O icoană a Maicii Domnului a rămas neatinsă de flăcările care au devastat anexa unei gospodării bihorene

Postat la: 17.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

O icoană a Maicii Domnului a rămas neatinsă de flăcările care au devastat anexa unei gospodării bihorene

O icoană reprezentând-o pe Maica Domnului a scăpat aproape neatinsă de flăcările unui incendiu care a devastat o gospodărie din localitatea Valea Mare, județul Bihor, la începutul acestei luni.

Toate obiectele dintr-o hală, printre care și un microbuz, au fost distruse de focul puternic, care a reușit să topească inclusiv lucruri alcătuite din metal, dar nu și această litografie cu rama din plastic. Călugării de la Mănăstirea Izbuc au postat ieri pe Facebook relatarea despre minunea săvârșită cu această icoană a Maicii Domnului, stârnind sute de comentarii și câteva mii de reacții. Dar, mai presus de toate, credincioșii din sat au început să se roage la această icoană neatinsă de flăcări.

„Am dori să Vă împărtășim o minune ce s-a întâmplat la începutul lunii februarie cu o icoană a Maicii Domnului. În noaptea de 1 spre 2 februarie 2022, a avut loc un incendiu într-o gospodărie din localitatea Valea Mare de Criș, județul Bihor. A ars un buldoexcavator și un microbuz care s-au făcut scrum, precum și multe alte obiecte mecanice și tot ce s-a aflat în hala respectivă. A ars tot ce a intrat în contact cu focul, inclusiv obiecte metalice s-au topit iar cele mai multe au fost distruse în totalitate.

Acest necaz s-a întâmplat în noaptea dinaintea sărbătorii "Întâmpinarea Domnului" în gospodăria unei familii de oameni credincioși, pe care ii cunoaștem și care au o legătură specială cu Mănăstirea Izbuc. Singurul obiect rămas întreg, a fost o icoană a Maicii Domnului, litografie (hârtie) iar rama din plastic. Cu toții dăm Slavă lui Dumnezeu pentru această minune și o cinstim și o fericim pe Maica Domnului așa cum a fost ea cinstită în Biserică de la început și așa v-a fi până la sfârșitul veacurilor.

Ne rugăm pentru această familie greu încercată, ca Dumnezeu să îi mângâie și să le întărească credința, iar Maica Domnului să se roage la Fiul ei pentru noi toți. "Bucură-te, ceea ce ești plină de har; Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei!" (Luca 1;28) Așa s-a adresat Îngerul Gavriil trimis de Dumnezeu la Sfânta Fecioară Maria, iar de atunci, de 2000 de ani toți credincioșii îi adresează aceste cuvinte de laudă și altele asemenea, împlinindu-se cuvintele spuse de Maica Domnului:" Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile." (Luca 1;48)", se arată într-o postare din 15 februarie a Mănăstirii Izbuc. (articolul continuă sub fotografia incendiului)

Mănăstirea Izbuc se află pe raza satului Călugări, din comuna Carpinet, județul Bihor. Hramul acesteia este Adormirea Maicii Domnului, biserica de lemn având hramul Izvorul Tămăduirii. Locul s-a numit aici din vechime „La Călugări", aceasta fiind dovada existenței în trecutul îndepărtat a unui locaș monahal. Tradiția spune că aici au fost în vechime călugări care, cu timpul, au dispărut. După 1772 au venit 2 călugări de la Prislop, jud. Hunedoara, care au reînființat și vița monahală de la mănăstirea Crișan, dar după anul 1800 nu se mai știe nimic până în 1920, când a început din nou viața monahală susținută de călugări și neîntreruptă până astăzi în mănăstirea Izbuc (i s-a spus Izbuc de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când).

Mănăstirea actuală există din anul 1930. În anul 1947 a fost atacată de bandiții care au omorât întreaga obște. A scăpat un singur călugăr, care a reușit să fugă și să se ascundă în pădure. Viața monahală a fost întreținută până în 1954 de un singur călugăr. În acest an vine aici Ieromonahul Ioanichie Popescu și, prin osârdia acestuia și purtarea de grijă a episcopului dr. Vasile Coman, mănăstirea s-a dezvoltat mult, ajungând să aibă trei locașuri de închinăciune și mai multe clădiri pentru celelalte folosințe, construite în 1985 și 1987.

Prima biserică din zid a fost construită în 1930 cu ajutorul obștii mănăstirii, ctitorul ei fiind Arhimandritul Atanasie Popescu. În prezent, egumenul mănăstirii este protosinghelul Mihail Tarau. Accesul la mănăstire se face din E79 Oradea-Beiuș-Carpinet (cca 92 km), la dreapta pe un drum local, Izbuc (4 km), apoi 7 km până la destinație. Complexul monahal cuprinde și circa o sută de locuri de cazare.

loading...
PUTETI CITI SI...