Prima pistă pentru cazurile de hepatită la copii: americanii au descoperit un adenovirus tip 41

Postat la: 30.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Prima pistă pentru cazurile de hepatită la copii: americanii au descoperit un adenovirus tip 41

O analiză a cazurilor misterioase de hepatită la copiii foarte mici din Statele Unite a determinat autorităţile sanitare americane să favorizeze, vineri, pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii severe ale ficatului, fără a stabili însă o cauză definitivă.

Mai degrabă virusuri banale, adenovirusurile sunt în general cunoscute că provoacă simptome respiratorii, conjunctivită sau chiar tulburări digestive. Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară afectată de acest fenomen de hepatită inexplicabilă: zeci de cazuri au fost identificate în toată Europa, stârnind temeri de o nouă epidemie.

"În acest moment credem că un adenovirus poate fi cauza acestor cazuri, dar alţi factori de mediu sunt încă investigaţi", a scris Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară. Mai precis, CDC vizează aşa-numitul adenovirus "tip 41", cel mai bine cunoscut până acum pentru cauza gastroenteritei severe. Adenovirusurile sunt bine identificate drept cauze ale hepatitei, dar până acum doar la copiii imunodeprimaţi (adică al căror sistem imunitar este slăbit).

Un total de nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022 au fost studiate în detaliu. Copiii aveau aproximativ unul până la şase ani şi, de altfel, erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree şi unele simptome respiratorii. Doi copii au fost supuşi unui transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. Cei nouă pacienţi mici s-au dovedit a fi purtători de adenovirus. Au putut fi analizate cinci cazuri în laborator, iar apoi a fost detectat adenovirusul de tip 41.

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu Covid-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar "nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă", a scris agenţia americană. Ea a asigurat că va fi în contact strâns cu autorităţile europene de sănătate.

Cazuri sunt investigate şi în alte state americane. Autorităţile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că examinează patru cazuri posibile la copii, inclusiv un deces. Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate pentru ca medicii să informeze autorităţile cu privire la orice caz suspect de hepatită de origine necunoscută.

loading...
PUTETI CITI SI...