O femeie din Spania este prima din lume care s-a autovindecat de HIV: Nu a luat niciun tratament

Postat la: 01.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

O femeie din Spania este prima din lume care s-a autovindecat de HIV: Nu a luat niciun tratament

O femeie care a fost diagnosticată cu HIV, virusul care provoacă SIDA, în 2006, și-a gestionat infecția fără tratament timp de 15 ani. Ea este prima persoană din lume care a reușit să țină virusul sub control atât de mult timp fără a lua niciun medicament și este considerată un caz de vindecare funcțională, relatează La Vanguardia.

În plus, cercetătorii și medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona și de la Institutul de Investigații Biologice August Pi i Sunyer (IDIBAPS), care au lucrat cu pacienta încă de la început, au identificat un mecanism prin care sistemul său imunitar luptă eficient împotriva infecției, ceea ce a reaprins speranțele de a dezvolta tratamente eficiente pentru a vindeca HIV, scrie alephnews.ro.

Cazul pacientei din Barcelona, care și-a gestionat infecția timp de 15 ani fără tratament, reînvie speranțele de a găsi un tratament. În prezent, după diagnosticare, persoanelor infectate cu HIV li se administrează medicamente antiretrovirale care reduc concentrația de virus în organism și îl împiedică să se reproducă în continuare. Cu toate acestea, unii viruși rămân latenți, ascunși în interiorul celulelor, formând rezervoare. Dacă tratamentul este întrerupt, virusurile din aceste rezervoare se reactivează și infecția devine din nou activă. Din acest motiv, marea majoritate a pacienților diagnosticați primesc tratament antiretroviral pe tot parcursul vieții.

Cu toate acestea, există, de asemenea, cazuri foarte rare de persoane care, fie pentru că au factori genetici protectori care, fără niciun tratament, sistemul lor imunitar generează un răspuns foarte puternic al celulelor T CD8+ care ține virusul la distanță, fie pentru că au primit un transplant de măduvă osoasă sau au un virus defect; aceștia se numesc controlori de elită. Există, de asemenea, un alt mic procent de pacienți, așa numiții „controlori post-tratament", care, după ce au luat antiretrovirale pentru o perioadă de timp, atunci când încetează să le mai ia, reușesc să țină virusul sub control timp de câteva luni sau chiar câțiva ani.

Cazul pacientei din Barcelona nu are nimic de-a face cu aceste cazuri. A fost diagnosticată în urmă cu 16 ani în faza acută a infecției, a avut nevoie de spitalizare și a fost inclusă într-un studiu clinic în care, timp de nouă luni, pe lângă tratamentul antiretroviral, a primit un medicament imunosupresor, ciclosporina A, în primele opt săptămâni. După retragerea medicației, femeia a continuat să își controleze infecția și face acest lucru de 15 ani, în ciuda faptului că nu are factori genetici protectori precum controlorii de elită.

„Femeia a fost tratată cu antiretrovirale și cu un tratament imunomodulator, iar odată ce tratamentul a fost oprit, a reușit să controleze virusul pe cont propriu. Și este surprinzător, pentru că face acest lucru de peste 15 ani", spune Núria Climent, cercetător în cadrul grupului de SIDA și infecție HIV de la IDIBAPS. „În plus, în timp, am observat o scădere pronunțată și progresivă a rezervorului viral, ceea ce sugerează rolul important pe care îl joacă sistemul imunitar", adaugă ea.

Echipa de la Hospital Clínic-IDIBAPS, care tocmai a prezentat acest caz la Conferința Mondială AIDS 2022 de la Montreal (Canada), a decis să studieze mecanismul care i-a conferit pacientei din Barcelona această abilitate. Mai întâi au efectuat un experiment cu limfocite CD4 - principala țintă a HIV - de la femeie, le-au expus la virus și au urmărit cum au fost infectate. Cu toate acestea, atunci când au pus virusul în probe cu diferite celule sanguine, acesta a fost inhibat, ceea ce le-a oferit un indiciu.

În afară de pacientul din Barcelona, mai sunt cunoscute în lume alte trei cazuri de vindecare a infecției cu HIV: pacientul din Berlin, care a fost primul care a fost raportat, pacientul din Londra și pacientul din Düsseldorf. În toate cele trei cazuri, bărbații erau seropozitivi și, în plus, au dezvoltat leucemie, ceea ce a necesitat un transplant de celule stem din măduva osoasă. Aceasta este o procedură cu risc ridicat, care este utilizată doar în ultimă instanță pentru pacienții cu HIV care suferă de boli hematologice care le pun viața în pericol și nu este o opțiune care poate fi oferită pe scară largă altor persoane seropozitive.

loading...
PUTETI CITI SI...