O boală virală care poate provoca hemoragii grave alarmează OMS. Cum se transmite "febra oaselor rupte" și care sunt simptomele

Postat la: 31.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

O boală virală care poate provoca hemoragii grave alarmează OMS. Cum se transmite

O boală virală, care poate provoca hemoragii grave şi leziuni ale organelor interne, alarmează OMS! Milioane de cazuri au fost raportate de la începutul anului, situaţia fiind deosebit de alarmantă în America.

Numărul cazurilor de febră denga a crescut la nivel mondial în ultimii cinci ani, situaţia fiind deosebit de alarmantă în America în acest an, potrivit unui nou raport publicat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Peste 7 milioane de cazuri de febră denga au fost raportate în America în 2024 până în luna aprilie, depăşind cu mult cele 4,5 milioane de cazuri raportate la nivelul întregului an 2023, conform acestui raport.

"Având în vedere amploarea actuală a focarelor de febră denga, riscul potenţial de răspândire pe plan internaţional şi complexitatea factorilor care influenţează transmiterea, riscul global la nivel mondial este în continuare evaluat ca fiind ridicat şi, prin urmare, febra denga rămâne o ameninţare globală pentru sănătatea publică", a precizat OMS.

Febra denga este o boală virală care pune viaţa în pericol şi care este răspândită de ţânţari în regiunile tropicale şi subtropicale. Până la sfârşitul lunii aprilie din 2024, OMS a primit rapoarte cu privire la 7,6 milioane de cazuri din 90 de ţări, inclusiv din regiuni din sudul Europei. În total, au fost confirmate 3,4 milioane de cazuri. Peste 16.000 dintre aceste cazuri au dus la îmbolnăviri grave, iar 3.000 au fost fatale, potrivit OMS. Unele persoane nu prezintă niciun simptom, în timp ce, în cazurile severe, febra denga poate provoca hemoragii grave şi leziuni ale organelor interne.

Multe ţări nu dispun de o capacitate de supraveghere a răspândirii acestei boli, ceea ce face ca OMS să creadă că numărul real al cazurilor este mult mai mare. Febra Dengue mai este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte", încât durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup la propriu. „Febra oaselor rupte" se transmite prin înțepăturile de țânțari, în special de țânțarii Aedes aegypti. Spre deosebire de alte categorii de țânțari, aceștia atacă în special în timpul zilei. Și o singură înțepătura este suficientă pentru că o persoană să se îmbolnăvească.

Boala prezintă risc vital în cazul persoanelor care suferă îndeosebi de boli cronice, precum diabet sau astm bronșic, dar poate fi fatală și în cazul nou-născuților cu un sistem imunitar precar.

Potrivit specialiștilor, primele simptome apare la 3-14 zile de la expunerea la virus. Printre simptomele clasice, se numără și:

  • febră cu debut brusc
  • dureri de cap severe/migrene
  • erupții cutanate
  • dureri musculare și articulare
  • dureri osoase intense

Din păcate, nu există un tratament specific pentru febra Dengue. Tratamentul poate diferi de la un pacient la altul în funcție de simptome și de complicațiile care pot fi cauzate de virus. Spitalizarea este recomandată DOAR în cazul pacienților care fac o formă severă a bolii și a celor ce suferă de alte afecțiuni cronice riscante. Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C) care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ.

loading...
PUTETI CITI SI...