Oamenii de știință dezvoltă o tehnologie mARN care poate readuce cadavrele la viață

Postat la: 24.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Oamenii de știință dezvoltă o tehnologie mARN care poate readuce cadavrele la viață

Luna trecută, oamenii de știință au anunțat că au reușit să extragă cu succes ARN din rămășițele unui tigru tasmanian dispărut. Ramificațiile acestei realizări sunt semnificative pentru eforturile de "de-extincție".

Reînvierea speciilor moarte este de mult timp un subiect de science-fiction. Dar acum, datorită noilor progrese în cercetarea ADN-ului și ARN-ului, oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de atingerea acestui obiectiv. Potrivit experților, acest progres ar putea duce în curând la reînvierea și a cadavrelor umane.

ADN-ul, sau acidul dezoxiribonucleic, este planul corpului. ADN-ul din celule conține toate informațiile necesare pentru a construi un întreg individ, codificate în cromozomi. Dar, pentru a face acest lucru, ele trebuie să se specializeze și să formeze anumite tipuri de celule, un proces cunoscut sub numele de expresie genetică - și aici intervine ARN, sau acid ribonucleic.

Acesta este arhitectul care transformă aceste planuri într-o creatură vie. Iar acum, Dr. Emilio Mármol Sánchez și colegii săi au extras, secvențiat și analizat ARN-ul din rămășițele vechi de 130 de ani ale unui tigru tasmanian. Isprava nu este una ușoară, având în vedere că moleculele de ARN sunt mult mai fragile decât ADN-ul, despre care se crede uneori că încep să se descompună la câteva ore după moarte. Acum, s-a dovedit că este posibil, ARN-ul antic recuperat ar putea suplimenta eforturile de reducere a extincției.

Dar - și este un mare "dar" - există încă întrebări la care trebuie să se răspundă înainte de a readuce o specie din morți, pe lângă numeroasele alte etape științifice importante necesare. În primul rând, una filosofică. Dacă un mamut s-ar naște dintr-un elefant modern, ar ști acesta să se comporte ca un mamut? Sau s-ar comporta ca un elefant păros? Neavând alți membri ai speciei lor de la care să învețe și născându-se într-o lume foarte diferită de cea în care au evoluat și au trăit, este puțin probabil ca orice specie reînviată să fie o replică exactă a celor care au precedat-o, chiar dacă arată la fel.

Asta nu înseamnă că nu ar îndeplini în continuare nișa ecologică pe care au avut-o cândva, ajutând la modelarea și, eventual, la refacerea ecosistemelor - un argument cheie pentru readucerea la viață a mamutului, a porumbelului călător și a altora. Cu toate acestea, există posibilitatea ca nișa specifică a speciei să fi fost deja ocupată de altele în deceniile, secolele sau mileniile care au trecut de la dispariția acesteia. Acest lucru face ca specia reînviată să intre în categoria "invazivă", deși, din punct de vedere tehnic, a fost prima.

Speciile invazive se numără printre cele mai mari amenințări la adresa ecosistemelor din întreaga lume și, din punct de vedere istoric, atunci când oamenii s-au implicat, mutând animale acolo unde nu ar fi trebuit să fie, lucrurile nu au mers prea bine. Având în vedere situația periculoasă în care se află mii de specii vii de pe toate cele șapte continente, mulți susțin că banii cheltuiți pentru a încerca să readucă la viață animalele dispărute ar fi mai bine cheltuiți pentru a le proteja pe cele care riscă să li se alăture.

Cu toate acestea, încă nu am ajuns la nivelul din Jurassic Park, iar unii oameni de știință nu cred că de-extincția va fi vreodată posibilă. Dar, deocamdată, iată încă trei dintre animalele pe care oamenii de știință încearcă să le readucă literalmente din morți.

Expresia "mort ca un dodo" rezumă dispariția tragică și rapidă a acestei specii. Fără teamă de oameni după ce a evoluat în paradisul luxuriant al insulei Mauritius, acest animal de mari dimensiuni, care nu putea zbura, a fost ușor prădat de soldații olandezi care au sosit pe insulă în jurul anului 1600. În plus, despădurirea și distrugerea cuiburilor lor de către alți prădători aduși de coloniști au făcut ca dodo să dispară la aproximativ 80 de ani de la sosirea europenilor.

Cu toate acestea, readucerea la viață a păsărilor din morți prezintă complicații științifice suplimentare din cauza naturii reproducerii aviare. În prezent, procesul de de-extincție necesită accesul la o celulă de ou, sau la un gamete feminin, care să fie pregătit pentru fertilizare. Acest lucru este relativ simplu de obținut la mamifere, dar mai puțin la păsări.

În schimb, oamenii de știință de la Colossal Biosciences, care conduce acest proiect, sunt nevoiți să facă un pas înapoi. Ouăle sunt formate din celule germinale primordiale, iar acestea sunt cele pe care oamenii de știință încearcă să le manipuleze folosind genomul dodo pentru a reproduce într-o zi celebra pasăre. Specia care a început totul nu este, de fapt, o specie, ci o subspecie - deși acest lucru rămâne contestat de unii. La fel ca și dodo, au fost exterminate de coloniștii europeni, iar ultimul quagga a murit la grădina zoologică din Amsterdam la 12 august 1883.

Eforturile de a readuce la viață acest ecvideu enigmatic, cu coloritul său distinct, jumătate zebră, jumătate cal, sunt în curs de desfășurare în Africa de Sud de aproape 40 de ani, în cadrul proiectului Quagga. Pornind de la premisa că quagga este o subspecie a zebrei de câmpie, o echipă de oameni de știință a folosit reproducerea selectivă a indivizilor pentru a încerca să concentreze în mod eficient genele celor care au cele mai multe caracteristici asemănătoare cu cele ale quagga, producând în cele din urmă indivizi care seamănă cu quagga și care poartă modelul distinctiv al blănii sale.

Dar va fi aceasta o quagga sau o zebră neobișnuită? În ciuda numelui său, tigrul tasmanian nu este o pisică și, în ciuda aspectului său, nu este un câine. Este - sau a fost - un marsupial carnivor. La fel ca și quagga, ultimul exemplar din această mare specie a murit într-o grădină zoologică. În cazul thylacinei sau al tigrului tasmanian, a fost un sfârșit deosebit de nefericit - personalul a încuiat animalul în afara adăpostului său și, la două luni după ce specia a primit statutul de specie protejată, a murit din cauza expunerii, la 7 septembrie 1936.

Și, la fel ca și în cazul dodo, vânătoarea excesivă și distrugerea habitatului de către coloniștii europeni - plus introducerea de boli - au dus la dispariția rapidă a thylacinei. Dar acum, Colossal Biosciences, firma care a realizat resuscitarea dodo, speră să restaureze thylacinele și își propune să aibă un "lucru asemănător cu un thylacine dispărut" în decurs de un deceniu. Compania lucrează, de asemenea, la readucerea la viață a mamutului lânos - în următorii cinci ani.

loading...
PUTETI CITI SI...