în judecată de Moderna pentru presupusa încălcare a brevetului.

Deși companiile au produs primele vaccinuri COVID-19 din lume, ele s-au dușmănosit de atunci, intentând procese una împotriva celeilalte.

Moderna a dat în judecată Pfizer și BioNTech în august 2022, spunând că vaccinul Pfizer-BioNTech a folosit caracteristici care au fost dezvoltate de oamenii de știință Moderna.

"În ciuda recunoașterii importanței brevetelor pentru inovatori precum Moderna, Pfizer și BioNTech au copiat proprietatea intelectuală a Moderna și au continuat să folosească invențiile Moderna fără permisiune. Prin urmare, Moderna intentează acest proces pentru a proteja platforma tehnologică ARNm în care a inovat, în care a investit și pe care a brevetat-o și pentru a se asigura că proprietatea intelectuală este respectată", se arată în litigiul depus la tribunalul american din Massachusetts, unde Moderna își are sediul central.

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat în timpul unei conferințe din 2020 că vaccinul cu ARNm al companiei folosea un antigen "care este, cred, la fel ca [cel] pe care îl folosește Moderna", se arată în proces.

Moderna a declarat că s-a oferit să ia în considerare vânzarea de licențe pentru tehnologia sa, dar că nici Pfizer și nici BioNTech nu au luat vreodată legătura pentru a solicita o licență.

Moderna a intentat, de asemenea, un proces de încălcare a brevetului la un tribunal din Germania, unde BioNTech are sediul central.

Pfizer și BioNTech au contraatacat mai târziu, în 2022, introducând argumentul că brevetele Moderna nu erau valabile.

Brevetele "depășesc cu mult" "contribuțiile reale ale Moderna în domeniu", se arată în contraproces.

Pfizer și BioNTech au declarat, de asemenea, în dosar, că și-au produs vaccinul independent de tehnologia Moderna.

Moderna a fost dată în judecată și de alte companii, care spun că firma le-a încălcat brevetul în cazul vaccinului COVID-19.

Arbutus Biopharma și Genevant Sciences au depus plângerea la un tribunal din SUA.

Încercarea Moderna de a respinge cazul, susținută de guvernul american, a fost respinsă de un judecător federal la începutul acestui an.

Alnylam Pharmaceuticals, o altă firmă, a acuzat atât Moderna, cât și Pfizer de încălcarea unui brevet conex.

Pfizer și BioNTech au fost, de asemenea, date în judecată în Statele Unite de Arbutus și de o companie separată, CureVac, care susține că firmele au încălcat tehnologia sa în vaccinul lor.

"Oamenii noștri de știință au fost pionierii unor descoperiri fundamentale în tehnologia vaccinurilor cu ARNm în ultimele două decenii", a declarat directorul general al CureVac, Dr. Alexander Zehnder, într-o declarație la vremea respectivă. "Aceste contribuții stau la baza dezvoltării rapide a vaccinurilor cu ARNm împotriva SARS-CoV-2, cum ar fi Comirnaty."

Acel caz este pregătit să se îndrepte spre proces în 2024.

loading...
PUTETI CITI SI...