Parfumul în cultura arabă

Postat la: 18.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Parfumul în cultura arabă

În spatele unor gandouri albe sau pe culoarele unui centru comercial, parfumul este peste tot în lumea arabă. Dulci și amețitoare, aceste parfumuri lemnoase sau cu mosc nu sunt doar urme olfactive, ci și repere ale identității și culturii arabe. O călătorie prin țara celor o mie și una de arome...

O legătură cu religia

"Folosirea parfumului este legată de recomandările religioase", explică Nasif Kayed, directorul general al Centrului Sheikh Mohammed pentru înțelegere culturală (SMCCU).

Într-adevăr, Profetul Mahomed, în secolul al VII-lea, a explicat importanța respectului față de ceilalți. Acest respect trebuie să se exprime prin cuvinte (salut, politețe...) sau acțiuni (amabilitate, zâmbet...), dar trebuie să se manifeste și în aspecte mai prozaice ale vieții cotidiene, cum ar fi mirosul corpului.

Așadar, a mirosi bine nu este un act banal, ci o modalitate de a nu-l jigni pe celălalt și se recomandă să te parfumezi înainte de a merge la moschee.

O expertiză străveche

Timp de secole, lumea arabă a dezvoltat și a difuzat un know-how în domeniul parfumeriei ca răspuns la o nevoie reală de parfumuri din partea populațiilor care transpiră sub soarele puternic al celor mai fierbinți zone ale planetei. Oamenilor de știință arabi li se atribuie inventarea alambicului și îmbunătățirea tehnicilor de distilare.

Cauti parfumuri arabesti, le gasesti pe Emag.

Spre deosebire de parfumurile occidentale, parfumurile arabe tradiționale nu se bazează pe alcool, ci pe uleiuri. Ca și în cazul parfumurilor convenționale, puteți cumpăra un parfum care este un amestec de arome sau, dacă sunteți mai aventuros, puteți să vă compuneți propriul parfum original, selectând și amestecând câteva uleiuri din gama oferită de diversele magazine de parfumuri tradiționale.

Atenție însă, aceste parfumuri, adesea destul de intense și cu o puternică remanență, evoluează la contactul cu pielea și cu căldura, iar parfumul obținut poate fi semnificativ diferit de cel așteptat! Înainte de a vă lansa, faceți câteva teste cu uleiuri pure și nu ezitați să cereți sfatul vânzătorilor.

Un parfum emblematic: oud

În trecut, negustorii arabi făceau comerț cu substanțe parfumate pe care le căutau, de exemplu, în India, Asia sau China.

Nasif Kayed ne spune că "un negustor arab a fost cel care a descoperit oudul", care este acum unul dintre cele mai populare parfumuri din cultura arabă. În timp ce se afla în India, bărbatul a trecut pe lângă o pădure mistuită de flăcări și, intrigat de mirosul plăcut, a descoperit proprietățile aromatice ale copacilor care o compuneau.

Acești copaci, arbori de agar (Aquilaria), atunci când sunt atacați de o anumită specie de ciupercă, produc o rășină parfumată care impregnează lemnul, iar acest lemn, tăiat în bucăți mici, se numește oud (lemn de agar).

Raritatea sa, lentoarea producției și randamentul scăzut fac din el o materie primă scumpă, al cărei preț poate ajunge la câteva mii, chiar zeci de mii de euro pe kilogram!

În prezent, oudul provine din Cambodgia, renumită pentru cea mai bună calitate, Laos, Thailanda, India, Malaezia și Indonezia. Pe lângă forma sa lemnoasă, oudul poate fi folosit și pentru a produce ulei.

Alte parfumuri care sunt deosebit de populare în rândul consumatorilor din Orientul Mijlociu includ chihlimbarul, moscul și iasomia.

Parfumul în viața de zi cu zi

Etimologia latină a cuvântului "parfum" se referă la "per fumum", adică prin fum, și tocmai acesta este unul dintre modurile tradiționale de utilizare a parfumului în casele arabilor. "Metoda de a folosi fumul ca principiu de parfumare se numește bakkhour", spune Kayed. Într-un mabkharah - arzătorul tradițional - bucățile de oud sau maamoul sunt așezate pe cărbuni. Acesta din urmă este o alternativă mult mai ieftină la oudul pur: este un amestec de uleiuri aromatice și lemn (inclusiv oud).

De obicei, este presat în turte mici și, deși este posibil să fie făcut de unul singur, familiile pot angaja un meșter care să îl proiecteze și să îl facă.

Fumul obținut din arderea oudului sau a maamoulului este folosit pentru a parfuma și/sau deodoriza casa după ce se gătește, pentru a da un miros plăcut tapițeriei etc. În același mod, după cum explică directorul SMCCU, "hainele sunt și ele parfumate cu bakkhour, ceea ce le conferă un miros plăcut și de durată".

Dincolo de aceste funcții, bakkhour este, ca și cafeaua și curmalele, un element al ospitalității arabe. Într-adevăr, atunci când se apropie momentul încheierii unei ședințe, mabkhara este adusă în majlis, răspândindu-și fumul parfumat.

Este, spune Nasif Kayed, "cel mai politicos mod de a indica faptul că vizita s-a încheiat și că vizitatorii pot pleca".

Parfumul este, de asemenea, folosit pentru sărbători, cum ar fi nunțile. Nasif Kayed explică: "De-a lungul săptămânii, viitoarea mireasă își va scălda hainele cu fumul de bakkhour, iar în ziua dinaintea ceremoniei, se va scălda în fum, astfel încât parfumul să-i pătrundă complet în piele și păr.

Camerele în care are loc nunta sunt și ele parfumate, iar fiecare invitat este întâmpinat cu parfum, care poate fi aplicat sub formă de ulei pe piele sau prin bakkhur.

Dacă ați fost invitat la o nuntă, darul unui oud de calitate este apreciat.

Deși sunt foarte diferite de parfumurile noastre occidentale, adesea mai ușoare, nu ar trebui să ezitați să vă uitați la parfumurile arabe tradiționale pentru a descoperi subtilitatea moscului sălbatic, mirosul lemnos al lemnului de santal sau parfumul floral al iasomiei și al trandafirului.

loading...
PUTETI CITI SI...