În timpul președinției României a UE a fost semnat tratatul EVFTA (Vietnam-UE) care a dus cifra de afaceri la 57 de miliarde USD

Postat la: 20.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

În timpul președinției României a UE a fost semnat tratatul EVFTA (Vietnam-UE) care a dus cifra de afaceri la 57 de miliarde USD

Tratatul economic EVFTA a fost semnat la 31 iulie 2019 în timpul președinției UE deținută de România, a contribuit la creșterea cifrei de afaceri comerciale bilaterale la 57 de miliarde de dolari în 2021. "Cooperarea economică, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA), rămâne un punct luminos în relațiile Vietnam-UE", a declarat președintele Comisiei pentru Relații Externe a Adunării Naționale (AN) Vu Hai Ha. El a subliniat punctul de vedere într-o întâlnire recentă dintre reprezentanții AN și Parlamentul European cu privire la EVFTA.

Aceasta a fost a doua întâlnire dintre cele două părți pentru a discuta despre EVFTA pentru a aborda problemele rămase și pentru a găsi soluții pentru a spori și mai mult eficiența acordului. În cadrul întâlnirii, Ha a spus că Vietnamul acordă prioritate relațiilor sale cu UE.„Parteneriatul cuprinzător dintre cei doi, inclusiv cel al AN și al Parlamentului European, a generat beneficii pentru oameni și a contribuit la pacea, cooperarea și dezvoltarea celor două continente și în lume", a adăugat el. EVFTA a intrat în vigoare un an mai târziu la 1 august 2020, fiind semnat în 2019 de către ministrul român de atunci al Comerțului și Mediului de Afaceri Radu Ștefan Oprea, acordul a contribuit la creșterea cifrei de afaceri comerciale bilaterale la 57 de miliarde de dolari numai în anul 2021. Iar ambasador al României în Vietnam era la acea vreme regretatul și reputatul diplomat cu o carieră de peste 40 de ani, Valeriu Arteni.

Atât Vietnamul, cât și UE au cooperat strâns pentru a pune în aplicare acordul, inclusiv dialoguri frecvente și întâlniri periodice ale diferitelor comitete pentru soluționarea diferendelor. Prima reuniune a comitetului comercial privind implementarea EVFTA a avut loc în iulie 2021, iar prima sesiune a Comitetului pentru comerț și dezvoltare durabilă privind punerea în aplicare a capitolului 13 din EVFTA a avut loc în noiembrie 2021. Pe partea vietnameză, Vu Hai Ha a spus că guvernul a revizuit decretele și legile referitoare la impozite, sectorul agricol, regulile de origine și protecția comerțului. În plus, un proiect de lege revizuit privind drepturile de proprietate intelectuală a fost înaintat către AN spre aprobare, care impune angajamentele Vietnamului în EVFTA.

Între timp, pandemia de Covid-19 a perturbat lanțurile globale de aprovizionare și, ulterior, a afectat eficiența EVFTA. Vu Hai Ha a adăugat că mobilitatea restricționată din cauza pandemiei a limitat, de asemenea, șansa afacerilor locale de a vizita Europa pentru a căuta oportunități de afaceri și i-a împiedicat pe cei din domeniile confecțiilor și agriculturii să îndeplinească cerințele privind regulile de origine. Reprezentantul vietnamez a cerut UE să continue să ofere asistență tehnică Vietnamului pentru a profita de EVFTA și a depăși barierele tehnice ale comerțului sau măsurile sanitare și fitosanitare (SPS).

Ministrul Ha a cerut, de asemenea, UE să ridice în curând cartonașul galben privind exporturile vietnameze de fructe de mare, deoarece Vietnamul a făcut progrese în combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN) și să sprijine companiile comerciale de fructe de mare din Vietnam să pătrundă în continuare pe piață. Pentru a rezolva diferențele, ministrul Ha a cerut UE să sprijine Vietnamul să-și îmbunătățească capacitățile de a implementa EVFTA; a cerut Parlamentului European să aprobe în curând Acordul UE-Vietnam privind protecția investițiilor (EVIPA) pentru a crea o nouă forță motrice pentru parteneriatul bilateral cuprinzător.

Reprezentanții Parlamentului European au subliniat progresele puternice în implementarea EVFTA de către Vietnam și UE, subliniind totodată necesitatea continuării mecanismelor de dialog între cele două organisme legislative. Ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat în 2019, în numele Uniunii Europene, Acordul de liber schimb (ALS) și Acordul de protecție a investițiilor (IPA) între UE și Vietnam. Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului. La ceremonie a participat Ștefan-Radu Oprea în calitate de președinte interimar al Consiliului Afaceri Externe - Comerț, alături de Cecilia Malmström, comisarul UE pentru comerț. În numele Vietnamului, acordurile au fost semnate de Tran Tuan Anh, ministrul Industriei și Comerțului, și de Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării și Investițiilor.

„Semnarea acordurilor cu Vietnam transmite un mesaj puternic altor parteneri asiatici cu privire la angajamentul UE de promovare a comerțului liber, bazat pe reguli. Aceste acorduri aduc avantaje și beneficii fără precedent pentru consumatorii, lucrătorii și companiile europeni și vietnamezi", a spus Ștefan-Radu Oprea.
ALS dintre UE și Vietnam este cel mai ambițios acord de liber schimb încheiat vreodată cu o țară în curs de dezvoltare. Acesta prevede eliminarea aproape completă (99%) a taxelor vamale între cele două blocuri. 65% din taxele vamale la exporturile UE către Vietnam vor dispărea de îndată ce acordul de liber schimb va intra în vigoare, în timp ce restul va fi eliminat treptat pe o perioadă de până la 10 ani. În ceea ce privește exporturile vietnameze către UE, 71% din taxe va dispărea la intrarea în vigoare, restul fiind eliminat treptat pe o perioadă de până la 7 ani.

Marian Gârleanu

loading...
PUTETI CITI SI...