Pieţele financiare au resimţit şocul atacului iranian asupra bazelor americane din Irak: Preţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimele luni

Postat la: 08.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Pieţele financiare au resimţit şocul atacului iranian asupra bazelor americane din Irak: Preţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimele luni

Pieţele financiare au resimţit şocul atacului iranian asupra forţelor americane din Irak, primele care au scăzut fiind bursele asiatice şi obligaţiunile trezoreriei americane, în timp ce preţul petrolului a făcut un salt, investitorii temându-se de un conflict mai larg, relatează Reuters.

Rapoartele timpurii ale atacurilor au provocat o creştere bruscă a aversiunii faţă de risc pe fondul îngrijorărilor legate de răspunsul Statele Unite. Însă până la începtul amierzii acţiunile asiatice şi-au redus pierderile, yenul s-a stabilizat oarecum şi iar obligaţiunile din SUA şi-au temperat evoluţia.

„Pieţele pur şi simplu urăsc incertitudinea. Este un mesaj vechi, dar este în mod cert valabil în situaţia actuală", a declarat James McGlew, directorul executiv al companiei de stocare a companiei Argonaut din Perth.

Indicele MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific a scăzut cu 0,5% la 04:45 GMT, de la o cădere maximă de peste 1%. Indicele CSI300 al acţiunilor blue-chip din China a fost cu 0,48% mai mic.

Nikkei din Japonia a scăzut cu 1,29%, în timp ce acţiunile australiene au scăzut de la o un maxim de 1% până la 0,18%.

Rob Carnell, economistul principal Asia-Pacific la ING Singapore, a declarat că o eventuală escaladare suplimentară a tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite ar putea provoca o reacţie negativă prelungită pe piaţă.

Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe 10 ani s-a oprit la 1,7864%, în scădere faţă de închiderea de 1,825% de marţi, dar în creştere faţă de minimul sesiunii.

Euro a fost cu 0,04% mai slab, la 1,1147 dolari.

Pe pieţele de mărfuri, petrolul Brent a revenit la peste 70 dolari barilul, la cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii septembrie, în primele ore de după atac. Petrolul s-a oprit cu un plus de 1,36%, la 69,20 dolari pe baril, în timp ce petrolul american a crescut cu 1,26%, la 63,49 dolari barilul.

De asemenea, aurul a scăzut sub un nivel psihologic cheie, pe măsură ce temerile iniţiale s-au calmat. Metalul preţios a crescut cu 1,16% pe piaţa spot, la 1.592,18 dolari pe uncie, dar în cursul tranzacţiilor a atins şi 1.600 dolari uncia.

Marţi, acţiunile de pe Wall Street au resimţit tensiunile SUA-Iran, în condiţiile în care Dow Jones a scăzut cu 0,42%, S&P 500 a pierdut 0,28%, iar indicele Nasdaq a scăzut cu 0,03%.

loading...
PUTETI CITI SI...