Mutația care pică la țanc pentru vaccinarea obligatorie: A fost descoperită o nouă variantă de SARS-Cov-2 care provoca mare îngrijoare!

Postat la: 25.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Mutația care pică la țanc pentru vaccinarea obligatorie: A fost descoperită o nouă variantă de SARS-Cov-2 care provoca mare îngrijoare!

O nouă variantă a Sars-Cov-2 a fost descoperită în Africa de Sud, cea mai afectată ţară africană de pandemie şi care se confruntă cu o nouă intensificare a epidemiei Covid-19, au anunţat joi oameni de ştiinţă, relatează AFP.

"Am descoperit, din nefericire, o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud, dar si pe plan mondial", a anunţat într-o conferinţă de presă virusologul Tulio de Oliveira. Fara a da prea multe detalii, acesta spune ca mutatia e mult mai contagioasa si ocoleste vaccinarea, fiind si motivul pentru care provoaca direct "ingrijorare" in comunitatea stiintifica agreeata de organismele medicale internationale, sarind de etapa de "tinere sub observatie". Varianta intrece Delta Plus, sau pe cea observata din Franta de acum o luna. Descoperirea apare pe fondul discutiilor internationale pentru vaccinare obligatorie. In Europa a aparut deja ideea ca o noua varianta ar putea sa ocoleasca vaccinarea asa ca e necesara o "imunizare" obligatorie, cu rapeluri din cel putin 6 in 6 luni, adica un "paradis" pentru Big Pharma.

Varianta sud-africana denumita si B.1.1.529 prezintă un număr "extrem de ridicat" de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă, care au detectat anterior varianta Beta, care este una dintre cele patru variante etichetate drept "preocupante" de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia. Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

"Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii", a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă. În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus.

Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii "exponenţiale" a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă. Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud. Oficialii de aici se tem de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese. La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India.

Varianta B.1.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea din virus pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva Covid. Mutațiile din proteina spike pot îmbunătăți capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi în organism, dar și îngreuna atacul celulelor imunitare împotriva agentului patogen. Varianta a fost reperată pentru prima dată în Botswana, unde trei cazuri au fost secvențiate în prezent. Alte șase au fost confirmate în Africa de Sud, iar unul în Hong Kong, la un călător care se întorcea din Africa de Sud.

Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College din Londra, a postat detalii despre noua variantă pe un site cu informații publice despre genom, menționând că "numărul incredibil de mare de mutații la proteina spike sugerează că acest lucru ar putea fi cu adevărat îngrijorător". Într-o serie de tweet-uri, Peacock a spus că "ar trebui foarte, foarte mult monitorizată din cauza acelui îngrozitor profil al spike-ului", dar a adăugat că s-ar putea totuși dovedi a fi un "grup ciudat" care nu este foarte transmisibil. "Sper că acesta este cazul", a scris el.

Dr. Meera Chand, director Covid-19 în cadrul Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat că, în parteneriat cu organisme științifice din întreaga lume, agenția monitorizează în permanență situația variantelor Sars-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial.
"Deoarece este în natura virusurilor să mute des și la întâmplare, nu este neobișnuit ca un număr mic de cazuri să apară cu noi seturi de mutații. Orice variantă care prezintă semne de răspândire este evaluată rapid", a spus ea.

Primele cazuri ale tulpinii au fost colectate în Botswana la 11 noiembrie, iar în Africa de Sud trei zile mai târziu. Cazul descoperit în Hong Kong a fost un bărbat în vârstă de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat între 22 octombrie și 11 noiembrie. Acesta a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv la 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină. Oamenii de știință vor urmări noua variantă pentru a vedea dacă există vreun semn că aceasta ia amploare și se răspândește mai mult.

Unii virusologi din Africa de Sud sunt deja îngrijorați, în special având în vedere creșterea recentă a numărului de cazuri în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg, unde au fost detectate B.1.1.529 de cazuri. Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, a declarat că lucrările din laboratorul său au constatat că două dintre mutațiile de pe B.1.1.1.529 i-au crescut infectivitatea și au redus capacitatea de apărare a anticorpilor. "Cu siguranță pare o îngrijorare serioasă, dacă ținem seama de mutațiile prezente", a spus el.

"Cu toate acestea, o trăsătură cheie a virusului care nu este cunoscută încă este infecțiozitatea sa, aceasta este ceea ce pare să fi determinat în primul rând evoluția variantei Delta. Capacitatea de evita imunitatea este doar o parte a tabloului", a mai afirmat Gupta. Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al UCL, a spus că numărul mare de mutații din variantă se pare că s-a acumulat într-o "evoluție explozivă singulară", sugerând că aceasta ar fi putut evolua în timpul unei infecții cronice la o persoană cu un sistem imunitar slăbit, posibil un pacient cu HIV/SIDA netratat.

"M-aș aștepta cu siguranță ca aceasta să fie puțin recunoscută de anticorpii neutralizanți, în comparație cu tulpinile Alpha sau Delta", a spus el. "Este dificil de prezis cât de transmisibil ar putea fi în acest stadiu. Deocamdată, ar trebui monitorizat și analizat îndeaproape, dar nu există niciun motiv de îngrijorare exagerată, cu excepția cazului în care începe să crească în frecvență în viitorul apropiat", a conchis Balloux.

loading...