Papa Francisc confirmă că vrea să facă mereu Paștele cu ortodocșii: "Sărbătoarea comună să nu mai fie o excepție, ci să devină o normalitate!"

Postat la: 22.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Papa Francisc confirmă că vrea să facă mereu Paștele cu ortodocșii:

Ceea ce părea aproape imposibil de realizat, este tot mai aproape de împlinit! Catolicii și ortodocșii sunt la un pas de o înțelegere istorică: sărbătorirea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos la aceeași dată! Și asta, nu doar în 2025, ci mereu.

În anul 2025, Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi de catolici și ortodocși, care urmează calendarele gregorian și, respectiv, iulian. Anul acesta marchează și 1700 de ani de la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în cadrul căruia s-a discutat și despre unificarea datei Paștelui. Papa Francisc a exprimat dorința ca această celebrare comună să devină o regulă, nu o excepție.

În cadrul unei întâlniri cu grupul Pasqua Together 2025, Papa a subliniat importanța sărbătoririi împreună a Paștelui de către toți creștinii. „Sărbătoarea comună să nu mai fie o excepție, ci să devină o normalitate", a afirmat Papa, încurajând perseverența în căutarea unei soluții pentru a stabili o dată comună pentru această sărbătoare.

Anul 2025 va fi particular, deoarece Paștele, în cele două calendare diferite, gregorian și iulian, folosite de catolici (care vor sărbători Jubileul) și ortodocși, va cădea în aceeași zi și, prin urmare, celebrarea sa „va fi comună pentru toți creștinii". De asemenea, se vor comemora 1700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic, Conciliul de la Niceea, „care, pe lângă promulgarea Simbolului Credinței, a abordat și problema datei Paștelui, din cauza diferitelor tradiții deja existente la acea vreme". Aceasta este o „ocazie importantă", care „nu trebuie lăsată să treacă în zadar", recomandă papa Francisc grupului Pasqua Together 2025.

Grupul Pasqua Together 2025 reunește realități și comunități de diferite confesiuni creștine cu scopul de a invita Bisericile să celebreze Paștele la o dată comună, pentru a se pregăti pentru al doilea mileniu al răscumpărării, în 2033 și pentru a promova alte inițiative similare. Participanților la întâlnire, Papa le-a explicat că în mai multe rânduri că, „i s-a făcut apel să caute o soluție" cu privire la data Paștelui „astfel încât celebrarea comună a Zilei Învierii să nu mai fie o excepție, ci să devină normalitate". De aici și încurajarea adresată „celor care pornesc pe această cale să persevereze și să depună toate eforturile în căutarea unei posibile comuniuni, evitând tot ceea ce ar putea duce la diviziuni între frați".

Francisc subliniază că „Paștele nu se întâmplă din inițiativa noastră sau în funcție de un calendar sau altul" și explică semnificația Învierii lui Hristos: Evenimentul Pascal a avut loc pentru că Dumnezeu „atât de mult a iubit lumea încât l-a dat pe Fiul său unic, pentru ca oricine crede în el să nu se piardă, ci să aibă viața veșnică". Să nu uităm primatul lui Dumnezeu, „primerear", faptul că El a făcut primul pas. Să nu ne închidem în schemele noastre, în planurile noastre, în calendarele noastre, în Paștele „nostru". Paștele este al lui Hristos!".

Trebuie să cerem „harul de a fi din ce în ce mai mult" ucenici ai lui Hristos, invită Papa în textul discursului său, „lăsându-L să ne arate calea de urmat și acceptând cu umilință invitația, făcută deja într-o zi lui Petru, de a merge pe urmele Sale și de a nu gândi după oameni, ci după Dumnezeu".

Prin urmare, să încercăm să reflectăm, să împărtășim și să planificăm împreună, ținându-L pe El înaintea noastră, recunoscători pentru chemarea pe care ne-a adresat-o și dornici să devenim, în unitate, martorii Săi, astfel încât lumea să creadă.

Este necesar „să mergem împreună", concluzionează Francisc, iar pentru aceasta ar fi oportun „să pornim din nou, ca apostolii, de la Ierusalim, locul din care anunțul Învierii s-a răspândit în lumea întreagă". Acolo, Papa ne îndeamnă să ne întoarcem „pentru a ne ruga Prințului Păcii, pentru ca el să ne dăruiască, astăzi, pacea sa".

loading...
PUTETI CITI SI...