Oceanul Atlantic se răcește cu o viteză record și nimeni nu știe de ce

Postat la: 21.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Oceanul Atlantic se răcește cu o viteză record și nimeni nu știe de ce

După mai bine de un an în care temperaturile globale ale mărilor au atins niveluri record, Oceanul Atlantic se răcește mai rapid decât s-a înregistrat vreodată, ceea ce ar putea avea un impact asupra vremii din întreaga lume.

În ultimele trei luni, trecerea de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute în Oceanul Atlantic ecuatorial s-a produs cu o viteză record. Acest model emergent de „Niña atlantică" precede cu puțin timp în urmă o tranziție preconizată către un La Niña mai rece în Oceanul Pacific, iar aceste evenimente consecutive ar putea avea efecte în lanț asupra vremii din întreaga lume.

Trecerea la temperaturi mai scăzute în ambele oceane este o schimbare binevenită după mai mult de un an de căldură record pe uscat și pe mare, determinată în mare parte de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și de un model El Niño cald în Oceanul Pacific tropical, care a apărut la mijlocul anului 2023.

„Începem să vedem că temperaturile medii globale ale oceanelor scad puțin", spune Pedro DiNezio de la Universitatea Colorado Boulder. Potrivit US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), temperaturile globale de la suprafața mării în luna iulie a anului trecut au fost ușor mai scăzute decât în iulie 2023 - punând capăt unei serii de 15 luni de temperaturi oceanice medii record.

Conform celor mai recente previziuni ale NOAA, fenomenul El Niño din Pacific s-a estompat în luna mai, iar între septembrie și noiembrie este probabil să apară condiții La Niña mai reci decât media. Acest lucru este cauzat în parte de intensificarea vânturilor de-a lungul ecuatorului, care permit apei mai reci să iasă din adâncurile oceanului. El Niño, pe de altă parte, este asociat cu așa-numitele vânturi alizee mai slabe, care reduc ascensiunea apei mai reci. Acest ciclu multianual se numește El Niño-Oscilația sudică (ENSO) și este una dintre principalele surse de variabilitate naturală a climei globale.

Deși are o influență mult mai mică asupra climei, Oceanul Atlantic ecuatorial fluctuează, de asemenea, între „Niños" calzi și „Niñas" reci la fiecare câțiva ani. La fel ca ENSO, și această oscilație este adesea asociată cu intensitatea alizeelor.

Ca și în Pacific, în Atlanticul ecuatorial s-au înregistrat condiții Niño neobișnuit de calde în cea mai mare parte a anului 2023, iar temperaturile de la suprafața mării de la începutul acestui an au fost cele mai ridicate din ultimele decenii. „Este cel mai recent episod dintr-o serie de evenimente pentru un sistem climatic care a luat-o razna timp de mai mulți ani", spune Michael McPhaden de la NOAA.

În ultimele trei luni, temperaturile din acea parte a Atlanticului s-au răcit mai rapid decât oricând în înregistrările care datează din 1982. Această schimbare bruscă lasă perplex deoarece alizeele puternice care în mod normal determină o astfel de răcire nu s-au dezvoltat, spune Franz Philip Tuchen de la Universitatea Miami din Florida. „Am parcurs lista mecanismelor posibile și nimic nu se potrivește până acum".

Dacă temperaturile rămân cu 0,5°C mai scăzute decât media timp de cel puțin încă o lună, va fi considerată oficial o „Niña Atlantică", spune Tuchen.

Cele două La Niña potențiale sunt susceptibile de a influența tiparele meteorologice din întreaga lume datorită efectelor lor asupra temperaturii și umidității. O La Niña din Pacific este în general asociată cu vreme uscată în vestul SUA și cu vreme umedă în Africa de Est, în timp ce o Niña din Atlantic tinde să reducă precipitațiile în regiunea Sahel din Africa și să le sporească în unele părți ale Braziliei. Cele două cicluri La Nińa ar putea avea, de asemenea, influențe opuse asupra sezonului de uragane din Oceanul Atlantic: La Nińa din Pacific ar trebui să crească probabilitatea apariției uraganelor în Oceanul Atlantic în septembrie, dar La Nińa din Oceanul Atlantic ar putea slăbi anumite condiții, cum ar fi activitatea undelor atmosferice, necesare formării uraganelor.

De asemenea, ciclurile s-ar putea influența reciproc în mod direct. Este dificil de prezis cum anume, dar există motive să credem că La Niña din Atlantic ar putea întârzia dezvoltarea La Niña în Pacific, încetinind efectele sale de răcire asupra climatului global, spune McPhaden. „Ar putea exista o luptă între Pacific care încearcă să se răcească și Atlantic care încearcă să se încălzească".

loading...
PUTETI CITI SI...