Misterul bubuiturii puternice care a zguduit Iaşiul a fost dezlegat. Care ar putea fi cauza undei de şoc

Postat la: 11.07.2019 07:57 | Scris de: ZIUA NEWS

Misterul bubuiturii puternice care a zguduit Iaşiul a fost dezlegat. Care ar putea fi cauza undei de şoc

Într-o postare pe pagina de Facebook, profesorul Silviu Gurlui susţine că zilnic intră în atmosferă 100 de milioane de astfel de meteoriţi, care cântăresc în medie 10 micrograme, şi că, în funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc precum cel auzit săptămâna aceasta în Iaşi.

„Cu probablilitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iaşi a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului. El a produs o undă de şoc de foarte mare energie. Efectul asupra clădirilor a fost cel al unui mic cutremur ce a durat până la 5 secunde. Sunetul s-a simţit puternic pe circa 2 secunde. Mulţi oameni aşa l-au şi resimţit acasă. Aceşti meteoriţi au, în medie, de regulă, diametre de zecimi de milimetru. Cânteresc, în medie, 10 micrograme şi zilnic intră în atmosferă 300 de tone de particule, adică 100 de milioane, toate împrăştiate în atmosferă. Funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc caracteristice", a scris profesorul Silviu Gurlui pe contul personal de Facebook.

Acesta a mai precizat că rezultatul va putea fi confirmat de datele strânse în zilele următoare de la populaţie şi de la autorităţi. De asemenea, profesorul îndeamnă investiţiile în cercetarea şi implementarea tehnologiei optice pentru ca, în viitor, să „putem preveni, să putem să ştim, să putem să acţionăm optim atunci când trebuie".

Până acum, aceasta a fost singura explicaţie oferită pentru fenomenul petrecut marţi, autorităţile susţinând că nu au nicio informaţie legat de cauza zgomotului.

loading...