Încă o lovitură dată pentru DNA. Neculai Catană a fost achitat. Decizia este definitivă

Postat la: 18.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Încă o lovitură dată pentru DNA. Neculai Catană a fost achitat. Decizia este definitivă

Judecătorii de la Tribunalul Neamţ au hotărât să-l achite pe Neculai Catană, şef de laborator la compartimentul Urmărirea Comportării Construcţiilor Hidrotehnice din cadrul Hidroelectrica, care a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă.

Anchetatori la Curtea de Apel Bacău au contestat decizia dar aceasta a fost respinsă de judecători, potrivit monitorulneamt.ro Decizia este definitivă.

„În temeiul art.421 pct.1 lit.b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău împotriva senţintei penale nr.92/P din data de 20.09.2018, pronunţată de Tribunalul Neamţ. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămîn în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedintă publică, astăzi, 15.05.2019", conform instanţei.

Potrivit rechizitoriului Neculai Catană ar fi prejuducuat statul cu suma de un milion de lei.

„La începtul anului 2010, lăsînd să se înţeleagă că are influenţă pe lîngă angajaţii din cadrul Hidroelectrica - Sucursala Bistriţa - unde îndeplinea funcţia de şef de laborator - precum şi pe lîngă angajaţi din cadrul societăţilor afiliate Hidroelectrica SA, respectiv Hidrocentrale Bistriţa SA, precum şi SCH Slatina SA, Catană Neculai a pretins de la D.I. ca, în schimbul atribuirii unor contracte de mentenaţă la obiective hidroenergetice către SC F.I. SRL Piatra Neamţ, administrată de acesta din urmă, să fie subcontractate o parte din lucrări către SC A. Grup SRL Vădurele, judeţul Neamţ, societate pe care o controla în mod direct", arătau anchetatorii într- un comunicat de presă.

Procurorii au considerat că Neculai Catană ar fi încheiat, în perioada 2010-2012, şase contracte cu Hidroelectrica Bistriţa şi Hidroelectrica Slatina, beneficiar fiind Hidroelectrica Sucursala Bistriţa, în baza cărorar a încasat suma totală de 2.368.784 de lei. „La rîndul său, SC F. I SRL a virat în baza unor contracte către SA A Grup SRL suma de 2.186.860,69 lei, beneficiul net al lui Catană Neculai fiind în cuantum de 987.496 de lei", mai arăta DNA.

În acest dosar, judecptorii au găsit vinovat pe Dumitru Comaştos, şef serviciu la Hidroelectrica, care a fost acuzat de luare die mită. El a fost condamnat la un an de închisoare ce executare. Judecătorii au mai decis să fie confiscată de la el suma de 732.654 lei.

DNA a contestat şi această sentinţă arătînd că a primit de la doi afacerişti o sumă consistentă, faptele avînd loc în perioada 2009 - 2011: „Inculpatul Comaştoc Dumitru (...) a pretins şi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză) suma de 732.564 lei, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, concret, pentru a asigura derularea în bune condiţii a unui contract pe care firma reprezentată de cei doi martori (oameni de afaceri) îl încheiase cu societatea menţionată mai sus", conform unui comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor DNA, banii au fost plătiţi de firma afaceriştilor prin intermediul a 23 de ordine plată aferente unui număr de opt facturi fiscale, ce atestau în mod nereal prestarea unor servicii de o societate controlată de Comaştos.

loading...
PUTETI CITI SI...