OMS organizează o întâlnire de urgență în legătură cu variola maimuței pentru a stabili dacă este vorba de "o urgență de sănătate publică de interes internațional"

Postat la: 12.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

OMS organizează o întâlnire de urgență în legătură cu variola maimuței pentru a stabili dacă este vorba de

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că va organiza o întâlnire de urgență pe tema mpox (variola maimuței), pentru a stabili dacă va declara virusul drept „o urgență de sănătate publică de interes internațional", a confirmat directorul său general în weekend, potrivit Epoch Times.

Întâlnirea de urgență va avea loc miercuri, 14 august, pentru a stabili dacă variola maimuței, care s-a răspândit în aproximativ 10 națiuni africane, ar trebui să declanșeze o urgență internațională, a scris directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețelele de socializare.

„Dacă [se va declanșa o urgență internațională], mă voi consulta cu privire la recomandările temporare despre cum să prevenim și să reducem mai bine răspândirea bolii și să gestionăm răspunsul global de sănătate publică", a spus Ghebreyesus.

O urgență de sănătate publică de interes internațional este cea mai mare alarmă a OMS. Din 2005, au existat șapte astfel de declarații, inclusiv pentru COVID-19 în 2020, epidemia de virus zika în 2015 și focare anterioare de variola maimuței în 2022 și 2023.

Oficialii spun că o tulpină diferită a virusului, cunoscută sub numele de Clade I, care afectează în prezent mai multe țări africane, poate provoca boli mai severe decât varianta care a provocat un focar la nivel mondial în 2022, cunoscută sub numele de Clade II. Kenya și Republica Centrafricană au declarat noi focare de variola maimuței săptămâna trecută.

Nairobi a anunțat focarul pe 7 august, după ce a fost detectat un caz la un pasager care călătorea din Uganda în Rwanda la un punct de trecere a frontierei din sudul Kenya. Republica Centrafricană a fost prima care a declarat un nou focar pe 5 august, anunțând că se extinde până la capitala sa, Bangui. Până acum, a fost detectat în 10 țări africane în 2024, potrivit Africa CDC.

La sfârșitul săptămânii trecute, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă de sănătate pentru medici și alți oficiali din domeniul sănătății pentru a fi vigilenți cu privire la variola maimuței în contextul focarelor din Africa, mentioneaza activenews.ro.

loading...
PUTETI CITI SI...