Pe măsură ce cultura woke se dezvoltă creștinii vor răspunde și vor deveni din ce în ce mai conservatori din punct de vedere politic!
Postat la: 04.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Într-un interviu exclusiv, profesorul David Engels a vorbit pentru publicația Remix News despre situația actuală în peisajul politic european, spunându-și părerile despre efectul de lungă durată al invaziei Rusiei în Ucraina, consecințele politice pe care aceasta le poate avea pentru Europa și rolul creștinismului pe tot continentul.
David Engels este profesor de istorie romană la Universitatea din Bruxelles (ULB) și analist principal la Institutul Zachodni din Poznań. Este autorul a numeroase cărți, printre care „Was tun?: Leben mit dem Niedergang Europas". Considerat unul dintre cei mai importanți intelectuali ai mișcării conservatoare europene, el a ținut recent un discurs la conferința națională de conservatorism de la Bruxelles cu tema „Reînnoirea europeană prin patriotism național și cultural".
Remix News: Unii conservatori europeni au cultivat o relație cu Rusia de-a lungul anilor, nu neapărat pentru că au iubit această țară, ci pentru că au văzut-o ca o potențială contrapondere împotriva unui Bruxelles tot mai liberal. A existat vreun merit la această strategie?
Engels: Evident, nici guvernele de stânga, nici opozițiile conservatoare nu sunt capabile să transforme întreaga lume non-occidentală în ceva care să corespundă perfect idealurilor lor, această sarcină fiind pur și simplu prea gigantică. Prin urmare, ideea că, uneori, trebuie să facem compromisuri și să lucrăm cu oameni în state în care nu ne-ar plăcea neapărat să trăim este naturală. În plus, pot înțelege că unii oameni din partea conservatoare au sperat că ar putea primi din partea Rusiei acel tip de sprijin pe care nu l-ar primi niciodată din propriile țări pentru scopurile lor politice și au încercat astfel să negocieze. Din punct de vedere strategic, machiavelic, nu pot să nu spun: de ce nu?
Cu toate acestea, ei au fost profund naivi în evaluarea lor asupra Rusiei lui Putin ca un model pozitiv, deoarece adesea credeau că este o formă de refugiu sigur pentru un conservatorism în stil european, orbiți de tipul de subiecte susținute în mass-media precum ca „Russia Today", cum ar fi politica pro-familie, patriotismul occidental, modelele tradiționale, promovarea creștinismului etc. În același timp, cred că mulți conservatori occidentali nu au fost doar orbiți de o evaluare eronată a realității ruse, ci și de ura lor pentru wokeism. Ei au crezut că oricine a luptat cu wokeism-ul trebuie să fie cumva mai bun decât wokeism-ul în sine.
Remix News: Deci, Rusia nu este un stat conservator în ochii tăi?
Engels: Mă îndoiesc foarte mult dacă Rusia ar putea fi considerată un stat conservator care respectă standardele occidentale. După cum am explicat în trecut, idealul himeric al unei „Rusii creștine" este din ce în ce mai discreditat de realitatea unei biserici ortodoxe subminate de structurile KGB și de expansiunea exponențială a islamului în Rusia; Credința într-o regenerare morală a Rusiei și a vieții sale de familie este contrabalansată de faptul că Rusia este caracterizată de o rată extraordinară a avorturilor; Punctul de vedere conform căruia Rusia apără Occidentul împotriva migrației în masă și dorește să lupte pentru state naționale omogene din punct de vedere cultural a fost spulberat și de coagularea refugiaților musulmani agresivi trimiși împotriva graniței poloneze; De asemenea, există problema că libertatea personală, care ar trebui să fie atât de importantă pentru toți conservatorii, este puternic amenințată în Rusia, mult mai mult decât în Occident (cel puțin pentru moment). În concluzie, alianța dintre anumiți conservatori occidentali și Rusia, bazată pe impresia că Rusia era un stat profund „conservator", nu este altceva decât o greșeală de calcul bazată pe un punct de vedere foarte romantic al Rusiei, a cărei realitate arată cu totul diferit: Statul lui Putin este o continuare a unui regim KGB, în stil sovietic, acoperit superficial cu ceva patriotism rus.
Celălalt domeniu în care conservatorii s-au înșelat, de asemenea, a fost că ei credeau că interesele Rusiei în Europa sunt dezinteresate și autentice. Invazia ucraineană a arătat însă că obiectivul principal al Rusiei nu este să facă parte din Occident, ci să redevină o mare putere politică, să creeze și să-și asigure propriul „Großraum" imperial. Rusia nu este un stat național clasic și nu va fi niciodată. Este o lume în sine, un „stat de civilizație", care, în plus, nu face parte din lumea occidentală - și nu spun asta ca o critică, ci doar ca un fapt obiectiv, deoarece nu cred că Civilizația occidentală, văzută în totalitatea sa în ultimii 1000 de ani, este, în orice fel, „mai bună" (sau „mai rea") decât alte civilizații. Prin urmare, în ciuda unor aspecte comune, nu cred că Rusia poate fi vreodată integrată în Occident, așa cum nu cred că China sau India sau lumea musulmană pot fi integrate.
Interesul Rusiei pentru conservatorii europeni se limitează doar la dorința sa de a slăbi Occidentul din interior prin întărirea partidelor conservatoare de opoziție. Nu vrea vecini puternici și, prin urmare, potențiali rivali pe flancul său. Și așa, presupunând că conservatorii ar fi învingători în Europa, Rusia ar face probabil aceeași politică subversivă pentru a o slăbi din interior. Un exemplu tipic al necinstei propagandei ruse: în Franța și Germania, „Russia Today" a susținut în mod masiv un scepticism puternic față de vaccinuri, în timp ce în Rusia ei au favorizat exact vaccinarea.
Remix News: Având în vedere războiul din Ucraina, apropierea de Rusia pare să fie exclusă pentru majoritatea partidelor conservatoare. La ce altă putere din afară pot apela conservatorii europeni ca aliat, având în vedere circumstanțele actuale? Au nevoie de asemenea alianțe?
Engels: Alianțele sunt întotdeauna importante, iar conservatorii europeni, în special în vestul Europei, sunt în mod clar o simplă minoritate, așa că trebuie să dezvolte o formă de machiavelianism sănătos și pragmatism pentru a-și găsi aliați. Cu toate acestea, uneori mă întreb dacă această căutare disperată a ajutorului extern este într-adevăr o necesitate sau doar un semn al incapacității multor conservatori din Europa de Vest de a gândi și de a acționa strategic singuri. Ei au fost înlăturați de la putere de atâtea decenii încât par în mare parte lipsiți de fermitate și total necunoscători ai exercitării puterii.
În loc să dezvolte un plan convingător pentru câștigarea încrederii oamenilor, recâștigarea puterii și construirea de partide politice, instituții, ONG-uri, școli și mass-media exemplare, conservatorii se îndreaptă spre exterior și atribuie lipsa lor de succes incapacității de a obține susținere în exterior. Cred că acest lucru este tipic pentru negativitatea pe care mulți conservatori o adăpostesc, deprimați de observația că Occidentul și tradiția sa sunt în plin declin. Deși acest lucru este, fără îndoială, adevărat, conservatorii par să fi fost infectați de un anumit defetism și de o incapacitate de a riposta cu adevărat - chiar și împotriva tuturor nenorocirilor. Personal cred că există o singură putere adevărată care ne poate ajuta: aceea suntem noi înșine. Europa trebuie să se salveze. Nimeni nu o va face pentru noi. De aceea sunt un puternic susținător al Hesperialismului, un patriotism occidental conservator fără compromisuri.
Rusia nu va fi acolo pentru a ne ajuta de dragul nostru, nici SUA nu o vor face, iar China cu siguranță nu, deoarece toate aceste puteri își urmăresc propriul interes pe continentul european. Desigur, este doar un joc corect ca conservatorii să încerce să jongleze cu aceste influențe diferite în beneficiul propriei cauze. Dar, până la urmă, depinde de noi să „salvăm" (sau cel puțin să stabilizăm) Occidentul.
Remix News: Conservatorii europeni și-au pierdut încrederea în ei înșiși?
Engels: Consider că o căutare a aliaților în afară nu este doar un semn de slăbiciune, defetism și ură față de wokeism, ci și o formă de dezertare a propriei noastre cauze reale. Din punctul meu de vedere, Rusia este o civilizație străină și, prin urmare, admirația pentru Rusia și dorința de a explica fiecare decizie, fiecare eroare, fiecare crimă a lui Putin într-o lumină simpatică este aproape patologică, cu atât mai mult dacă comparăm această admirație față de Rusia la diviziunea interioară între conservatorii europeni.
Astfel, mulți așa-numiți conservatori francezi sau germani poartă conversații de dimineața până seara pentru a dezvolta o mai bună înțelegere a pozițiilor rusești. Dar aceiași conservatori sunt adesea destul de nedispuși să acorde același grad de înțelegere prietenoasă propriilor parteneri europeni. Astfel, de exemplu, văd la conservatorii francezi o tristă incapacitate sau chiar refuz de a-i înțelege pe conservatorii germani - și văd la conservatorii germani un refuz ferm de a înțelege, de exemplu, conservatorii italieni etc.
Din punctul meu de vedere, acest lucru este cu totul patologic, iar singura explicație care îmi vine în minte este faptul că unii conservatori sunt atât de sătui de propria lor civilizație încât au abandonat orice speranță de a restabili o formă decentă, conservatoare. , au unit Europa și ar prefera să fie sub stăpânirea hegemoniei ruse decât să lucreze cu adevărat pentru propria lor cauză...
Remix News: Crezi că creștinismul este esențial pentru o mișcare conservatoare? În mod evident, Europa de Vest se îndepărtează din ce în ce mai mult de creștinism în fiecare an. Chiar și Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania se gândea să elimine partea „creștină" a denumirii sale. Deci, își pot permite conservatorii să se concentreze asupra creștinismului, așa cum Occidentul îl abandonează în mod continuu?
Engels: Este clar că Occidentul a devenit din ce în ce mai decreștinizat, deși cu multe diferențe regionale, iar Bisericile înseși sunt împărțite. Pe de o parte, găsim creștini de stânga-liberali urmând bisericile principale, care se transformă din ce în ce mai mult într-o formă de fațadă spirituală a wokeism-ului. Această tendință este prezentă mai ales în bisericile protestante, dar afectează încet și biserica catolică: peste tot, conținutul dogmatic și teologic complex și vechi al creștinismului este înlocuit doar de o formă de angajament social vag și superficial, care este foarte adesea concentrat pe subiecte principale, cum ar fi ajutorarea refugiaților și salvarea climei.
Încercarea de a renunța la creștinism, așa cum își doresc unii „conservatori" libertari, în timp ce ne întoarcem la „vechii buni" ani '70, în care societatea era încă mai mult sau mai puțin dominată de o stare de spirit conservatoare, în timp ce permitea o anumită libertate libertariană, ar fi un nonsens, întrucât acest echilibru precar depindea tocmai de existența ultimelor vestigii ale moralei creștine. Fără creștinism, Occidentul modern trebuie să cadă în relativism pur și nihilism și sunt profund convins că tot mai mulți europeni vor înțelege acest adevăr simplu, în timp ce creștinismul va deveni din ce în ce mai conservator.
Remix News: Ar putea această mișcare creștină să aibă puterea de a afecta politica?
Engels: La început, toate acestea vor viza doar o mică elită, dar întrucât mase mari de oameni decreștinizați sunt deja atât de ignoranți, există șansa de a-l transforma din nou într-un slogan politic pozitiv pentru patrioții și conservatorii occidentali (desigur, nu vorbesc despre viitorul imediat, ci despre următorii 10 până la 20 de ani). În special în Europa de Vest și în țările cu comunități mari de migranți precum Franța, Germania sau Benelux, cu cât cetățenii se simt mai amenințați și văd că propria lor identitate este cu adevărat amenințată, cu atât vor dori mai mult să-și reafirme și să-și întărească identitatea. Aceasta înseamnă că mai devreme sau mai târziu vor reveni, cel puțin din punct de vedere cultural, la o formă de autoidentificare creștină, care va avea și consecințe politice. Văd deja ascensiunea unei forme de mișcări politice creștine, patriotice, la orizontul următoarei generații. Dar, desigur, trebuie să recunoaștem că acest nou creștinism va fi mai degrabă o expresie a patriotismului decât a spiritualității profunde.
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și ...
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-aut ...
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, n ...
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre ben ...
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT es ...
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cance ...
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficial ...
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnet ...
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răsp ...
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare ...
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a pr ...
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenom ...
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, ec ...
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, p ...
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platforme ...
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă ...
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de ...
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al a ...
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de ...
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pa ...
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un stud ...
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Cated ...
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitud ...
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani ...
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta ...
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...