Țânțarul tigru care provoacă febra criminală dengue a ajuns și în România. In ce conditii boala poate deveni fatală

Postat la: 13.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Țânțarul tigru care provoacă febra criminală dengue a ajuns și în România. In ce conditii boala poate deveni fatală

O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, scrie BBC.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că, prin călătoriile internaționale, va crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene de boală. A sfătuit oamenii să îndepărteze apa stătătoare din grădini sau balcoane unde se pot reproduce țânțarii și să folosească repelente, precum și paravane pe ferestre și uși.

Țânțarul tigru asiatic se răspândește acum în toată Europa. S-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, potrivit ECDC. De asemenea, a fost depistat în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.

Din harta prezentată de BBC, reiese că țânțarul tigru care aduce febra dengue este acum în prezent în județele Giurgiu, Dâmbovița, Mehedinți, Sibiu și Bihor. Țânțarii tigru răspândesc boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika care, până de curând, erau de obicei prezente doar în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii de Sud.

Febra dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală. Focarele în masă au crescut în ultimii ani. Anul trecut au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania.

Spre deosebire de țânțarul comun, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, cel tigru este mai silențios și diurn - înțeapă pe timpul zilei, în special dimineața și seara. În general, țânțarul tigru este mai mic de 5 mm lungime, însă dimensiunea sa poate varia de la 2 la 10 mm.

Această specie de țânțar prezintă dungi albe și negre atât pe corp, cât și pe picioare. O caracteristică specifică este linia albă dorsală, care se întinde de la cap până în zona centrală a spatelui. Înțepătura țânțarului tigru este asemănătoare cu cea a țânțarului comun. Aceasta poate provoca o iritație ușoară, până la inflamație intensă, în funcție de reacția cutanată individuală.

Eczema produce mâncărime puternică și are aspectul unei pete circulare plate cu margini roșii, cu diametru de 2-5 cm, dură și fierbinte la atingere, potrivit Anses - Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentelor, a Mediului și Muncii din Franța.

loading...
PUTETI CITI SI...