În plină pandemie, bogații lumii au făcut bani grei: averile lor au crescut cu 6.500 de miliarde de dolari

Postat la: 04.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

În plină pandemie, bogații lumii au făcut bani grei: averile lor au crescut cu 6.500 de miliarde de dolari

Averile celor mai bogaţi oameni ai Americii, precum Warren Buffett şi Jeff Bezos, s-au mărit cu un total de 6.500 de miliarde de dolari anul trecut, în principal ca urmare a creşterii preţurilor acţiunilor şi a pieţelor financiare, potrivit datelor Rezervei Federale (Fed), transmite CNBC.

Astfel, averea cumulată a celor mai bogaţi 1% dintre americani a atins un nivel record de 45.900 de miliarde de dolari la sfârşitul trimestrului al patrulea al anului 2021, arată cel mai recent raport al Rezervei Federale privind averea gospodăriilor. În timpul pandemiei, averile lor au crescut cu peste 12.000 de miliarde de dolari, sau cu mai mult de o treime. "Cifrele sunt uluitoare. Boom-ul pandemic al bogăţiei se situează cu siguranţă în vârful sau aproape de toate boom-urile din ultimii 40 de ani", a spus Edward Wolff, profesor de economie la Universitatea din New York.

Cei mai bogaţi 1% deţineau la sfârşitul anului 2021 un procent record de 32,3% din averea naţiunii, arată datele. De asemenea, ponderea bogăţiei deţinute de 90% dintre americani a scăzut uşor comparativ cu perioada anterioară pandemieu, de la 30,5% la 30,2%. Creşterea averilor celor mai bogaţi americani a stagnat sau a înceetinit uşor până acum în acest an, din cauza scăderii cotaţiilor acţiunilor. Principalii factori de creştere a averilor pentru cei mai bogaţi americani au fost anul trecut acţiunile şi afacerile private. Aproximativ 4.300 de miliarde de dolari din câştigurile totale ale celor mai bogaţi 1% au provenit anul trecut din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale, potrivit datelor Fed.

Portofoliile de acţiuni ale celor mai bogaţi 1% dintre americani valorează acum 23.000 de miliarde de dolari şi reunesc un record de 53,9% din totalul acţiunilor deţinute individual, potrivit băncii centrale. În ciuda pretenţiilor de democratizare a pieţei de valori, cu milioane de noi investitori individuali care deschid conturi de tranzacţionare pe Robinhood şi alte platforme, deţinerea de acţiuni în America a devenit de fapt mai concentrată decât înainte de pandemie. Cei mai bogaţi 10% dintre americani deţineau la sfârşitul anului 2021 un record de 89% din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale deţinute individual.

loading...
PUTETI CITI SI...