Povestea relicvariului cu „Sângele preţios" al lui Hristos furat de la abaţia Fécamp

Postat la: 13.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Povestea relicvariului cu „Sângele preţios

Un detectiv de artă olandez susţine că a recuperat relicvariul cu „Sângele preţios" al lui Hristos, furat de la abaţia Fécamp din Franţa în luna iunie, relatează marţi AFP.

Atenţionat anterior prin e-mail de un expeditor anonim, Arthur Brand a primit în seara zilei de 1 iulie o cutie de carton care i-a fost lăsată în faţa uşii. Obiectul sacru urmează să fie restituit forţelor de ordine din Ţările de Jos, după ce acestea din urmă au primit o cerere de asistenţă din partea Franţei pentru o anchetă asupra identităţii hoţului şi autenticităţii obiectului.

„După anchetă, constatările noastre şi relicvariul vor fi predate poliţiei franceze", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei olandeze, Dennis Janus. Pentru Brand, a pune mâna pe relicvariul cu „Sângele preţios" al lui Hristos a fost ceva cu adevărat extraordinar. „Ca şi catolic, eşti cât se poate de aproape de Iisus şi de legenda Sfântului Graal", a declarat Brand. „A fost o experienţă religioasă", a adăgat el într-un interviu acordat AFP.

Relicvariul cu „Sângele preţios" al lui Hristos, păstrat timp de 1.000 de ani în biserica abaţiei Fécamp, în nordul Franţei, este unul dintre cele mai sacre obiecte furate vreodată de la Biserica Catolică. Supranumit „Indiana Jones al lumii artei", Brand, în vârstă de 52 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi şi detectivi de artă din lume. Printre altele, olandezul a recuperat un Picasso, un inel care i-a aparţinut lui Oscar Wilde şi „Caii lui Hitler", sculpturi în bronz în mărime naturală.

Relicvariul din aur, de aproximativ 30 de centimetri, care este intact potrivit lui Brand, conţine două fiole metalice cu picături din sângele lui Iisus, colectat în timpul răstignirii, potrivit credincioşilor. Sursă de veneraţie pentru pelerinii catolici de mai bine de un mileniu, relicvariul a fost furat de la Fécamp în noaptea de 1 spre 2 iunie, cu două săptămâni înainte de celebrarea anuală a „Liturghiei sângelui preţios".

„Cel mai probabil, hoţul s-a ascuns înăuntru după închidere şi a fugit cu artefactul", a spus Arthur Brand la domiciliul său unde păstrează relicvariul. Furtul acestei „piese legendare" a fost „un şoc enorm", a declarat Brand. Poliţia a deschis imediat o anchetă. Cutia de carton predată în mod misterios lui Arthur Brand nu conţinea doar relicvariul. Detectivul de artă a descoperit, totodată, mai multe plăci liturgice din cupru, reprezentări ale unor sfinţi şi un potir ornamentat, furate de asemenea din biserica abaţiei în luna iunie.

AFP notează că a văzut relicvariul, însă nu a putut verifica autenticitatea acestuia sau a celorlalte obiecte găsite. Acestea nu au fost încă analizate de poliţie sau de experţi independenţi, iar abaţia nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii. Arthur Brand, însă, a declarat că nu există nicio îndoială cu privire la autenticitatea lor. „Nu am niciun dubiu în sinea mea că acesta este veritabilul" „Sânge preţios" al lui Hristos, a subliniat detectivul de artă. El a subliniat că „obiectele religioase sunt aproape imposibil de contrafăcut".

Rolul său în cazul „Sângelui preţios" a început la câteva zile după furt, când a primit un e-mail de la un expeditor anonim care pretindea că deţinea obiectele furate. „Această persoană m-a abordat în numele altei persoane, în locuinţa căreia se aflau relicvele furate", a povestit detectivul de artă. Însă, „să ai relicva supremă, sângele lui Iisus, în casa ta, furată, este un blestem", a spus Brand.

Când hoţii au realizat că furaseră relicve „nevandabile" pentru că niciun cumpărător nu le-ar fi dorit, au înţeles că trebuiau să scape de ele, a adăugat el. Expertul în artă a arătat AFP un e-mail în limba olandeză în care expeditorul îi cerea să ia înapoi obiectele furate deoarece era prea riscant să le returneze abaţiei.

Expeditorul anonim l-a atenţionat pe Arthur Brand că obiectele furate vor fi livrate la domiciliul său, fără a preciza o dată. Detectivul este de părere că hoţii au recurs la el pentru a returna obiectele, deoarece „ar fi fost prea periculos să implice poliţia". „Aceşti oameni îmi cunosc reputaţia" şi, după cum a subliniat acest pasionat de artă şi istorie, cel mai important este ca relicvariul să îşi regăsească locul în sacristia bisericii abaţiei Fécamp, pentru cel puţin încă 1.000 de ani.

loading...
PUTETI CITI SI...