Piața gazelor naturale, liberalizată de astăzi. Ce se întâmplă cu prețurile

Postat la: 01.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Piața gazelor naturale, liberalizată de astăzi. Ce se întâmplă cu prețurile

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat că, începând de astăzi, iulie 2020, piața gazelor naturale se va liberaliza. Specialiștii ANRE au explicat că aceasta înseamnă că prețurile la gaze pentru clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE, ci se vor forma liber pe piață, în funcție de cerere și ofertă.

Potrivit autorităților în domeniu, această liberalizare ar fi trebuit să echivaleze cu o scădere a prețurilor pentru consumatorul casnic, acesta având posibilitatea ca, până la data de ieri, să studieze ofertele de pe piață și să aleagă compania ce furnizează gaze la prețul cel mai bun.

Totuși, această relaxare a prețurilor nu s-a produs încă pe piață, potrivit Agerpres, dat fiind că cele două mari companii ce își împart cea mai mare parte a pieței au transmis oferte cu același preț pentru consumatori.

Conform sursei citate, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat pentru agenția de știri faptul că populația ar trebui plătească facturi cu 10 - 15% mai mici odată cu liberalizarea. A mai precizat ministrul că, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea prețurile, Legea concurenței permite Guvernului să intervină în piață pentru o perioadă de șase luni.

La rândul lor, reprezentanții ANRE admit faptul că va mai dura până ce consumatorul va simți liberalizarea în buzunarul său, potrivit Agerpres.
ANRE a subliniat că oamenii își pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată și acea perioadă nu a expirat încă.

loading...
PUTETI CITI SI...