O creatura marina fara ochi reuseste, totusi, sa vada

Postat la: 04.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

O creatura marina fara ochi reuseste, totusi, sa vada

O ruda a stelei de mare, care traieste printre recifele de corali din Marea Caraibelor si Golful Mexic si care este lipsita de ochi, poate totusi sa vada, au anuntat oamenii de stiinta care au studiat aceasta creatura ce extinde limitele simtului vederii in regnul animal, relateaza Reuters.

O echipa de cercetatori a anuntat joi ca o specie de ofiurida, numita Ophiocoma wendtii, este a doua creatura cunoscuta pana in prezent - dupa ariciul de mare - care poate sa vada desi nu are ochi, o capacitate denumita vedere extraoculara.

Aceasta capacitate deosebita se datoreaza unor celule fotosensibile, numite fotoreceptori, care ii acopera corpul, si celulelor pigmentare, numite cromatofore, care se deplaseaza in timpul zilei pentru a permite schimbarea dramatica a culorii acestei creaturi, de la rosu-brun ziua, la bej, pe parcursul noptii.

Ofiuridele, creaturi cu cinci brate care se extind dintr-un disc central, sunt inrudite cu stelele de mare, castravetii de mare, aricii de mare si alte vietuitoare dintr-un grup de nevertebrate marine numite echinoderme. Acestea au sistem nervos, dar sunt lipsite de creier.

Aceasta stea rosie, de aproximativ 35 de centimetri de la un varf la altul al bratelor, traieste in habitate luminoase si complexe, iar printre pradatorii sai se numara pestele de recif. Ea sta ascunsa in timpul zilei - capacitatea de a vedea un loc sigur pentru a se ascunde fiind astfel esentiala - si iese noaptea pentru a se hrani cu resturi de pe fundul apei.

Fotoreceptorii sai sunt inconjurati in timpul zilei de cromatofore, care micsoreaza posibilitatea de a fi detectata, fiecare fotoreceptor actionand precum un pixel care, atunci cand este combinat cu alti pixeli, formeaza o imagine completa. Acest sistem nu functioneaza noaptea, cand cromatoforele se contracta.

''In cazul in care concluziile noastre despre cromatofore sunt corecte, acesta este un frumos exemplu de inovatie in evolutie'', a declarat Lauren Sumner-Rooney din cadrul Muzeului de Istorie Naturala al Universitatii Oxford, care a condus studiul publicat in jurnalul stiintific Current Biology.

Experimentele de laborator au indicat ca aceste stele au o vedere rudimentara. Plasate intr-o arena circulara, ele s-au deplasat catre pereti albi cu o dunga neagra, similare cu ascunzatoarea de zi. Un alt scenariu a demonstrat ca ele nu fac doar distinctia intre luminozitate si intuneric. Cand au fost puse intr-un spatiu gri, astfel incat nicio zona sa nu fie mai luminoasa sau mai intunecata, ele au continuat sa se indrepte catre dunga neagra, care era centrata pe o zona alba astfel incat sa reflecte aceeasi cantitate de lumina ca nuanta gri.

''Este un concept atat de strain pentru noi, in postura de vietuitoare conduse de vizual, sa concepem modul in care un animal si-ar putea vedea habitatul fara ochi, insa acum cunoastem doua exemple'', a precizat Sumner-Rooney.

 

loading...
PUTETI CITI SI...