O româncă care s-a întors de pe "Marte" își poveștește experiența - Experimentul care pregătește misiunea istorică
Postat la: 21.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
O româncă a făcut parte dintr-un grup de voluntari americani care au petrecut un an izolați într-un mediu care simuleză condițiile de pe planeta Marte, în cadrul unui experiment NASA care pregătește o expediție pe Planeta Roșie, și-a povestit experiența.
Întrebați-o pe Anca Selariu cum a fost să trăiți un an pe Marte și nu există nicio ezitare în răspunsul ei: „absolut entuziasmant".
Microbiologul marinei americane este unul dintre cei patru membri ai echipajului NASA care s-au întors pe Pământ la începutul acestei luni după ce au devenit primii oameni care au locuit pe planeta roșie, sau cel puțin cel mai apropiat lucru pe care agenția spațială americană îl are în prezent de aceasta.
Selariu și colegii săi exploratori, toți voluntari, au petrecut 378 de zile izolați de restul umanității blocați în Mars Dune Alpha, un habitat de 1.700 de metri pătrați imprimat 3D la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. A fost construit pentru a reproduce condițiile de viață și provocările cu care se vor confrunta în cele din urmă astronauții când vor ajunge pe Marte, programate ambițios pentru sfârșitul anilor 2030.
Pentru Selariu, care poseda deja ceea ce ea numește un mare interes pentru Marte și explorarea spațiului, selecția ei ca ofițer științific pentru o misiune atât de revoluționară și cu potențial consecințe a meritat fiecare sacrificiu, de la vacanțele pierdute cu prietenii și familia, până la doar posibilitatea de a rătăci. afară pentru o gură de aer proaspăt.
„Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment dat în viitor și doar oportunitatea de a participa în orice fel pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple, sperăm că în viața noastră, este fără comparație", a spus ea.
„Sunt cu adevărat uluit de tot, de toate eforturile la care am fost martor pentru a face din acest vis o realitate pentru toți oamenii. Și da, voi sărbători când vom vedea primul pas pe Marte, știind că am contribuit. A fost o onoare incredibilă și absolut emoționantă."
Părți din misiunea cunoscută sub numele de Chapea 1 (analog de explorare a sănătății echipajului și a performanței) ar fi putut fi filmate pentru The Martian, blockbuster-ul științifico-fantastic din 2015 care a relatat lupta disperată a lui Matt Damon pentru supraviețuire ca astronaut blocat pe Marte în urma unei furtuni catastrofale.
La fel ca personajul lui Damon în izolare la 142 de metri de casă, echipajul Chapea nu avea zboruri de aprovizionare pe care să se poată baza și trebuia să cultive culturi, inclusiv roșii și salată verde, pentru a suplimenta mesele liofilizate pentru un an.
„Pentru mine personal, a fost o bucurie să văd și să ating un lucru viu, verde, pentru că acesta este ceva de care îți lipsește cel mai mult când ești departe de Pământ", a spus Selariu, explicând cum, în izolarea spațiului profund , chiar și ceva la fel de rudimentar ca o frunză de salată poate provoca sentimente puternice, de la dorul de casă la auto-întrebarea existențială.
„Conexiunea mea cu Pământul și sentimentul profund de a fi un adevărat pământean, o entitate vie de pe planeta Pământ, o simți foarte adânc în nucleul tău și înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta și cât de incredibil de importantă este această conexiune." ea a spus.
În plus, managerii misiunii ar testa în mod regulat echipajul pentru reacțiile lor la situațiile de urgență simulate și factorii de stres, inclusiv sarcinile de lucru intense, defecțiunile echipamentelor și limitările de resurse.
Sobolanii de laborator interplanetari, a spus Selariu, au trecut cu brio.
„Studiul integrează tot felul de date din perspectiva comportamentală și dinamică a echipei, iar întrebarea nu a fost neapărat că un om poate rezista la izolare și izolare, așa cum se va găsi pe Marte, ci mai degrabă „cum ne vom ajusta?", a spus ea.
„Am fost un echipaj incredibil de funcțional și foarte coeziv și au fost multe momente pe care le-am prețuit împreună. Desigur, uneori îți dai seama că nu ești în preajma prietenilor și familiei, dar simți sprijinul tuturor de pe teren."
Solicitanții pentru prima dintre cele trei misiuni Chapea planificate (a doua începe în primăvara anului viitor) au fost obligați să dețină o diplomă avansată în știință, tehnologie, inginerie sau matematică și să completeze o pregătire similară cu cea a unui astronaut NASA pregătit pentru zbor, dacă era ales.
Selariu, membru născut în România al unității de cercetare medicală navală din SUA, a adus expertiză în vaccinuri, terapie genetică și boli infecțioase, abilități care vor fi esențiale pentru menținerea sănătății astronauților la o călătorie de minim șapte până la nouă luni de la unitățile medicale pe Pământ.
Ea a spus că unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale misiunii a fost comunicarea cu controlul la sol, deoarece fiecare mesaj de intrare sau de ieșire a fost întârziat cu 22 de minute pentru a-și reproduce călătoria prin spațiu.
„A trebui să purtați o conversație timp de 45 de minute înainte și înapoi înseamnă că trebuie cu adevărat să gândiți înainte și să formulați comunicarea clar și temeinic", a spus ea. „De fapt, este foarte greu de interiorizat."
NASA a construit Mars Dune Alpha pentru a fi cât mai realist posibil pentru o potențială viitoare bază pentru astronauți. Există o seră, zonă medicală, echipament de exerciții și un lounge, precum și un mic dormitor privat pentru fiecare dintre voluntari, două băi și o mică incintă „în aer liber" cu nisip roșu sub picioare pentru plimbări simulate pe Marte.
O mare parte din schema de culori a habitatului este, de asemenea, roșie, pentru a reproduce modul în care solul marțian va fi utilizat în imprimarea 3D a secțiunilor substanțiale ale bazei la fața locului, spre deosebire de provocarea aproape imposibilă și costul prohibitiv al trimiterii de componente grele de construcție de pe Pământ.
Chiar și timpul de nefuncționare al echipajului, despre care Selariu a spus că a prezentat „multe televiziuni și lectură descărcate", iar în cazul ei, lucrul la abilitățile ei de desen - „Nu pot pretinde că am avut succes", a spus ea - a fost monitorizat îndeaproape de manageri dornici pentru a evalua sănătatea mentală și comportamentală a oamenilor implicați în zboruri spațiale de lungă durată.
„Misiunile Chapea sunt esențiale pentru dezvoltarea cunoștințelor și instrumentelor necesare pentru ca oamenii să trăiască și să lucreze într-o zi pe planeta roșie", a spus Bill Nelson, administratorul NASA și fost astronaut al navetei spațiale, când echipajul Chapea 1 a apărut pe 6 iulie.
Selariu a spus că s-a adaptat la viața reală „destul de ușor" în cele două săptămâni de după, dar s-ar oferi voluntar să se întoarcă înăuntru dintr-o clipă.
„Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din această speranță umană de a ajunge pe Marte, iar următorul echipaj, vă voi încuraja și sunt foarte încântată că puteți continua această lucrare minunată", a spus ea.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...
-
Programul magazinelor de Sărbători 2024: Supermarketurile și hypermarketurile din întreaga țară vor funcționa după un orar special
Sărbătorile de iarnă sunt aproape, iar cumpărăturile de Crăciun sunt, ca de obicei, o provocare majoră pentru români. În ...
-
Donald Trump alimentează teoria conspirației, în scandalul dronelor neidentificate: Se întâmplă ceva ciudat!
"Toate" dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite "operează în mod legal şi autorizat", a d ...