Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat din funcție. Pavel Filip, președinte interimar

Postat la: 09.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat din funcție. Pavel Filip, președinte interimar

Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Pavel Filip, potrivit deciziei CC ar urma să preia interimatul.

Sesizarea a fost depusă de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens", se arată în decizia Curții Constituționale.

Magistrații Curții Constituționale susțin că Pavel Filip urmează să semneze decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei pentru alegeri parlamentare anticipate.

„Potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim- ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

loading...
PUTETI CITI SI...