Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate

Postat la: 15.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate

Peste 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de automatizare şi de noile tehnologii, în următorii 10 ani. Asta arată un raport lansat recent.

Din agricultură şi producţie vor dispărea sute de mii de angajaţi, care vor fi înlocuiţi de roboţi sau de inteligenţa artificială. Vor rămâne fără loc de muncă însă, doar cei care nu se adaptează, spun specialiştii.

Pe de altă parte, vor fi tot mai căutate locurile de muncă ce presupun empatie, creativitate şi arta povestirii, pe înţelesul tuturor.

Vestea bună este că peste 325.000 de locuri de muncă vor fi create în aceste domenii până în anul 2028, adică în următorul deceniu, potrivit celor de la PriceWaterhouseCoopers.

Cele mai multe în sănătate, unde creşterea e de peste 20%. Apoi în educaţie şi formare, un plus 17 procente. Domeniile financiar şi HoReCa, adică hoteluri şi restaurante vor fi şi ele "de viitor" - după cum vedem în această analiză.

La polul opus sunt în pericol de transformare sau eliminare peste 275.000 de locuri de muncă mai ales în agricultură şi producţie sau utilităţi.

Culmea este că România este axată economic chiar pe aceste domenii. Agricultură, producţie, construcţii şi transport. Deci vor trebui reformate exact sectoarele cu cei mai mulţi lucrători.

Şi avem de recuperat mult în privinţa tehnologiei pentru că în clasamentul Comisiei Europene privind digitalizarea economică şi socială, România este pe locul 27 din 28.

Iată - față de media Uniunii suntem la jumătate în privinţa capitalului uman şi integrării tehnologiei. Suntem pe ultimul loc în Europa la servicii publice digitalizate, iar asta are un impact măsurabil în viaţa de zi cu zi a oricui - birocrație inutilă, cozi, timp preţios pierdut. Pentru mulţi însă, faptul că suntem atât de "înapoiaţi" înseamnă că avem loc să ne dezvoltăm. Iată care sunt joburile viitorului din perspectiva unui specialist american.

Horacio Pena, Tax Consulting Innovation&Digitization Leader al PwC US: "În primul rând cele care presupun o "amprentă umană". Vorbim despre consilieri, mediatori, povestitori. Vom avea nevoie de mai mulţi oameni care să înţeleagă datele, tehnologia, va fi nevoie de mulţi care să priceapă tehnologia, dar poate cel mai important este "uşer case". Ce este acela? Un om care interpretează toate acestea şi apoi spune povestea, cum folosesc tehnologia, cum o aplic. Aşa că acest tip de aptitudini vor fi foarte, foarte importante.

Printre joburile noi, care nu vor fi afectate de automatizare, vor fi cele care cer aptitudini artistice şi emoţionale, capacitate de a empatiza, de a descoperi oportunităţi sau tipare, de a inova şi de a gândi diferit. Toate acestea ar trebui formate şi în şcoală, dar şi de către companii.

Oana Munteanu, Senior Manager PwC România: "Este esențial să găsim oamenii potriviți care să ocupe aceste 325 de mii de noi joburi, pentru că în mod cateoric sistemul de educație formală din prezent nu poate crea oamenii potriviți pentru aceste locuri de muncă"

Din păcate Guvernul României investeşte cel mai puţin în Educaţie din Uniunea Europeană. Doar 2,8% din Produsul Intern Brut, fata de 4,6% media Europei.

loading...
PUTETI CITI SI...